LifeStyle

Romstal anunta finalizarea proiectului strategic “Cresterea competitivitatii economice prin (re)calificarea angajatilor din domeniul instalatiilor – CALIN”

804 angajati din domeniul instalatiilor din 5 regiuni de dezvoltare ale Romaniei au beneficiat de informare, orientare, consiliere si formare profesionala in urma desfasurarii proiectului „Cresterea competitivitatii economice prin (re)calificarea angajatilor din domeniul instalatiilor” CALIN.

Cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara nr. 2: Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, Domeniul major de interventie 2.3: Acces si participare la formare profesionala continua, proiectul s-a desfasurat in perioada aprilie 2014-octombrie 2015. Obiectivul proiectului a constat in dezvoltarea capitalului uman printr-un program integrat de informare, orientare, consiliere si formare profesionala.

Proiectul CALIN a avut drept obiectiv principal imbunatatirea accesului la formare profesionala continua prin calificarea/ recalificarea completa a 804 angajati din domeniul instalatiilor si a comercializarii de produse tehnico-sanitare si gaze din 5 regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Bucuresti si Ilfov, Sud-Est, Nord-Est, Centru, Vest. Obiectivele specifice ale proiectului au vizat promovarea beneficiilor participarii la programe de calificare si furnizarea de servicii de orientare si consiliere pentru 804 angajati din domeniul instalatiilor, precum si cresterea participarii la formarea profesionala continua prin dezvoltarea si furnizarea de programe de calificare pentru publicul tinta selectat.

Proiectul a fost dedicat angajatilor din domeniul instalatiilor si al comercializarii produselor tehnico-sanitare la nivelul a 5 regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest, Nord-Est, Centru si Vest.

Indicatori numerici ai proiectului:

– 440 de persoane au finalizat cursul de calificare in meseria de instalator instalatii de incalzire centrala si au primit diplome de calificare

– 183 de persoane au obtinut diplome de calificare, ca urmare a examenului de absolvire a cursului de instalatii sanitare si de gaze

– 161 de persoane au finalizat cursul de electrician constructor si au primit diplome de calificare

– 804 persoane au beneficiat de consiliere/orientare – formare profesionala continua

Principalele activitati ale proiectului au fost:

1. Program de pregatire teoretica si practica cu durata de 360 de ore

2. Workshop-uri de orientare si consiliere profesionala

Programul de pregatire teoretica si practica a inclus pregatiri teoretice de specialitate in sala de curs cu materiale didactice specifice calificarii aferente, precum si activitati de laborator care au constat in lucrari si aplicatii practice, prezentari de produse, echipamente, practica pe standuri functionale.

„Ma bucur ca am putut sa le oferim participantilor consilierea profesionala de care aveau nevoie. Cercetarile noastre au identificat probleme semnificative in ceea ce priveste pregatirea efectiva a muncitorilor calificati. Mai mult, se resimte si lipsa scolilor de meserii din Romania – pregatirile muncitorilor sunt deficitare, iar experienta lor practica nu este corespunzatoare cerintelor de pe piata muncii. De aceea, sper ca proiectul CALIN este doar primul proiect dintr-o serie de actiuni menite sa le ofere angajatilor asistenta personalizata in dezvoltarea abilitatilor necesare obtinerii unui loc de munca sigur.” a declarat Dl George Dumitrescu, coordonatorul Academiei Romstal.

In cadrul workshop-urilor de orientare si consiliere profesionala, participantii au beneficiat de testari in urma carora a fost identificat profilul profesional. Au fost prezentate metode de marketing personal, intelegerea punctelor comune si a diferentelor dintre perceptia proprie si perceptia celor din jur fata de stilul propriu de abordare a sarcinilor. Prin activitatile de informare, orientare si consiliere profesionala, angajatilor li s-au oferit asistenta personalizata in dezvoltarea abilitatilor care sa le faciliteze siguranta locului de munca, precum si o serie de informatii referitoare la mobilitatea muncii din domeniul instalatiilor.

„Am incercat mult timp sa obtin un loc de munca potrivit calificarii mele, dar nu am inteles pana nu am participat la proiectul CALIN de ce nu am avut succes. Acum stiu ce se cere, cum anume sa ma prezint la interviu, precum si cat de important este sa am rabdare. Nu trebuie sa fac niciun compromis, este mai important sa lucrez intr-o echipa in care sa ma pot dezvolta profesional.” a declarat unul dintre participantii la proiect.

Proiectul a fost realizat de Romstal IMEX SRL in parteneriat cu Dekon Business Solutions SRL. Activitatea celor doi parteneri s-a completat in proiect, asigurandu-se o legatura intre mediul unui angajator si specialistii care pot sustine cresterea competitivitatii pe piata muncii. Fiecare dintre parteneri a asigurat expertiza, resurse umane si materiale pentru desfasurarea proiectului.

 

Related posts

CasaBella –doua noi categorii de produse in marile retele de bricolage

Adina Meyers

Desert de sezon: prajitura cu gutui

Adina Meyers

Ce nuanțe alegem pentru birourile operaționale

Adina Meyers