Cu alte cuvinte, acoperisul si fatadele trebuie sa vorbeasca aceeasi limba si sa se respecte pentru a se pune in valoare reciproc. In plus, trecerea de la exterior la interior trebuie sa fie insesizabila din punct de vedere stilistic, intre cele doua zone fiind obligatoriu sa existe o legatura directa.
Regula de baza in armonizarea exteriorului cu interiorul este gandirea unui proiect unitar al intregii case, care sa urmeze aceleasi linii directoare ale stilului. Altfel spus, daca alegeti o arhitectura rustica sau clasica la extreior, aceleasi tendinte trebuie sa se regaseasca si in designul interior, mai exact in aspectul finisajelor, al mobilierului si al decoratiunilor.
Daca aveti idei putine in ceea ce priveste proiectul viitoarei case, este important sa aveti un punct de la care sa plecati, iar acesta poate fi, de exemplu, acoperisul. Datorita suprafetei mari pe care o acopera si pozitionarii sale, acesta este unul dintre punctele centrale ale arhitecturii unei locuinte. Vestea buna este ca acoperisul poate fi modelat in foarte multe feluri, adaptandu-se oricaror cerinte venite din partea proprietarului. Indiferent de materialul pentru care optati, se recomanda alegerea unei culori contrastante fata de tencuiala exterioara pentru ca cele doua suprafete sa fie delimitate in mod evident la nivel vizual. Discrepanta cromatica nu trebuie sa fie insa deranjanta, asa ca tiglele ceramice sunt o alegere demna de luat in calcul. Motivul? Culoarea lor obtinuta pe cale naturala ofera lesne posibilitatea obtinerii unui contrast cu tencuiala, dar cu posibilitatea pastrarii unui aspect unitar si placut al exteriorului.

Dupa ce ati ales tipul acoperisului si culorile tiglelor, intreptati-va atentia catre fatade, care nu este indicat sa contina mai mult de trei nuante, accentele putand fi puse cu ajutorul pietrei naturale, al lemnului sau al caramizilor decorative (care se potrivesc perfect, de exemplu, cu tigla ceramica). Astfel se realizeaza o conexiune intre acoperis si fatade, impactul la nivel vizual fiind cel scontat. Este important sa alegeti nuante pastelate, calde, care sa nu distraga atentia de la detaliile arhitecturale ce ofera personalitate casei dumneavoastra.

Imaginati-va ca resedinta dumneavoastra este o panza care urmeaza pictata si potriviti culorile in consecinta, fara a face excese! 

De la placarea cu piatra de munte, folosirea vopselei lavabile de exterior si pana la aplicarea tencuielilor decorative, orice ati alege puteti fi siguri ca veti obtine, doar cu putina imaginatie, o infatisare placuta – sau chiar spectaculoasa! – pentru casa dumneavoastra. In cazul in care optati pentru aplicarea tencuielilor decorative, trebuie sa stiti ca acestea reprezinta o solutie optima pentru exteriorul unei locuinte, asigurand pe langa un aspect placut si o buna protectie impotriva umezelii si a factorilor de mediu.

In functie de materialele folosite, tencuielile decorative pot fi sintetice (avand la baza rasini sintetice) sau minerale.

Tencuielile decorative acrilice sunt ideale atat pentru finisarea exterioarelor, cat si a interioarelor, obtinandu-se o suprafata mata cu aspect striat.

Tencuielile decorative silicatice sunt des folosite pentru ca rezista la murdarie si asigura o buna permeabilitate a peretilor, in timp ce tencuielile siliconice au la baza rasini de silicon si silicati de potasiu, fiind printre cele mai populare in randul caselor din Romania.

De regula, tencuielile decorative se gasesc intr-o varietate de culori, de la nuante pale de alb, bej sau gri si pana la nuante mai indraznete, folosite cel mai adesea pentru contrast pe suprafete mici, avand rolul de a marca intrarile sau conturul geamurilor. Sfatul specialistilor este sa alegeti nuante cat mai naturale pentru ca va va fi mult mai usor sa le armonizati cu acoperisul si cu celelalte componente ale fatadelor. Este important sa stiti ca pe langa faptul ca protejeaza zidaria, tencuiala poate influenta si regimul termic al casei. De exemplu, o fatada de culoare alba reflecta in totalitate radiatiile, in timp nuantele inchise sau cele puternice au un aport caloric la interior.  

Cum coloram interiorul?

Desi pentru multi dintre noi pare un pic pe dos, culoarea mobilierului este cea care se alege prima si abia apoi reprezinta un ghid in selectarea nuantelor peretilor din interior (care la randul lor trebuie sincronizate cu tencuiala exterioara). Cu alte cuvinte, mobilierul ar trebui sa fie primul ales dupa ce casa a trecut de stadiul de „la rosu”. In functie de dimensiunea si complexitatea constructiei, daca nu sunteti un specialist al designului, insetat de nonconformism, puteti alege doua pana la sase nuante pentru decorarea interiorului. Insa este de preferat ca acestea sa fie disipate in intreaga casa. Alegeti o nuanta dominanta, dupa care jucati-va cu alte cateva culori pentru a trasa accentele si pentru a crea umbre si lumini. Culorile mai inchise sunt cele mai potrivite pentru accentuarea zonelor pe care doriti sa le puneti in evidenta, in timp ce nuantele calde vor atrage atentia prin luminozitate.  

Articol preluat din revista Casa Mea. Construieste casa visurilor tale!

Related posts

Pozitionarea corecta a ferestrelor de mansarda in functie de punctele cardinale

Adina Meyers

9 metode de a preveni incendiile

Adina Meyers

Nu risipi bani! Iată cum să renovezi o casă eficient!

Adina Meyers