Calatorii LifeStyle

Sase locuri in care poti avea o batranete de vis, cu bani putini

In prezent, este mult mai usor si accesibil pentru o persoana sa se retraga in alta tara, dupa ce iese la pensie. Cei mai multi viseaza, zeci de ani, la momentul acesta, si, pentru la fel de multi, ideea de a petrece fiecare zi sub palmieri, pe o plaja din Caraibe, sau de a se plimba pe strazile pline de istorie ale oraselor europene par doar un vis indepartat. 

Cu toate acestea, tot mai multi pensionari decid, anual,  sa isi petreaca batranetea in destinatii indepartate, cu mult soare, cu un ritm de viata mai linistit, cheltuieli moderate si unde venitul le ajunge mai mult decat daca ar fi continuat sa traiasca in tarile de origine.

Un top realizat de BBC prezinta sase tari care nu promit altceva decat o batranete relaxanta.

1. Panama

Panama, cea mai sudica tara din America Centrala, conduce topul tarilor care ofera cel mai bun pachet de beneficii din lume pentru pensionari, incluzand reduceri la transport, divertisment, tratament si facturi la energie. Mai mult de atat, Panama este mult mai sigura decat alte tari din America Centrala.

Astfel, pensionarii care doresc sa se mute in Panama au nevoie doar de o pensie de cel putin 1.000 de dolari, necesara pentru a obtine o viza speciala. In comparatie cu multe tari din Europa, America de Nord sau Australia, nivelul de trai este mult mai putin costisitor. De exemplu, preturile proprietatilor sunt rezonabile, iar strainii au aceleasi drepturi de proprietate ca cetatenii din Panama. Astfel, o locuinta cu trei dormitoare, in orasul montan Boquete, costa aproximativ 179.000 de dolari, potrivit globalpropertyguide.com. In ceea ce priveste sistemul medical, foarte multi medici din Panama si-au facut studiile in Statele Unite si Europa. Pentru asigurarea de sanatate, pensionarii au nevoie cel putin 200 de dolari pe luna. 

2. Ecuador

Ecuador detine a doua pozitie in topul prezentat de BBC, datorita beneficiilor pe care pensionarii le au, preturilor de cazare moderate si climei. Pozitia geografica a tarii face ca locuitorii sa se bucure de 12 ore de lumina, in fiecare zi din an. Mai mult, in regiunile montane inalte, precum Cuenca, Cotacachi si Vilcabamba, rezidentii au parte de o vreme de primavara intregul an. Aceste regiuni sunt destinatii foarte populare pentru comunitatile de straini.

Cazarea in Ecuador este mai mult decat accesibila, astfel ca inchirierea unui apartament cu doua camere in oasul Cuenca costa aproximativ 500 de dolari pe luna. Rezidentii care decid sa se mute aici trebuie sa invete limba spaniola, intrucat limba engleza nu este vorbita de populatia majoritara. Un alt impediment este infrastructura nationala limitata.

Cu toate acestea, pensionarii beneficiaza de foarte multe beneficii, incluzand transport public la pret redus. Mai mult, Guvernul ecuadorian a facut schimbari in sistemul de sanatate, ca sa atraga cat mai multi straini in tara. Astfel, din 2014, pensionarii straini care s-au mutat in Ecuador pot fi inclusi in sistemul public de sanatate pentru aproximativ 70 de dolari pe luna. Tododata, au fost scoase conditiile de varsta, intrucat persoanele peste 60 de ani nu puteau beneficia de aceste servicii. O alta solutie este sistemul medical privat.

3. Malaysia

Malaysia  este o alta destinatie recomandata pentru pensionarii care isi doresc o batranete relaxanta, la costuri reduse. Astfel, tara se pliaza pe preferintele celor care iubesc plajele, padurea tropicala sau orasele cu zgarie-nori.

Costurile de viata reduse fac si ele din fosta colonie britanica un loc ideal de trai pentru straini. Astfel, pentru aproximativ 1.000 de dolari pe luna, un cuplu poate trai intr-un apatament de lux. Mai mult, costurile de zi cu zi, cat si cele pentru satatate sunt foarte reduse, spre deosebire de destinatii precum Hong Kong sau Australia. Cu toate acestea, produsele de import, de la masini la produse alcoolice, sunt destul de scumpe, din cauza taxelor.

Malaysia mai atrage si prin turismul medical: aproximativ 700.000 de turisti vin, anual, in tara, pentru acest motiv. Persoanele care doresc sa traiasca in Malaysia pot obtine o viza de rezident, pentru o perioada de 10 ani, cu conditia sa aiba un venit lunar de aproximativ 2.300 de dolari. Pensionarii traiesc, de obicei, din pensie sau ajutoare sociale, care nu sunt supuse impozitelor.

Continuarea acestui articol o puteti citi pe www.romanialibera.ro

Related posts

Solutii pentru a ingriji plantele din apartamentul tau

Adina Meyers

Cu soacra și nora la piața… imobiliară

Adina Meyers

Care sunt alergiile din casa si cum poti scapa de ele

Adina Meyers