Gradinarit

Sera, un must-have pentru grădinarii adevăraţi

Dacă sunteţi pasionaţi de grădinărit, atunci cu siguranţă v-aţi confruntat cu problemele pe care intemperiile şi schimbările climatice le-au provocat plantelor pe care le îngrijiţi. Pentru a avea recolte timpurii, dar şi pentru a vă bucura o perioadă mai lungă de legumele şi florile preferate, aveţi nevoie de o seră.

O astfel de construcţie asigură un mediu care vă permite să controlaţi factorii climatici, ţinând recolta din interior departe de efectele dăunătoare ale condiţiilor exterioare şi contribuind semnificativ la creşterea productivităţii şi a randamentului plantelor cultivate. Cu alte cuvinte, sera sau solarul reprezintă spaţiul ideal pentru dezvoltarea rapidă a plantelor, deoarece vă oferă posibilitatea să le monitorizaţi evoluţia. Totodată, o seră protejează plantele de grindină, umezeală în exces, secetă, îngheţ. Aşadar, dacă beneficiaţi de un o grădină de dimensiuni generoase, vă recomandăm să investiţi într-o astfel de construcţie. Dacă ţineţi cont de câteva sfaturi, nu este deloc dificil să o realizaţi!

Ţineţi cont de luminozitate
Înainte de a vă apuca de construirea serei sau de achiziţionarea uneia prefabricate, este foarte important să aruncaţi o privire de ansamblu asupra grădinii şi să identificaţi spaţiul potrivit pentru amplasarea acesteia. Atunci când alegeţi locul, ţineţi cont în primul rând de luminozitate. Este esenţial ca aceasta să beneficieze din plin de lumină naturală. De exemplu, soarele este necesar atât primăvara, pentru dezvoltarea plantelor tinere, cât şi vara, pentru maturarea legumelor. Dacă nu dispuneţi de un spaţiu luminos, puteţi să vă satisfaceţi hobby-ul cultivând plante ornamentale precum crini, zambile, hortensii sau fuchsii. De asemenea, dacă este posibil, poziţionaţi sera astfel încât să fie la adăpost de vânturile puternice, eventual în apropierea unei dependinţe.
Un alt aspect pe care trebuie sa-l aveţi în vedere se referă la umiditatea solului, care se recomandă a fi una scăzută pe timpul iernii. Nu ar fi rău ca terenul să aibă chiar o uşoară pantă, mai ales dacă există pericolul de inundaţii sau de stagnare a apei. Calitatea solului este mai puţin importantă, aceasta putând fi îmbunătăţită cu ajutorul îngrăşămintelor naturale sau prin înlocuirea pământului cu unul de pădure ori necultivat. Cât priveşte afânarea şi drenarea lui, aceste operaţiuni se pot face prin săpare mecanică sau manuală şi prin amestecarea cu nisip.

Alegeţi structura potrivită
Structura unei sere trebuie să fie uşoară, rezistentă, bine ancorată şi cât se poate de simplă, pentru a permite pătrunderea luminii naturale într-o măsură cât mai mare. În funcţie de necesităţi şi de bugetul de care dispuneţi, puteţi opta fie pentru o seră prefabricată (care vă oferă avantajul unei montări rapide, dar necesită costuri mai ridicate), fie pentru una pe care să o construiţi în regie proprie (în cazul acesteia, costurile vor fi mai reduse). Sera poate avea structura din metal sau din lemn, sub diferite forme.
Dacă alegeţi o seră de tip tunel, vă recomandăm ca lungimea acesteia să nu fie prea mare, pentru a beneficia de o ventilare mai bună. O astfel de construcţie este destul de uşor de realizat, având structura alcătuită din câteva bare de fier, în formă de arc, acoperite cu folie de plastic transparentă, care se ancorează cu sisteme de prindere speciale. Pentru o mai bună rezistenţă, arcele se pot fixa în pământ cu ajutorul unor stâlpi mici, din beton armat, sau al unor ţăruşi. O structură de tip tunel asigură scurgerea rapidă a apei şi alunecarea zăpezii în sezonul rece, însă necesită recondiţionări permanente.
Dacă doriţi o seră cu acoperiş în două pante, trebuie să ştiţi că structura acesteia poate fi realizată din metal sau lemn. Procesul de construire este asemănător cu cel al unei case cu acoperiş, motiv pentru care este indicat să apelaţi la un meşter sau la serviciile unui specialist. În cazul în care mergeţi pe varianta lemnului, orientaţi-vă către lemn de salcâm, stejar, ulm sau fag. De asemenea, aveţi grijă ca grinzile să fie rotunde şi bine finisate, iar diametrul acestora să fie de aproximativ 10 cm. O asemenea structură poate fi acoperită cu folie din plastic, sticlă, plăci transparente din policarbonat sau fibră de sticlă.

Evaluaţi cu atenţie costurile
Costurile unei sere variază în funcţie de mărimea şi de complexitatea acesteia, de cât de durabilă vreţi să fie şi de disponibilitatea materialelor. Cert este că o seră construită cu propriile forţe, cu bani puţini, va necesita permanent îmbunătăţiri. Tocmai de aceea, ar fi bine să faceţi alegerea potrivită, în funcţie de spaţiul şi nevoile personale. Indiferent de tipul de structură pentru care optaţi (tunel sau cu acoperiş în pantă), alegeţi cu atenţie materialul pe care îl veţi folosi pentru a înveli structura, deoarece costurile pot varia considerabil.
Structura unei sere poate fi acoperită cu folie, geam sau cu plăci transparente din policarbonat. Cea mai ieftină soluţie este folia din plastic (celofanul) transparent. Aceasta nu trebuie să se îngălbenească din cauza luminii solare şi să reziste la rupere. Totuşi, o astfel de soluţie este una temporară, celofanul pentru sere având o durată de viaţă mult mai mică comparativ cu sticla sau plăcile din policarbant – mai exact, acesta trebuie să fie schimbat la -2 ani.
Ţineţi cont şi de faptul că, în cazul foliei de plastic, indiferent de structura preferată, este suficientă introducerea stâlpilor în pământ şi, eventual, ancorarea lor. Dacă doriţi să acoperiţi structura cu sticlă sau plăci de policarbonat, atunci structura va avea nevoie de o fundaţie mai solidă, care însă presupune costuri mai ridicate. 
Dacă doriţi o seră profesională, este obligatoriu să o dotaţi cu centrală termică, sistem de ventilare, rafturi şi grinzi pentru suspendarea plantelor. Costurile însă vor fi pe măsură, iar construirea ei va avea nevoie de intervenţia specialiştilor din domeniu.

Bine de ştiut!
Ventilarea şi încălzirea serei sunt foarte importante.Atunci când construiţi sera, este foarte important să ţineţi cont şi de acestea. Specialiştii vă recomandă să realizaţi găuri de ventilaţie pe părţile laterale, necesare în special în lunile călduroase de vară, şi să amplasaţi surse de încălzire, foarte utile în lunile geroase.

Foto: Shutterstock

Related posts

Iata ce putem face pe afara in martie

Adina Meyers

FSA 45 – motocoasa cu acumulator pentru grădinile mici

Adina Meyers

Autoritățile încep acțiunile de combatere a AMBROZIEI

Adina Meyers