LifeStyle

Romania la „Carnavalul International al Copiilor – editia a treia”

Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, la invitatia organizatorilor Bienalei de la Venetia, participa la organizarea „Carnavalului International al Copiilor – editia a treia”, eveniment dedicat publicului tanar care se desfatoara in perioada 11-21 februarie 2012.

Este pentru prima data cand Romania isi aduce contributia la acest eveniment care anul trecut a atras 24.500 vizitatori in 11 zile. Tema propusa pentru 2012 de catre organizatori este „Povesti si ganduri”. Vizitarea expozitiei si participarea la diferitele activitati organizate cu aceasta ocazie pentru grupuri scolare, familii sau vizitatori individuali (tururi ghidate, ateliere artistice, spectacole, zone interactive, lecturi, prezentari) sunt gratuite.

Sediul principal al „Carnavalului International al Copiilor” este Giardini della Biennale din Venetiat Carnavalul are trei sectiuni:

a. Activitatile organizate direct de catre Bienala de la Venetia in Pavilionul central;

b. Activitatile organizate de catre tarile participante in Pavilionul central (sectiune in care se incadreaza si Romania);

c. Activitatile organizate de catre tarile invitate in propriile pavilioane.

In 2012, evenimentului s-au mai alaturat Austria, Australia, Germania, Marea Britanie, Olanda si SUA.

Pornind de la tema generala propusa de organizatori pentru prezenta editie, proiectul cu care Romania participa se intituleaza “Povestea animalelor”. Pentru realizarea acestuia, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Institutul Cultural Roman din Bucuresti colaboreaza cu Anaid Art Gallery si Global Mindscape (Bucuresti), precum si cu Australians Studying Abroad (Melbourne).

Proiectul, coordonat de Alexandru Damian, vicecomisar al Romaniei la Bienala si coordonator arte vizuale, si de Angelica Iacob, specialist in educatie culturala, implica doua sectiuni care se impletesc si dialogheaza pentru a oferi o experienta de neuitat vizitatorilor de toate varstele.

Componenta principala este expozitia intitulata „Lighioane si Supralighioane”, alcatuita dintr-o serie de lucrari realizate de Grupul artistic “Soap Art Kollectiv” (Raluca Arnautu & Suzana Dan). Expozitia valorifica bogatia culturii contemporane romanesti prin prezentarea unor lucrari artistice inedite, o colectie de animale confectionate din materiale textile. Printre fiintele care populeaza spatiul expozitional se numara paianjenul ascuns intr-un colt al camerei, imaginat de Raluca Arnautu. Acesta a fost hranit de un baietel si a crescut mai mare decat o pisica, decat un caine, decat o caracatita sau un sarpe. Cele trei pisici lacome care au mancat colectia de gainuse a stapanului lor, vanatorul, si au ajuns din acest motiv sa-si piarda capetele, sunt concepute de catre Suzana Dan.

Balaurii care de obicei ne inspira teama ne ofera surprize in expozitie: balaurul semnat „Soap Art Kollectiv” este unul blanos si prietenos. A fost gasit de catre niste copii intr-un sat si a calatorit in toata lumea, devenind celebru. Deoarece nimeni nu ne spune ce s-a intamplat cu balaurii dupa ce au fost ucisi de catre un print sau un alt personaj de poveste, Suzana Dan ne prezinta teoria potrivit careia acestia s-au transformat in dealuri, lacuri si pesteri.

In expozitie mai intelegem, tot prin viziunea Suzanei Dan, modul in care broasca testoasa a reusit sa-si gaseasca o casa dintr-o coaja de nuca, dar si cat de mult timp i-a trebuit pentru a invata ca, la apropierea unui pericol, poate sa-si ascunda picioarele si capul in carapace. Sarpele care a mancat visine si pisica vedeta (ambele imaginate de Raluca Arnautu) sau casutele sufletelor realizate de Suzana Dan, completeaza aceasta lume a copilariei incarcata de multe povesti si personaje.

Expozitia beneficiaza de activitati educative si ateliere de creatie dedicate copiilor cu varste intre 6 si 14 ani, reunite sub titlul „Povestea animalelor”. Activitatile educative se vor desfatura direct in spatiul expozitional, pe baza unor fise de lucru cu informatii adecvate varstei si cu un design atractiv, iar atelierele de creatie cu inscriere individuala vor fi sustinute intr-o sala special amenajata, potrivit urmatorului program:

– Sambata, 11 februarie, incepand cu ora 16:00 (in limba romana, copii de 6-12 ani)

– Duminica, 12 februarie, incepand cu ora 16:00 (in limba engleza, copii de 6-12 ani)

– Miercuri, 15 februarie, incepand cu ora 16:00 (in limba italiana, copii de 10-14 ani)

– Vineri, 17 februarie, incepand cu ora 16:00 (in limba italiana, copii de 10-14 ani).

Related posts

Compania IKEA anunta un nou Retail Manager pentru IKEA South East Europe

Adina Meyers

Cumparaturi relaxante cu Arctic, pana la finalul anului

Adina Meyers

Franke aduce un plus de rafinament în bucătărie prin lansarea hotei Up&Down

Adina Meyers