Un alpinariu (rocăria) este o amenajare mai mult decât potrivită pentru grădina unei case situată la deal sau la munte. Ideal ar fi să aşezaţi alpinariul pe o movilă, deci într-un plan mai ridicat faţă de restul grădinii.
Plantele necesare unui astfel de aranjament sunt, în primul rând, coniferele (plante veşnic verzi). Puteţi opta pentru specii de tuia, taxus, brazi, ienuperi târâtori, pini pitici sau conifere cu creştere globulară. Printre conifere plantaţi arbuşti, inclusiv cu frunze în diverse culori: Berberis th. atropurpurea, Cornus alba variegata, Euonymus, Spiraea goldflame, Pyracantha, Ilex, Viburnum etc. Nu uitaţi nici de arbuştii târâtori: Cotoneaster dammeri, Lonicera pileata etc.
Un alpinariu mai are nevoie de flori în diverse culori, perene şi anuale (Campanula, Alyssum, Portulaca, Armeria, Festuca sp., Achillegia, Hosta, Helleborus), dar şi de specii bulboase: zambile, muscari etc.
Reţineţi şi faptul că o rocărie are nevoie de un sistem de drenaj, care va preveni afundarea sau surparea amenajării, având în vedere că un astfel de aranjament are o greutate mare. Umpleţi fundaţia cu pietriş sau cu spărtură de cărămidă. Peste stratul de drenaj adăugaţi, în straturi, pământul pe care l-aţi extras din locul în care aţi săpat fundaţia, după care tasaţi şi udaţi minuţios fiecare strat de pământ, pentru a acoperi toate golurile.
Text: Simona Popa
Sursa foto:
www.shutterstock.com
https://pixabay.com