Home

Cum se reface tencuiala casei

In principiu, tencuielile sunt mortare uscate care se aplica mecanizat sau manual, la exterior sau la interior, si au in compozitie var pentru constructii, ciment, nisipuri de tencuiala, perlite si alte adaosuri, in functie de caracterul peretelui pe care vrem sa il tencuim.


Inainte de a trece la tencuirea propriu-zisa, toate resturile materialelor de constructii, dar si impuritatile si/sau grasimile trebuie indepartate de pe suprafata peretelui ce urmeaza sa fie finisat.

Este necesar sa verificam planeitatea peretilor, iar proeminentele din beton si mortar trebuie inlaturate.
 Daca aplicarea tencuielii se va face mecanizat, iar peretele este din beton, se recomanda tratarea acestuia cu un grund special, pentru ca mortarul sa capete mai multa aderenta in momentul aplicarii.

Pentru suprafetele foarte absorbante ale peretilor se recomanda folosirea unor grunduri speciale.

Tencuielile uscate aplicate manual se confectioneaza pe baza de amestecuri de gips. O astfel de tehnologie ofera avantajul obtinerii unor suprafete finisate de foarte buna calitate si eficienta mare pentru urmatoarea operatiune de zugravire.

Realizarea unei bune tencuiri se face cu ajutorul asa-zisilor stalpisori de ghidare. Montarea lor va oferi meseriasului care efectueaza operatiunea reperele necesare pentru a tencui peretele fara denivelari, dandu-le planeitatea necesara.

Tocmai din aceasta cauza montarea stalpisorilor sau a barelor metalice cu bolturi se va face numai cu ajutorul polobocului.

Sisteme de ghidaj

Pentru ghidare se pot folosi bare metalice cu bolturi ascutite, atat sus, cat si jos, pentru a se putea fixa in perete. De asemenea, tot pentru obtinerea reperelor de planeitate se mai pot folosi stacheti lungi din lemn, perfect drepti, si, de preferat, cat inaltimea peretelui.


Barele metalice sau stachetii din lemn se monteaza pe perete incepand din extremitati, fiind masurati cu polobocul si bine fixati. Dupa fixarea barelor se va intinde o sfoara subtire, prinsa in cuie, in exteriorului barelor pentru ghidaj. In acest fel se vor putea monta si ceilalti stalpisori, la acelasi nivel cu cei montati la extremitati. De regula, intervalul dintre stalpisori este de 80 – 90 cm, iar la extremitati acestia se vor monta la cel putin 20 – 30 cm de zid, pentru a se permite aplicarea tencuielii cu dreptarul.

In afara stalpisorilor din lemn se mai pot folosi si sipci din lemn, fixate in perete cu ajutorul cuielor.

Aplicare manuala

Amestecurile tencuielilor aplicate manual se realizeaza de obicei pe baza de gips. Acesta ofera o aderenta foarte mare si se foloseste pentru tencuirea peretilor pe suport de ceramica si beton.
 Insa, materialele de acoperire se pot pune in opera si manual, prin aplicare cu trafaletul de banda sau cu spaclul de glet din otel inoxidabil. Este recomandabil ca la tencuielile exterioare sa nu se lucreze sub directa actiune a razelor de soare sau in conditii de vant, ceata, umiditate sau temperaturi extreme.

Aplicarea mecanizata

Tencuiala aplicata cu ajutorul echipamentelor mecanizate se executa brut sau driscuit si se poate folosi atat la interiorul peretelui, cat si la exterior, in functie de tipul de mortar.

Amestecul de mortar se aplica intr-un strat cu agregatul, prin miscari orizontale uniforme, iar cantitatea de apa se apreciaza in functie de grosimea stratului aplicat si de tipul suportului (peretelui).

Tencuielile fine

Sunt mortare uscate ce pot fi colorate na- tural sau necolorate, cu difuzie ridicata de vapori si hidrofuge. Se pot executa manual sau mecanizat, atat la exterior, cat si la interior, dar pot fi aplicate si peste tencuielile brute minerale.

Tencuielile poroase

De regula, acest tip de tencuieli este folosit mai mult pentru reparatii. Sunt obtinute dintr-un mortar hidrofob, permeabil si poros. Se pot folosi si ca suport pentru alte mortare. Sunt indicate pentru peretii umezi sau cu atac de saruri, deoarece sunt bune pentru desalinizare.

Tencuielile pentru reparatii sunt folosite ca tencuieli nefinisate pe suporturi minerale si, in general, se recomanda la cladirile mai vechi, la exterior si interior. Pentru ca au un volum mare de pori, se aplica pe suporturi umede si cu depuneri de saruri.

Tencuielile pentru fatade

Amestecurile mai sofisticate pentru tencuielile pentru fatade au la baza rasina sintetica in dispersie apoasa, ce se prezinta ca o masa pastoasa, omogena, de culoare alba. Se pot aplica pe orice suprafata de baza minerala cum ar fi: tencuieli uzuale de var-ciment, gleturi de var si ipsos, beton, placi de gips-carton si chiar pe vopsitorii vechi rezistente la frecare si uzura. Printre caracteristicile principale se evidentiaza aderenta deosebita la suport si timpul de uscare convenabil.

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Dragos Nicolae

 

 

Related posts

Cum sa-ti vopsesti locuinta in functie de personalitatea ta!

Adina Meyers

Coronavirus: cum pot ajuta fondurile structurale europene

Adina Meyers

Cum să îţi faci casa „ZEN” cu ajutorul plantelor

Adina Meyers