O placere sau o corvoada, calcatul rufelor se numara printre activitatile noastre casnice. Un fier de calcat performant este un real ajutor, insa nu garanteaza un aspect impecabil al hainelor. La fel de important este si modul in care le calci.
Pe eticheta fiecarui articol de imbracaminte este mentionata compozitia materialului. In functie de aceasta compozitie, se stabileste modul si temperatura de calcare. Fiecare tip de material impune o anumita tehnica de calcat. Termostatul se regleaza in functie de tipul tesaturii. Daca fierul nu are termostat, se calca mai intai rufele fine, apoi cele din bumbac.
Inainte de a fi puse la uscat, rufele se scutura cat mai bine si se iau de pe sarme cand inca sunt umede. In felul acesta se vor calca mai usor.
Tipuri de haine
Hainele din matase necesita o calcare usoara, fara ca fierul sa fie incins. Pentru protejarea lor, este bine sa fie calcate pe dos. Acelasi procedeu este valabil si in cazul hainelor din in.
Materialele sintetice si cele cu striatii se pulverizeaza, apoi se calca la o temperatura joasa.
La hainele confectionate din fibre acrilice nu se foloseste un fier cu abur sau carpa umeda deoarece prezinta riscul de a se deforma. Hainele care contin fibre din nailon si poliester se calca pe dos, cand sunt complet uscate, la temperatura joasa, pentru a nu capata luciu.
Catifeaua se calca pe dos pentru a nu se turti. Materialul raiat se netezeste bine inainte de a fi pus la uscat. De cele mai multe ori, nu necesita calcare.
Articolele din lana nu se calca, iar daca este necesara calcarea lor, se pune un material umed deasupra, deoarece contactul direct cu fierul lasa urme lucioase.
Haine „pretentioase”
Pantalonii prezinta riscul de a capata luciu. Pentru e evita acest lucru, se pune deasupra un material subtire. Acest lucru e valabil si in cazul hainelor negre, pe care raman urme albe.
Fustele si rochiile plisate se calca astfel: se aranjeaza fiecare pliu pe masa si se calca, iar cand cutele sunt bine conturate, se calca si restul.
Camasile se calca mai bine daca sunt umede, iar dupa calcare se lasa pe un umeras sa se raceasca si apoi se impaturesc. Se incepe cu gulerul si se continua cu manecile, pieptul si spatele. Cutele se aranjeaza cu degetul umezit, dupa care se calca insistent pana la disparitia lor.
Sursa foto: www.pinterest.com