Odinioară, mobilierul, chiar şi cel de serie, era realmente un lux. Odată cu revoluţia industrială, costurile de producţie au scăzut, iar preţul mobilierului s-a redus şi el considerabil, de la an la an. Există multe feluri în care poţi să-ţi decorezi casa, mobilierul ocupând, evident, un loc central. Dar ce fel de mobilier? La comandă sau de serie?

Ai mai multe variante pentru care poţi opta. Le-am împărţit în categorii, ca să ştii unde e baza şi cât de sus se poate merge cu producţia mobilierului.

Mobilier de-a gata
Reprezintă varianta cea mai puţin costisitoare şi cea mai cerută pe piaţă. De regulă, este din PAL, cu un cant subţire (panourile sunt subţiri) şi feronerie standard, fără amortizări sau brizbrizuri, mânerele sunt confecţionate din materiale ieftine (chiar plastic), iar dimensiunile sunt standard. Fabricile din industrie folosesc cele mai ieftine materiale şi accesorii pentru un preţ de vânzare cât mai mic, competiţia pe piaţa mobilei de serie fiind acerbă.
Avantajele principale ale mobilierului de-a gata sunt costul relativ redus şi achiziţionarea pe loc. Ca dezavantaje, amintim: durabilitatea scăzută; transportul şi montajul asigurate de client; paletarul de nuanţe limitat; dimensiunile standard; neexploatarea la maximum a spațiului amenajat din cauza dimensiunilor fixe ale mobilierului; formele de regulă simple/drepte; garanţia mică sau inexistentă, oferită de fabricant.

Mobilier la comandă – standard
Reprezintă varianta optimă în ceea ce priveşte calitatea şi preţul. Înainte de realizarea mobilierului, este necesară măsurarea spațiului, dar şi o discuţie cu clientul despre ceea ce-şi doreşte, despre materiale şi culori. Posibilităţile sunt infinite: se poate lucra cu orice material şi se poate folosi orice culoare. Urmează producţia, transportul şi montajul, făcute de o echipă pricepută, care trebuie să se asigure că totul se potriveşte milimetric. Faţă de mobilierul de serie, cel la comandă are mai multe avantaje: transport gratuit; rezistenţă ridicată în timp; o gamă infinită de culori şi texturi; dimensiuni atipice; accesorii disponibile chiar şi pentru cele mai complicate proiecte; vizualizarea proiectului în 3D; dotarea feroneriei cu amortizări; posibilitatea de a alege din tot felul de alte gadgeturi şi invenţii – numai timp să ai să studiezi ofertele. Dezavantaje: preţul ridicat comparativ cu mobilierul de serie şi timpul de execuţie cuprins între 14 şi 21 de zile lucrătoare.

Mobilier la comandă – premium
Reprezintă varianta ideală pentru clienţii ceva mai pretenţioşi şi cu un buget mare, uneori foarte mare. Pentru realizarea acestuia, se procedează la fel ca în cazul mobilei la comandă standard, cu menţiunea că poţi să-ţi imaginezi orice!

 

 

Avantaje: utilizarea materialelor de înaltă calitate – MDF, HPL, corian, inox, oţel şi alte aliaje –, ce pot suporta modelări fizice fără să le fie afectată rezistenţa; feroneria este premium şi conţine întotdeauna amortizări plus alte sisteme hi-tech, cum ar fi acţionarea electrică printr-o apăsare de buton; rezistenţa mare în timp, ce duce la amortizarea costurilor; gama nelimitată de nuanţe şi finisaje (multe se pot face la comandă, în funcţie de nevoile clientului).
Dezavantaje: costurile ridicate; termenul de execuţie este îndelungat (în funcţie de materialele folosite, de stocurile de materiale şi accesorii, procesul de fabricaţie etc.). Uneori, se poate aştepta luni bune sosirea unui anumit tip de lemn din cine ştie ce ţară exotică…

Mobilier la comandă – colecţii de lux
Presupune un buget mai mare decât cel necesar pentru mobilierul la comandă premium, pentru că accentul se pune pe calitate, şi nu pe cost sau timp. Procedeul de comandă/achiziţionare diferă de la fabricant la fabricant, în funcţie de dorinţele clientului, de stocuri şi de materialele folosite. Nu există un timp minim de execuţie, cei mai mulţi acordând cât mai mult timp pentru un rezultat foarte bun. Uneori, lucrările sunt executate de artizani, hand-made, iar colecţile sunt unice în lume.
Mobilierul la comandă de lux se apropie foarte mult de titlul de operă de artă, o atenţie deosebită fiind acordată atât procesului de creaţie şi detaliilor, cât mai ales calităţii în producţie. Rezistenţa este garantată pe perioade de ordinul zecilor de ani.
Avantaje: rezistenţa foarte mare; aspectul deosebit; utilizarea lemnului masiv tratat de cea mai bună calitate; look-ul antichizat; accesoriile şi feroneria de lux; mobila capătă valoare economică în timp.
Dezavantaje: costurile foarte mari; timpul îndelungat de execuţie; greutatea mare a corpurilor, din cauza materialelor folosite.

Foto: SpotOnDesign

Material realizat de designerul interior Luciana Georgescu  

 

Related posts

Rafturile – o variantă decorativă potrivită pentru orice stil de amenajare

Adina Meyers

Magazinele ARKKA Home Lovers au împlinit un an!

Adina Meyers

Cadouri drăguțe cu tematică Alice în Țara Minunilor

Adina Meyers