Moliile pot reprezenta o adevarata problema, mai ales in perioada verii, atunci cand toate hainele groase le depozitam intr-un dulap si uitam complet de ele. In sezonul cald, datorita temperaturilor ridicate, se creaza mediul perfect pentru ca moliile sa se inmulteasca. Practic e nevoie de o singura astfel de insecta sa iti „scape” in dulap, pentru ca intr-o luna sa te trezesti cu multe altele. Este bine asadar sa luam toate masurile necesare pentru a scapa chiar de la inceput, nu doar de molii, ci si de ouale depuse de acestea.
Dupa cum cel mai probabil stii deja, cel mai bine este sa previi decat sa tratezi. Asadar, inainte de a-ti spune ce poti sa faci pentru a scapa de molii, vom face o scurta trecere in revista a lucrurile pe care e bine sa le iei in considerare pentru a preveni aparitia lor de la bun inceput.
In primul rand, inainte de a-ti depozita hainele groase, pe care nu le vei mai purta cateva luni bune, e bine sa ai in vedere spalarea bine a lor, respectic sa duci la o curatatorie chimica paltoanele si imbracamintea foarte groasa a noastra. In acest fel o sa scazi destul de mult sansele ca moliile sa isi faca simtita prezenta in garderoba ta. Un alt lucru pe care e bine sa il faci in mod regulat este sa aerisesti de mai multe ori pe saptamana dulapurile unde iti tii hainele, precum si sa aspiri rafturile, astfel incat, in cazul in care sunt oua, ele sa dispara.
Contrar a ceea ce te sfatuieste bunica, evita cat poti tu de mult folosirea naftalinei, iar asta pentru ca, desi e foarte eficienta, nu are un miros tocmai placut si este toxica. Unde mai pui ca daca ai copii trebuie sa fii mereu in alerta ca acestia sa nu intre in contact cu naftalina. Ce poti sa faci atunci? Apelezi la alternative naturale, precum este cazul cedrului, care este considerata de foarte multe persoane una dintre cele mai eficiente plante care te ajuta sa lupti impotriva moliilor.
Nu conteaza sub ce forma vei folosi cedrul, deoarece aroma acestuia va tine cu siguranta la distanta moliile de garderoba ta. Nu doar ca nu le va mai tenta sa iti invadeze dulapurile, dar in cazul in care ele sunt deja prezente, parfumul cedrului va omora moliile, precum si larvele acestuia. Poti chiar sa cresti eficienta sa prin combinarea cu alte plante, ca de exemplu acele de pin si brad, care pot sa faca adevarate minuni, totul in mod natural, fara a-ti fi pusa in pericol sanatatea.
Deoarece moliile se simt foarte bine intr-un mediu cald si umed, incearca sa mentii temperatura cat mai joasa (undeva la 21 de grade Celsius), precum si un nivel al umiditatii cat mai scazut (undeva in jurul a 40%). In acest fel confortul tau nu va fi afectat, insa cel al moliilor da, lucru care le va face sa plece sau sa moara.
Un alt lucru pe care trebuie sa il faci este sa depozitezi in mod corect hainele pe care nu le vei purta o perioada mai lunga de timp sa chiar deloc. Acest lucru chiar poate face diferenta, mai ales atunci cand vine vorba de hainele pe baza de fir de lana.