Gradinarit

Sfaturi de amenajare a grădinii pentru începători

Anul 2020 a adus schimbări importante în viețile noastre, mulți am conștientizat valoarea unei case cu grădina și a unui spațiu verde dedicat activităților recreative.

În prezent se observă o schimbare majoră în alegerile oamenilor când vine vorba de locuințe, mulți aleg o casă cu grădină chiar și într-o zonă rurală în detrimentul unui apartament la bloc. De aceea, pentru cei care s-au mutat de curând la casă, și nu numai, venim cu idei de amenajare simple și ieftine care să ajute la o transformare rapidă a spațiului gospodăresc!

 

Zonificarea grădinii

Grădina, mai presus de orice, trebuie să răspundă cerințelor funcționale și ulterior celor estetice. De aceea, înainte de amenajare și decorare este importantă realizarea unei zonificări a spațiului. În acest mod se delimitează clar zona de relaxare de zona de sport, zona de grătar de zona de joacă și așa mai departe.

Zona de relaxare trebuie poziționată într-o parte a grădinii cu vegetație care să estompeze și să reducă zgomotul. Aceasta poate fi decorată cu mobilier de grădina de diferite culori și modele, hamace, corturi, șezlong-uri.

Mobilierul de grădină din acest an se recomandă a fi confortabil. Scaunele de grădină trebuie alese în așa fel încât să ofere confort, dar fără a compromite rezistența în timp la factorii climatici de exterior. Un șezlong poate înlocui ușor o canapea sau un scaun, de aceea și acesta constituie un element important de relaxare pe care îl poți folosi în grădina ta.

Indiferent de stilul ales, spațiul trebuie gândit în spiritul promovării sănătății și sentimentelor pozitive.

Zona de sport

Zona de sport, poate fi amenajată în funcție de activitățile tale preferate. Dacă ești adeptul sporturilor de echipă atunci este necesară o zonă betonată însă, dacă preferi meditația si gimnastica optează pentru o zonă gazonată cu vegetație pe una sau mai multe laturi, pentru a crea intimitate.

Zona gazonată trebuie întreținută constant prin tunderea gazonului frecvent cu o mașină de tuns iarba, aerare în cazul în care există goluri de iarbă cu un aerator de gazon și udare cu un sistem de irigat cu aspersoare.

 

Zona de grătar

Cine locuiește la casă și nu se răsfață din când în când cu câte o friptură la grătar?

Pentru noi oamenii, gătitul în aer liber este o formă de socializare și relaxare, de aceea, zona de grătar este foarte importantă. Aceasta nu trebuie să fie poziționată nici foarte departe de casă, pentru a avea acces ușor la ustensilele de bucătărie dar nici foarte aproape pentru a nu intra fum și miros de mâncare în locuință. Zona de grătar poate fi dotată cu o mini bucătărie exterioară, de vară, utilată cu principalele ustensile de bucătărie necesare la un grătar.

De asemenea, acest spațiu dedicat grătarului poate fi dotat și cu o masă de grădină cu scaune confortabile și moderne.

Zona de joacă

Zona de joacă poate fi combinată sau situată lângă zona de sport, fiind cea mai antrenantă și dinamică zonă a grădinii. Aceasta trebuie să fie cât mai aerisită cu vegetație doar pe margini pentru a nu împiedica desfășurarea activităților sportive. Zona poate fi dotată cu diverse aparate de joacă pentru copii, trambuline și tobogane. Și nu în ultimul rând amenajarea poate cuprinde o zonă de grădină de legume, în care poți planta legume pentru consum, roșii, castraveți, ceapă, ardei, varză, etc. Toate aceste zone pot fi completate cu alte spații în funcție de dorințele și nevoile personale.

 

Curățarea terenului și vegetalizarea zonei

Înainte de amenajarea propriu zisă, terenul se curăță de resturi vegetale, arbori și arbuști inestetici. Se aplică erbicide și îngrășăminte după caz. Finalizată această etapă se trece la alegerea plantelor conform planului și plantarea acestora.

Stilul de amenajare al grădinii este ales în funcție de preferințele personale. Astfel poți opta pentru o grădină în stil:

  • peisager,
  • geometric
  • mixt.

Cel mai indicat este să optezi pentru o amenajare simplă. Într-un stil mixt care să îți permită utilizarea mai multor tipuri de alei, combinații de materiale și plante.

În ceea ce privește alegerea vegetației, aceasta trebuie să se încadreze în specificul locului. Iar plantele să fie aclimatizate în zona geografică aferentă.

Poți alege combinații de plante foioase și rășinoase pentru a avea un decor interesant pe tot parcursul anului. La mare căutare sunt și gardurile vii din specii de:

  • Tuia,
  • Ligustrum,
  • Spirea,
  • Buxus.

Un element decorativ foarte interesant este pergola. Care poate fi decorată cu trandafiri cățărători de diverse culori, clematite sau chiar iederă.

Această pergolă poate fi un element de atracție care poate adăposti chiar și o canapea confortabilă în care poți citi în liniște și te poți bucura de mireasma florilor.

Amenajarea poate cuprinde și plante parfumate precum:

  • liliac,
  • lămâiță,
  • iasomie
  • plante aromatice, mentă, cimbru, cimbrișor, lavandă, gălbenele, mușețel.

Aceste plante au dublu rol, de decor și rol medicinal. Poți prepara oricând un ceai cu plante proaspete din grădină. Arborii, arbuștii și plantele perene se vor planta conform instrucțiunilor și recomandărilor. Respectându-se nevoile și cerințele plantelor, de expunere la soare, apă, tip de sol, etc.

 

Decorarea grădinii

Când vorbim de estetica grădinii facem referire atât la partea vegetală cât și la cea construită. De la tipul de pavaj ales la textura frunzelor plantelor la stilul de mobilier și accesoriile de grădină alese totul ține de estetică.

Astfel, in funcție de stilul grădinii ales, pot fi realizate combinații de plante cu texturi diferite:

  • frunze fine de foioase cu frunze rigide de rășinoase,
  • ori frunze simple mici cu frunze compuse, mari;
  • plante cu flori cu plante decorative prin frunziș,
  • flori parfumate cu flori doar colorate.

Combinațiile pot fi extinse și la nivelul pavajelor, pavaje rustice cu pavaje moderne, sau la tipul de mobilier ales:

  • mobilier rustic cu mobilier modern,
  • extravagant,
  • minimalist.

Accesoriile de grădină cuprind o gamă variată,: De la surse de lumină în forme interesante la vaze decorative și accesorii efemere.

Sfaturile și ideile de amenajare a grădinii pot continua. Doar că pentru a avansa, este nevoie de cunoașterea preferințelor și dorințelor tale. Ni le poți comunica oricând! Te așteptăm!

 

Related posts

Iata ce putem face pe afara in martie

Adina Meyers

Lucrari de toamna in gradina

Adina Meyers

Drujba se poate dovedi extrem de utila daca ai casa la tara – noi iti spunem pe care sa o alegi!

Adina Meyers