Gazonul poate fi considerat fara doar si poate piatra de temelie a unei gradini, asa ca daca acesta nu este plantat uniform si nu are un aspect sanatos, intreaga amenajare peisagistica are de suferit, indiferent de cat de multa atentie acordati celorlalte plante.

Ca sa evitati ingalbenirea ierbii si aparitia peticelor de pamant trebuie sa fiti constienti de faptul ca in fiecare luna a anului trebuie sa treceti cateva activitati in agenda gradinarului la capitolul ”intretinerea gazonului”.

Primii pasi

Pentru a avea un gazon frumos si sanatos mai intai trebuie pregatit solul, prima etapa fiind recomandat a fi marcata inca din toamna, cand pamantul se sapa si se lasa sa ”respire” peste iarna.

In plus, tineti cont de faptul ca gazonul iubeste solul nisipos, asa ca puteti amesteca pamantul cu nisip pentru a crea conditii prielnice pentru pastrarea umezelii o perioada mai indelungata.

Nu va speriati daca in gradina sunt si suprafete stancoase, deoarece gazonul nu are nevoie de mai mult de 10 cm de pamant pentru a se dezvolta in conditii bune; astfel este usor sa ii creati ”culcusul” in orice conditii.

Plantarea semintelor

Semintele de gazon se planteaza primavara devreme pe solul pregatit cu cateva luni in urma. E nevoie de 1 kg de seminte pentru 40 mp de sol, pe care sa le imprastiati uniform, avand grija sa nu creati goluri.

Imediat ce ati terminat aceasta operatiune, suprafata trebuie udata din abundenta si, mai apoi, presarata cu un strat subtire de nisip.

Inainte de a semana gazonul, urmariti cu atentie prognoza meteo pentru urmatoarea saptamana, intrucat o ploaie puternica va deplasa semintele neinradacinate. Dupa 10 zile puteti vedea primele rezultate – de atat are nevoie, in medie, gazonul pentru a incolti.

In prima perioada aveti grija sa pastrati suprafata insamantata umeda si sa tineti seama de faptul ca iarba este foarte frageda, asa ca nu permiteti animalelor de companie sau copiilor sa se joace in aceasta zona. Avand o crestere rapida, intr-o luna gazonul va ajunge la o inaltime de 7 cm, moment in care va trebui sa il tundeti.

Trebuie sa stiti ca nu este recomandat sa taiati mai mult de o treime din inaltimea firului de iarba. In plus, in primele doua luni trebuie sa plantaţi seminte in locurile in care se formeaza eventualele goluri si sa mentineti permanent suprafata curata.

Ce soi de gazon alegeti?

In comert veti gasi pliculete cu seminte combinate din mai multe soiuri, sub denumiri comerciale (sport, umbra, rustic, ornamental etc.) care va vor ajuta sa faceti o alegere potrivita, in functie de fi ecare stil de amenajare.

Pentru a va asigura ca nu veti avea surprize neplacute, trebuie sa stiti caracteristicile principale ale fiecarei specii.

Ray Grass englezesc este una dintre cele mai populare specii de gazon, avand o dezvoltare rapida si un pret accesibil. Aceasta specie are nevoie de multa umiditate in timpul verii, comportandu-se destul de agresiv cu celelalte specii de gazon, asa ca este recomandat sa evitati amestecurile comerciale in care proportia de Ray Grass depaseste 50%.

Agrostis este ideal pentru gazonul ornamental, avand o valoare estetica mare, dar o rezistenta scazuta la trafi c. Are o crestere mai lenta, asa ca nu veti fi nevoiti sa il tundeti prea des. Are insa nevoie de apa din abundenta. Poa este cea mai putin pretentioasa specie de gazon, fi ind capabila sa se mentina verde tot timpul anului, daca este ajutata odata la doua luni cu ingrasaminte speciale. Are o agresivitate medie fata de celelalte specii de gazon, astfel ca este recomandata in amestecuri cu un procent de maximum 30%.

Festuca L este o specie pretioasa cu frunze care bat in nuante de rosu. Se adapteaza usor solurilor nisipoase si secetoase, dar nu rezista la uzura. Un alt dezavantaj este acela ca are o crestere lenta. La fetuque rouge are un aspect rustic si face fata cu stoicism frigului extrem si solurilor sarace in minerale.

Ruloul de gazon

O alta solutie pe care o aveti la indemana este gazonarea cu rulouri, insa este o metoda mult mai scumpa decat insamantarea suprafetelor. Ruloul se poate monta in orice perioada a anului, este rezistent si are un aspect uniform. In acest caz, rezistenta la trafic intens este asigurata intr-un interval scurt, de cateva saptamani, in timp ce gazonul obtinut prin insamantare necesita aproape un an de zile pentru a indeplini un rol functional, nu doar estetic. Acest tip de gazon, care costa minimum 4 euro/ mp, se monteaza simplu si rapid (200 mp in opt ore) si este recomandat pentru acoperirea terenurilor de sport si a zonelor cu trafic intens.

Intretinerea gazonului

Dupa ce a ajuns la maturitate, suprafata cu gazon are nevoie de o intretinere permanenta. Se uda zilnic, mai ales in zilele caniculare, timp de 30 de minute dimineata sau seara. Daca suprafata de gazon este mare si timpul nu va permite sa acordati o atentie prea mare gradinii, este recomandata montarea unui sistem automat de irigat care va porni singur la orele stabilite si va imprastia cantitatea optima de apa.

Pentru ca suprafata sa fie mereu de un verde crud este important sa tundeti iarba ori de cate ori aceasta depaseste inaltimea de 8 cm. In plus, la intervale regulate de timp (o data la doua luni, de recomandat), puteti imprastia ingrasaminte speciale pe baza de azot, fosfor sau potasiu, care vor creste viata gazonului si ii vor da vigoare.

Azotul este esential in cresterea si dezvoltarea gazonului, fosforul ajuta la intarirea radacinii, iar potasiul il va proteja de boli. In plus, la mijlocul verii puteti alege sa realizati aerisirea gazonului cu ajutorul unor dispozitive speciale sub forma unor tije metalice care se ataseaza pe talpa pantofilor sport sau a cizmelor de gradinarit. Astfel, plimbandu-va pe peluza veti realiza gauri in stratul de iarba, aerisindu-l. 

Related posts

Alei intrerupte, inspirate din orientul indepartat

Adina Meyers

Biroul de acasă

Adina Meyers

Cum poți oferi casei tale un aspect exterior stilat și modern? Top 3 sfaturi utile

Adina Meyers