Image default
LifeStyle

Dezvoltatorii construiesc locuinte mai mici comparativ cu cele din anii ‘80

Dezvoltatorii au redus suprafata medie a apartamentelor cu doua camere pe care le construiesc pana la 49-50 metri patrati, acestea fiind cu 5% mai mici decat apartamentele confort 1 construite în anii 1980, pentru a obtine un pret de vanzare cat mai atractiv, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara RealTime.

Cea mai mare pondere a locuintelor dintr-un proiect rezidential nou o ocupa apartamentele cu 2 camere, astfel ca aproape 60% din noile ansambluri au în structura acest tip de locuinte. In Bucuresti ponderea este chiar mai mare, ajungand la 63%.

„Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de 2 camere este una strict legata de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un pret maxim de 380.000 lei si puterea de cumparare scazuta în anii de criza de dupa 2008, au impus pietei sa gaseasca solutii low-cost pentru dezmortirea procesului de vanzare a locuintelor deja construite si a celor ce urmeaza sa fie construite”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Acest proces a dus la situatia în care preturile apartamentelor de 2 camere nou construite sa fie mai mici decat ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. Mai mult, accentul pe calitate si amplasament a fost înlocuit de solutii ingenioase pentru a construi cat mai ieftin, dar si mai departe de mijloacele de transport, parcuri, scoli si gradinite, uneori chiar si de oras.

„Calitatea locuirii a avut si ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafetelor utile, chiar sub limita legala acceptand si neinspirata distributie a functiilor care ofera apartamente cu bucatarii fara geam exterior. Suprafata medie utila, fara balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în Bucuresti, este de 49-50 metri patrati, mai mica cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort 1 din anii 1980, a caror suprafata medie utila este de 52-53 metri patrati”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Astfel, dezvoltatorii trec de la o extrema la alta cand vine vorba de suprafata apartamentelor construite pe piata locala. Inainte de criza acestia construiau locuinte foarte mari mizand pe dorinta romanilor de a locui într-un spatiu mai larg decat erau obisnuiti de regimul comunist, dar si pe apetitul bancilor de a finanta achizitii de locuinte.

Cei mai multi cumparatori de apartamente de 2 camere în blocuri noi sunt tineri, fara copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie si care acceseaza programul ”Prima Casa”.

Pentru cei cu varsta de peste 30 de ani, apartamentul de 2 camere este de tranzit. Nevoia reala pentru urmatorii ani va fi pentru apartamente cu numar de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membrii. Nevoia de confort se traduce si prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumita varsta.

„Marirea cotei maxime a pretului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja constructia de locuinte cu 3 camere în urmatorii ani. Ne asteptam ca ponderea acestora în noile proiecte rezidentiale de masa sa depaseasca 50% din numarul total de unitati construite, astfel reusind sa tinda spre un echilibru între structura cererii si structura ofertei rezidentiale; din analizele noastre, solicitarile pentru apartamente cu 3 si 4 camere depasesc 50% din totalul cererii. Insa multi fac un compromis, alegand un apartament cu 2 camere, urmand ca într-un orizont mediu de timp sa schimbe apartamentul de 2 camere cu o locuinta cu mai mult de 3 camere” a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Articole similare

Cea mai frumoasa masina de spalat – Bauknecht Sphere

comunicat de presa

Programul YoungBo de la BoConcept

comunicat de presa

Noua branduri de aparate de aer conditionat care vor aduce confortul in casa ta

casamea.ro

Lasă un comentariu

12 − 9 =