Este bine cunoscut faptul că zgomotul influenţează starea generală de confort, diminuând capacitatea de concentrare şi ameninţând grav sănătatea.

De aceea, este deosebit de important ca protecţia fonică să fie luată în calcul încă din faza de proiectare a locuinţei. De asemenea, tot în acest stadiu trebuie alese soluţiile cele mai potrivite, în raport cu: amplasarea casei, sursele de zgomot şi distanţa faţă de acestea, spectrul de frecvenţe ale emisiei acustice (materialele de construcţie se comportă diferit, în funcţie de frecvenţa sunetului incident), tipul zgomotului (aerian sau de impact), structura construcţiei, materialele din care este realizată construcţia, tipul şi poziţionarea instalaţiilor (apă, canal, gaze, ventilaţii etc.) ce deservesc sau traversează spaţiul analizat.

Specialiştii sunt de părere că realizarea protecţiei fonice ulterior construirii locuinţei va fi de circa două ori mai scumpă decât dacă această operaţiune este efectuată în faza de elaborare a proiectului.

Dacă alegeţi corect materialele, veţi rezolva atât problemele legate de izolarea fonică, cât şi pe cele de izolare termică.

Atât polistirenul, cât şi spumele poliuretanice sunt uşoare şi rigide, intră foarte repede în rezonanţă şi nu fac parte din categoria celor mai recomandate soluţii pentru o izolare fonică eficientă.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că sunetul va urma cea mai rapidă cale de propagare. Fisurile lăsate în urma lucrărilor, găurile rezultate în urma cablării spaţiului interior, aerisirile, străpungerile şi neetanşeităţile constituie astfel de căi, iar prezenţa lor trebuie evitată.

În ceea ce priveşte ferestrele, cele dublu sau triplu izolate, precum şi modelele cu geam gros au capacitatea de a reduce propagarea sunetului prin materialele constructive ale casei.

În cazul uşilor, izolarea fonică se realizează prin montarea pe toc a unui cheder din cauciuc. În majoritatea situaţiilor, însă, chederul nu poate fi adăugat unei uşi existente, având în vedere apropierea uşii de toc. Dacă totuşi doriţi acest lucru, atunci se impune să înlocuiţi uşa şi tocul.

Tipsuri pentru izolarea fonică a interiorului

În cazul apartamentelor de bloc, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă zgomotul produs de vecini. Cel mai frecvent, se apelează la soluţia izolării pereţilor interni, a tavanului şi a pardoselii. De asemenea, pentru o acustică bună în interiorul încăperilor, este nevoie ca materialele folosite să fie bune absorbante din punct de vedere fonic. În prezent, există soluţii cu o eficienţă sporită, în special în cazul compartimentărilor moderne cu pereţi din gips-carton. De exemplu, datorită densităţii mai mari cu 50% faţă de cea a plăcilor din gips-carton standard, noile plăci Habito, propuse de Saint-Gobain Rigips, asigură o performanţă de izolare acustică a pereţilor de până la 56 dB.

Cât priveşte uşile, izolarea fonică a acestora se face cu ajutorul unor garnituri. Există şi uşi speciale, în cazul cărora amortizarea fonică se obţine prin folosirea lemnului masiv şi a vatei de sticlă sau minerală.

Se ştie că, într-o casă, sistemele de instalaţii (apă, încălzire, ventilare) sunt generatoare de zgomote, motiv pentru care se impune izolarea acestora. De exemplu, pentru a diminua zgomotul produs de apa menajeră, vă recomandăm să prevedeţi cu site capetele ţevilor de curgere a apei. De asemenea, pentru a reduce propagarea sunetului dintr-o încăpere în alta, specialiştii vă sfătuiesc să realizaţi cât mai precis locaşurile pentru prizele electrice şi să nu le aşezaţi spate în spate de o parte şi cealaltă a peretelui.

Related posts

Ce prevede Programul „Prima chirie”. Cine poate beneficia de bani de la stat

Adina Meyers

Cum să păstrezi căldura în locuinţă

Adina Meyers

Solutia acoperisurilor ceramice in proiectul casei

Adina Meyers