LifeStyle

Scapă de insecte cu ajutorul soluţiilor naturale!

Vara soseşte nu numai cu vacanţe de vis, ieşiri superbe la iarbă verde şi plimbări îndelungate prin parcuri, ci şi cu anumite neplăceri, precum cele provocate de insectele de sezon. Cum poţi să le ţii la distanţă şi ce metode naturale ai la dispoziţie pentru a le combate afli din acest articol.

 

În topul celor mai deranjante şi odioase insecte se află, cu siguranţă, muştele. Sâcâitoare cu bâzâitul loc, acestea tulbură liniştea şi induc o stare de nervozitate. De asemenea, sunt purtătoare de microbi, iar prin aşezarea lor pe alimente sau pe diferite suprafeţe din casă pot pune în pericol sănătatea ta şi a celor dragi. Există însă mai multe soluţii de a le evita. Prima şi cea mai simplă este să montezi la geamuri şi la uşile exterioare ale locuinţei plase de protecţie. Fie că le realizezi chiar tu, fie că le faci pe comandă, acestea sunt foarte eficiente şi îţi permit să aeriseşti interiorul oricând în timpul zilei sau al nopţii, fără riscul de a fi vizitat de „musafiri” nepoftiţi.


De asemenea, poţi să alungi muştele fără să apelezi la insecticide toxice, dacă: aşezi pe pervazul geamurilor ghivece cu busuioc, dafin, mentă, rozmarin sau pelin; fierbi câteva felii de lămâie în 250 ml de apă, timp de o oră, după care laşi soluţia să se răcească, o filtrezi şi o pulverizezi în locuinţă; amesteci cu apă ulei esenţial de lavandă, eucalipt, mentă sau lămâie şi răspândeşti în casă soluţia obţinută; foloseşti oţet; prepari o soluţie dintr-o linguriţă de scorţişoară şi un litru de apă, pe care apoi o pulverizezi în interior – le fel de bine poţi lăsa pe masă batoane de scorţişoară sau pudră de scorţişoară pusă într-un bol. 

Cum se lasă seara, îşi fac apariţia alte insecte care ne dau mari bătăi de cap cât e vara de lungă: ţânţarii. Chiar dacă ai plase la ferestre, aceste insecte minuscule se strecoară în locuinţă odată cu tine, iar prin ciupiturile lor pot provoca iritaţii, alergii sau chiar infecţii grave. Pentru a scăpa de ţânţari, arde într-o lampă aromatizantă ulei esenţial de mentă, cedru sau eucalipt.

De asemenea, datorită concentraţiei mari de iod, frunzele de nuc, puse într-un bol, îi vor pune pe fugă. Dacă nu te deranjează mirosul de usturoi, pisează câţiva căţei într-un bol şi aşază recipientul în spaţiul unde nu vrei să ai ţânţari. Nu în ultimul rând, apelează cu toată încredere la iarba mâţei sau menta-pisicii, o plantă-minune, care te scapă rapid de ţânţari, prin uleiul esenţial pe care îl degajă.
Sfat: pentru a ţine ţânţarii departe de casă, amenajează pe pervazul geamului o mini-grădină cu specii precum cimbru, busuioc, mărar, lavandă, rozmarin, mentă şi muşcate. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante, aşa că nu se vor apropia de căminul tău.

În această perioadă a anului, furnicile se înmulţesc incredibil de repede, invadând locuinţa, indiferent că stai la curte sau la bloc. Aceste insecte sunt atrase în mod special de dulciuri şi de firimituri de mâncare, aşa că evită să laşi astfel de alimente descoperite sau resturi din ele prin casă. O altă măsură elementară pe care trebuie să o respecţi este să arunci gunoiul zilnic. De asemenea, dacă descoperi găuri prin care furnicile intră în locuinţă, astupă-le cât mai repede cu silicon. În ceea ce priveşte soluţiile de combatere a furnicilor, ia-le în calcul doar pe cele naturale, care sunt eficiente şi sigure pentru sănătatea ta şi a familiei tale. Astfel, la intrarea în casă şi în colţurile geamurilor, pune frunze de mentă întregi sau măcinate, care distrug capacitatea de miros a furnicilor. Spală cât mai des orice suprafaţă care a fost populată de furnici, pentru a şterge urmele pe care le lasă (astfel, nu îi mai pot ghida pe ceilalţi membri ai muşuroiului către mâncare). Şterge pardoseala cu o cârpă înmuiată în apă şi oţet. Datorită proprietăţilor antifungice şi antiinsecticide ale oţetului, vei scăpa garantat de neplăcutele furnici. O altă metodă naturală de eradicare a acestor insecte este să faci o soluţie din borax şi zahăr sau miere, pe care apoi să o aplici în zonele cu probleme.

În ultimii ani, căpuşele au devenit o ameninţare din ce în ce mai mare atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Pentru a te feri de aceşti paraziţi foarte periculoşi, care pot transmite la oameni boala Lyme, iar la animale – Bebesioza, trebuie să respecţi câteva sfaturi simple:
evită zonele împădurite sau neîngrijite, năpădite de buruieni, tufişuri sau iarbă înaltă, care sunt preferate de căpuşe;
– de fiecare dată când ieşi în natură, îmbracă-te în culori deschise, pentru ca ulterior să poţi detecta uşor eventualele căpuşe, şi ai grijă ca hainele să fie cât mai strânse în jurul încheieturilor mâinilor, gleznelor şi taliei;
– pentru prevenirea infestării cu căpuşe, foloseşte soluţii obţinute din uleiuri esenţiale. Astfel, câteva picături de ulei de lavandă aplicate pe blăniţa animalului de companie (pe gât, coadă etc.) vor ţine la distanţă aceste insecte. Acelaşi efect insecticid asupra acestor paraziţi îl au uleiurile esenţiale de eucalipt, cuişoare, lămâie şi muşcate.

Recomandare: transformă curtea şi grădina într-un mediu sigur pentru familia ta: tunde gazonul regulat, cât mai scurt posibil (firul trebuie să fie de maximum7-8 cm); îndepărtează buruienile şi frunzişul în exces, care pot atrage căpuşele; amenajează zona de relaxare şi zona de joacă a copiilor cât mai departe de copaci; plantează specii cu efect împotriva căpuşelor, precum: muşcate, crăiţe, gălbenele, rozmarin, busuioc şi mentă.
 

Considerate unii dintre cei mai mari dăunători ai grădinii, omizile pot crea mari neplăceri atunci când invadează spaţiul din jurul casei, iar uneori ajung chiar şi în interiorul locuinţei. Pentru a le ţine la distanţă, cultivă în apropierea straturilor cu legume şi a pomilor fructiferi plante pe care omizile nu le suportă: levănţică, pelin, salvie, mentă. De asemenea, foloseşte uleiul de neem, un pesticid natural foarte eficient, care nu are efecte adverse asupra plantelor sau omului. Atenţie însă! Acesta poate ucide inclusiv insectele benefice pentru grădină, aşa cum sunt albinele.

Foto: Shutterstock

 

 

Related posts

Pensionarea: anii tai de relaxare cu un credit pentru seniori

Adina Meyers

BIFE-SIM, intre PROVOCARE si UIMIRE in 2014!

Adina Meyers

Croitoru String Virtuosi – Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii

Adina Meyers