Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu reprezinta o metoda de incalzire relativ noua pe piata romaneasca, recunoscuta si apreciata la nivel mondial, atat pentru efectele benefice pe care le are asupra sanatatii, cat si pentru consumul redus de energie aferenta incalzirii.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – Mod de functionare

Modul de functionare al incalzirii cu panouri radiate cu infrarosu este foarte simplu si usor de inteles. Panourile radiante cu infrarosu au la baza acelasi principiu prin care Soarele incalzeste Pamantul, prin radiatii infrarosii.

La fel ca si Soarele, panourile radiante cu infrarosu incalzesc cu prioritate obiectele din incapere, incalzirea aerului realizandu-se in mod indirect de obiectele incalzite.

Acest mod de incalzire face ca pierderile de caldura sa fie mult mai mici si totodata, se creaza o temperatura uniforma in incapere. Cu panouri radiante cu infrarosu diferenta de temperatura dintre podea si tavan este mult mai mica, comparativ cu un sistem de incalzire ce are la baza principiul convectiei.

Revenind la comparatia dintre panourile radiante cu infrarosu si Soare, este gresit a pune semnul egal intre radiatia solara si radiatia produsa de panourile radiante cu infrarosu. Radiatia solara contine un spectru larg de radiatii, printre acestea existand si radiatii daunatoare organismului. Panourile radiante cu infrarosu ,,imprumuta de la radiatia solara" doar acea parte care incalzeste fara efecte negative asupra sanatatii, respectiv radiatia infrarosie de unda lunga.

Totodata, nu trebuie sa se confunde radiatiile infrarosii cu radiatiile ultraviolete si microundele. In timp ce primele sunt benefice organismului, celelalte doua sunt daunatoare.

Niste studii de caz cu privire la efectele pe care le are incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu asupra organismului uman gasiti pe acest site: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/ . Pe blogul incorporat in acest din urma site veti gasi si alte articole utile despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, care merita citite.Tot aici va puteti face o idee cu privire la costurile de achizitie ale panourilor radiante. Cei de la panouri-radiante-infrarosii.ro au, in general, preturi foarte bune.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – Partile componente ale panourilor radiante

Partea din fata panourilor radiante cu infrarosu consta intr-o placa realizata dintr-un material bun conductor termic, vopsit in alb, negru sau orice alta culoare. Pe aceasta placa unii producatori imprima anumite fotografii, astfel panoul devenind un veritabil tablou, aducand un plus aspectului camerei. Panouri radiante personalizate la preturi foarte bune se gasesc tot la cei de la panouri-radiante-infrarosii.ro. Pe un astfel de panou radiant cu infrarosu se poate aplica aproape orice fotografie.

Elementul incalzitor al panourilor radiante cu infrarosu consta intr-o rezistenta de foarte buna calitate (fibra de carbon sau un aliaj de ultima generatie), cu durata mare de utilizare. Astfel, durata de viata a unui panou radiant cu infrarosu este estimata la peste 20 ani. Garantia acordata de comercianti variaza intre 5 si 10 ani, in functie de tipul panoului.

In spatele elementului incalzitor al panourilor radiante cu infrarosu se afla folia speciala reflectorizanta, ce transmite caldura obiectelor din incapere, sub forma de radiatie infrarosie.

Partea din spatele panourilor radiante cu infrarosu consta intr-o izolatie, realizata din materiale izolatoare de inalta calitate si o placa realizata dintr-un material de conductivitate termica redusa.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – Consum de energie

Pentru a prezenta consumul de energie aferent incalzirii prin panouri radiante cu infrarosu vom lua ca exemplu o camera de 22 mp (55 mc). Presupunem ca aceasta este o camera de apartament aflat la un etaj intermediar, cu un singur perete exterior, geamuri termopan, izolata pe exterior cu polistiren expandat de 10 cm grosime.

Conform spuselor specialistilor de la panouri-radiante-infrarosii.ro, pentru incalzirea unei astfel de camere este suficient un singur panou radiant cu infrarosu, respectiv un panou radiant de 950w. Instalat pe tavan, intr-o pozitie centrala, cu un termostat electronic atasat, conform estimarilor acelorasi specialisti, acest panou va consuma lunar 200 kw (in lei 120 lei), pentru mentinerea constanta a unei temperaturi de aproximativ 22 grade C.

Mai luam un exemplu: o baie de 6 mp (15 mc), camera de apartament situat la un etaj intermediar, cu un singur perete exterior, geamuri termopan, izolata pe exterior cu polistiren expandat de 10 cm grosime.

Pentru incalzirea unei astfel de bai ar fi suficient un panou radiant de 350w. Se estimeaza un consum lunar de 75 kw (in lei 45 lei), pentru mentinerea constanta a unei temperaturi de aproximativ 22 grade C.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – Efecte benefice pentru sanatate

Datorita radiatiilor infrarosii emise, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu prezinta o serie de efecte benefice pentru sanatate.

Printre acestea se numara:

  • intareste sistemul imunitar;
  • faciliteaza eliminarea metalelor grele din organism;
  • amelioreaza durerile reumatice;
  • amelioreaza si ajuta la prevenirea depresiei;
  • imbunatateste somnul si previne insomnia;
  • previne si amelioreaza astmul, impreuna cu un spectru larg de alergii;
  • echilibreaza tensiunea arteriala si imbunatateste circulatia sangvina;
  • amelioreaza simptomele menopauzei;
  • ajuta la imbunatatirea vederii;
  • etc.

Pentru o documentare suplimentara despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu recomandam urmatoarele articole:

http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/incalzirea-cu-panouri-radiante-infrarosu/

http://www.chibzuintza.ro/incalzire-panouri-radiante-infrarosu/

Related posts

Reparațiile casei pot fi costisitoare. 5 probleme care pot fi prevenite încă din faza de construcție

Adina Meyers

Vopsitul cu spray vs rola. Afla ce poti folosi mai usor in casa

Adina Meyers

Cum innoim un spatiu vechi

Adina Meyers