Marile orase reusesc sa ii atraga pe oameni ca un magnet, facandu-i dependenti de tot ce inseamna agitatia cotidiana din jurul zonelor puternic urbanizate. Cu toate acestea, sunt si familii care au ales sa paraseasca centrele aglomerate pentru a se refugia in zone mult mai linistite, unde pot locui in case frumoase pe care sa si le permita.

Acesta este si exemplul familiei care care locuiește in localitatea Lipanesti, intr-o casa situata la 20 km de Ploiesti, pe drumul care duce spre Cheia.

Totul a inceput in 2006 cand au decis sa paraseasca apartamentul pe care il aveau in Ploiesti pentru a se muta intr-o casa pe care o visasera mereu.

”Am locuit in oras o perioada lunga de timp, iar in momentul in care ne-am hotarat sa ne construim o casa am ales aceasta zona din mai multe motive. In primul rand, aici se afla o parte din familie, si datorita faptului ca multi au migrat spre aceasta zona, construind case moderne care formeaza un adevarat cartier, infrastructura localitatii s-a dezvoltat foarte mult. Aici avem tot confortul, dar si scoli, gradinite, terenuri de sport si servicii medicale de calitate. In plus, se ajunge repede atat la Ploiesti si pe Valea Prahovei, cat si la Bucuresti, unde imi desfasor o parte din activitatea profesionala”, ne-a povestit proprietarul.

Acesta a mai spus ca in prima faza si-a dorit sa construiasca o casa dupa un proiect propriu, dar din cauza faptului ca era foarte ocupat a renuntat la o parte din plan.

Migrarea populatiei catre localitatile situate la o distanta de maximum 20 km de marile orase este un fenomen care a castigat tot mai mult teren in ultimii ani, din mai multe motive. In timp ce unii doresc sa se izoleze de agitatia orasului, pentru altii aceasta este singura varianta prin care si-au permis o proprietate imobiliara cu un teren sufi cient de mare pe care sa amenajeze o gradina de vis.

”Ar fi trebuit sa alerg mult dupa autorizatii si alte documente, dar timpul nu imi permitea. In aceste conditii, am fost foarte incantat in momentul in care am gasit o casa ridicata partial la rosu pe proiectul careia inca puteam sa-mi pun amprenta in mod decisiv, desi am fost nevoit sa renunt la cateva detalii pe care mi le doream initial”, a mai spus proprietarul.

In momentul in care a achizitionat-o, desi era construit doar parterul, proiectul prevedea o casa cu etaj. ”Nu m-a incantat ideea a desfasura casa pe doua niveluri, asa ca m-am rezunat la parter si la o mansarda pe care am lasat-o inca neamenajata, insa care se poate transforma foarte usor intr-o zona locuibila extrem de confortabila, intrucat placa de rezistenta a partii superioare este turnata. Daca ne decidem sa amenajam mansarda, nu mai avem nevoie decat de o scara interioara, pentru care am lasat suficient spatiu in living”, a mai spus proprietarul, care isi aminteste ca perioada santierului nu a fost lipsita de probleme.

”Cele mai mari greutati le-am intampinat din cauza echipelor de muncitori, care puteau fi numiti in orice fel, dar mai putin constructori. Asa se face ca din aceasta cauza am pierdut foarte mult timp si energie, iar o buna parte din materialele de constructie au fost irosite, ceea ce mi-a cauzat si un prejudiciu banesc substantial. Din pacate, in aceasta zona mi-a fost destul de greu sa gasesc din prima specialisti priceputi care sa imi puna in opera planurile arhitecturale”.

Proprietarul isi aminteste ca dupa patru incercari nereusite a gasit in sfarsit o echipa de oameni tineri de care a fost foarte multumit si care a reusit sa duca la bun sfarsit proiectul.

Gazdele noastre isi amintesc ca inca de la inceput au vrut ca simplitatea sa guverneze acest proiect pe care l-au imbunatatit treptat de la o zi la alta.

”In fiecare zi imi venea o noua idee, asa ca acest proiect a fost – si inca este – unul viu, in continua schimbare. Pe masura ce inaintam cu lucrarile imi doream sa fac mai mult. In prezent, cele mai multe schimbari le fac in gradina, de amenajarea careia m-am ocupat personal in timpul liber. In fiecare an aducem noi plante pentru a o umple de viata. In plus, visul nostru este ca in maximum un an sa avem o gradina de zarzavaturi pe verticala”, a mai spus proprietarul.

Related posts

Stilul baroc mai aproape cu ajutorul textilelor

Adina Meyers

Design minimalist cu accente glam

Adina Meyers

O bucătărie mică poate fi o bucătărie de vis

Adina Meyers