Amenajari Exterioare

Serele verticale, solutia pentru gradinile mici

Serele verticale sunt solutia ideala pentru a va proteja florile de capriciile vremii si pentru a dezvolta rasaduri.

Daca aveti langa casa doar cativa metri patrati pentru amenajarea unei seri nu este, nici pe departe, un capat de lume pentru ca solutii exista pentru orice surprafata. Serele verticale va vor ajuta sa va create un coltisor verde oricat de jos al cobori temperaturile de timpul iernii. Avantajele unei sere verticale sunt nenumarate. De exemplu, aceasta multiplica, chiar si de cinci ori, suprafata ocupata la nivelul solului. Un alt aspect demn de luat in calcul este consumul redus de energie necesar pentru incalzirea serei: daca suprafata este mica si energia termica consumata va fi mai putina, chiar si cu 60% decat intr-o sera orizontala.

Serele orizontale ajuta la dezvoltarea armonioasa a rasadurilor, creand un climat propice oricaror plante de exterior. Motivul? Cercetarile specialistilor au aratat ca, in cazul serelor verticale parametrii temperatura-umiditate sunt controlati mai bine decat in cazul serelor clasice unde caldura nu poate fi raspandita uniform pe toata suprafata. Astfel, in serele orizontale, plantele din extremitati ar putea avea de suferit din cauza frigului in perioadele in care temperaturile exetrioare coboara cu mult sub zero grade Celsius. In plus, in cazul in care veti incerca sa mariti temperature din serele orizontale, riscati sa afectati plantele aflate aproape de sursa de caldura. Aceste probleme sunt inexistente in cazul serelor orizontale unde sursa de caldura este amplasata la baza iar aerul are un circuit ascendent.     

In sera verticala pot fi cultivate aproape orice tip de plante: rasaduri de legume, rasaduri de flori, flori in ghivece, legume in ghivece, ciuperci, material saditor pentru vie si pomi. Singurul inconvenient este ca, din cauza suprafetei reduse, in astfel de sere nu puteti cultiva legume pentru consumul propriu, asa cum se intampla in cazul serelor orizontale.  

Serele verticale se realizeaza din doua tipuri de materiale: primul prntru realizarea structurii de rezistenta (metal, lemn sau tamplarie termopan) si sticla.

Related posts

Ce legume poți planta în luna martie în grădină

Adina Meyers

Un simbol al Craciunului: Poinsetia sau…Craciunica

Adina Meyers

10 soluții ca sa integrezi ferestrele și ușile termopan în stilul de design interior

Adina Meyers