Alegerea uşilor de interior reprezintă o etapă complexă a amenajării deoarece această acţiune trebuie realizată deopotrivă după criterii funcţionale şi decorative, ambele la fel de importante pentru un decor reuşit.
În ceea ce priveşte aspectele de ordin practic, trebuie să ai în vedere siguranţa, izolarea fonică şi termică şi funcţionalitatea spaţiilor pe care le delimitează. Odată ce ai clarificat aspectele de mai sus, trebuie să să ai în vedere integrarea lor în amenajare din punct de vedere decorativ.
În alegerea uşilor, nu contează numai culoarea parchetului, ci şi finisajele mobilierului şi ale pereţilor. De exemplu, uşile albe vor fi scoase în evidenţă de pereţii vopsiţi în culori mai tari sau pastelate şi de mobilierul în culori calde (eventual, în nuanţe de alb ivoire sau verde prăfuit).
Uşile albe, simple şi cu finisaj lucios se potrivesc amenajarilor moderne sau minimaliste, iar cele mate şi cu încadramente sunt ideale pentru amenajările în stil provensal sau american.
Uşile simple în culoarea nucului sunt recomandate în spaţiile moderne, iar cele cu profilatură, în interioarele clasice.
Indiferent de finisaj (folie melaminată sau furnir natural), uşile trebuie asortate cu parchetul. Nu există o regulă de tipul: “parchet în culori închise şi uşi în culori deschise” sau invers. Acestea pot fi în contrast plăcut sau ton pe ton.
Ideal ar fi ca uşile albe să se armonizeze cu un parchet într-o culoare deschisă, caldă şi naturală. Dacă parchetul are nuanţe de roscat, atunci şi uşile vor fi dintr-o gamă coloristică similară, bazată pe maro roşcat, în niciun caz maro gălbui. Uşile rovere gris se potrivesc cu un parchet albit.
În cazul în care optezi pentru un parchet cu finisaj stejar natural, uşile pot fi finisate în ton sau într-o culoare contrastantă, mai închisă (de exemplu, maro).
Uşile din sticlă sau cele cu inserţii de sticlă reprezintă o opţiune ideală atât din punct de vedere funcţional, cât şi decorativ pentru spaţiile mici sau pentru cele unde este necesară pătrunderea luminii.
O uşă exclusiv din sticlă poate rămâne simplă sau poate fi personalizată prin sablare sau chiar pictare. Decorarea poate ajunge până la inserţii de vitraliu, pentru o notă de eleganţă clasică.
Sursă foto: www.pinterest.com