LifeStyle

Dezvoltatorii construiesc locuinte mai mici comparativ cu cele din anii ‘80

Dezvoltatorii au redus suprafata medie a apartamentelor cu doua camere pe care le construiesc pana la 49-50 metri patrati, acestea fiind cu 5% mai mici decat apartamentele confort 1 construite în anii 1980, pentru a obtine un pret de vanzare cat mai atractiv, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara RealTime.

Cea mai mare pondere a locuintelor dintr-un proiect rezidential nou o ocupa apartamentele cu 2 camere, astfel ca aproape 60% din noile ansambluri au în structura acest tip de locuinte. In Bucuresti ponderea este chiar mai mare, ajungand la 63%.

„Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de 2 camere este una strict legata de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un pret maxim de 380.000 lei si puterea de cumparare scazuta în anii de criza de dupa 2008, au impus pietei sa gaseasca solutii low-cost pentru dezmortirea procesului de vanzare a locuintelor deja construite si a celor ce urmeaza sa fie construite”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Acest proces a dus la situatia în care preturile apartamentelor de 2 camere nou construite sa fie mai mici decat ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. Mai mult, accentul pe calitate si amplasament a fost înlocuit de solutii ingenioase pentru a construi cat mai ieftin, dar si mai departe de mijloacele de transport, parcuri, scoli si gradinite, uneori chiar si de oras.

„Calitatea locuirii a avut si ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafetelor utile, chiar sub limita legala acceptand si neinspirata distributie a functiilor care ofera apartamente cu bucatarii fara geam exterior. Suprafata medie utila, fara balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în Bucuresti, este de 49-50 metri patrati, mai mica cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort 1 din anii 1980, a caror suprafata medie utila este de 52-53 metri patrati”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Astfel, dezvoltatorii trec de la o extrema la alta cand vine vorba de suprafata apartamentelor construite pe piata locala. Inainte de criza acestia construiau locuinte foarte mari mizand pe dorinta romanilor de a locui într-un spatiu mai larg decat erau obisnuiti de regimul comunist, dar si pe apetitul bancilor de a finanta achizitii de locuinte.

Cei mai multi cumparatori de apartamente de 2 camere în blocuri noi sunt tineri, fara copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie si care acceseaza programul ”Prima Casa”.

Pentru cei cu varsta de peste 30 de ani, apartamentul de 2 camere este de tranzit. Nevoia reala pentru urmatorii ani va fi pentru apartamente cu numar de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membrii. Nevoia de confort se traduce si prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumita varsta.

„Marirea cotei maxime a pretului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja constructia de locuinte cu 3 camere în urmatorii ani. Ne asteptam ca ponderea acestora în noile proiecte rezidentiale de masa sa depaseasca 50% din numarul total de unitati construite, astfel reusind sa tinda spre un echilibru între structura cererii si structura ofertei rezidentiale; din analizele noastre, solicitarile pentru apartamente cu 3 si 4 camere depasesc 50% din totalul cererii. Insa multi fac un compromis, alegand un apartament cu 2 camere, urmand ca într-un orizont mediu de timp sa schimbe apartamentul de 2 camere cu o locuinta cu mai mult de 3 camere” a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Related posts

Matrioska’s Fair: targ de design dedicat iubirii

Adina Meyers

Lucruri pe care să le știi despre trotineta electrică

Adina Meyers

O casă curată înseamnă mai mult timp pentru tine

Adina Meyers