LifeStyle

RMN sau tomografie? Diferențe, avantaje și dezavantaje pentru fiecare procedură

Progresele pe care le-a făcut medicina în ultimii ani sunt spectaculoase, iar metodele de diagnostic imagistic le-au permis medicilor să studieze corpul uman și patologia acestuia fără să mai aibă nevoie de intervenții chirurgicale exploratorii, atât de invazive și cu atât de multe riscuri. Dar cum alegi metoda de investigație optimă și care sunt diferențele dintre ele?

Ce este RMN-ul?

RMN-ul este o metodă de diagnostic imagistic care folosește unde magnetice pentru a vizualiza structurile interne. Ea este recomandată în general pentru a identifica eventuale probleme localizate la nivelul articulațiilor, sistemului nervos central, sânilor, cordului și vaselor de sânge [1]. 

În timpul unui examen RMN ți se va cere să stai cât mai nemișcat timp de câteva minute, până la o oră, pe o masă mobilă care se deplasează în interiorul aparatului. Dispozitivul este destul de zgomotos, astfel încât e foarte posibil să ți se ofere căști [2]. 

Ce este tomografia?

Tomografia computerizată sau CT-ul folosește raze X, ca în cazul unei radiografii. De cele mai multe ori tomografia este metoda de investigație preferată atunci când vine vorba despre fracturi, tumori, hemoragii interne sau despre monitorizarea evoluției cancerului [1].

Durata de efectuare a unei tomografii este mai scurtă decât în cazul unui RMN. 

Tomografie versus RMN

Tomografia este mai frecvent utilizată în practica medicală deoarece este mai rapidă și mai puțin costisitoare. În ceea ce privește detaliile imaginilor obținute, RMN-ul este mai precis, iar aparatele moderne cum este RMN 3T cu sistemul BioMatrix – un vârf de gamă în prezent – au o acuratețe impresionantă. În continuare, o trecere în revistă a riscurilor și beneficiilor fiecărei metode [1].

Riscuri

Atât aparatele pentru RMN, cât și computer tomograful pot ridica o serie de riscuri în timpul utilizării, în funcție de modul în care funcționează și formează imaginile.

Riscurile tomografiei includ:

Afectarea bebelușui în timpul dezvoltării intrauterine;

Expunerea pacientului la o doză mică de radiații;

Apariția unei posibile reacții alergice la substanța de contrast [1].

Riscurile RMN-ului includ:

Deplasarea unor implanturi metalice despre care pacientul nu a menționat personalului clinicii;

Zgomotele puternice ale aparatului pot afecta auzul în absența unei protecții fonice adecvate;

Temperatura corpului poate crește în timpul investigațiilor care se prelungesc;

Construcția închisă a mașinii poate determina o senzație de claustrofobie la unele persoane [1].

Trebuie, de asemenea, menționat că este obligatoriu să consulți medicul înainte de a programa un RMN în cazul în care ai implanturi de tipul:

Articulații artificiale;

Implanturi oculare;

Sterilet;

Pacemaker [2]. 

Beneficii

Atât RMN-ul, cât și tomografia permit vizualizarea structurilor interne ale organismului. RMN-ul oferă mai multe detalii, dar tomografia este mai rapidă. 

Avantajele tomografiei includ:

Durata redusă a investigației, ideală inclusiv în cazul urgențelor acute;

Este utilizată cu succes în diagnosticul și stadializarea cancerului:

Permite monitorizarea întregului organism pentru a identifica o eventuală apariție a metastazelor [1].

Avantajele RMN-ului includ:

Permite identificarea unor forme de cancer (de prostată, uterin, hepatic) extrem de dificil de detectat prin tomografie;

Permite identificarea unor leziuni ale țesuturilor moi și ale articulațiilor;

Permite identificarea, evaluarea și supravegherea metastazelor osoase și cerebrale [2]. 

Cum alegi între CT și RMN?

Ambele investigații se efectuează la recomandarea medicului, cel mai în măsură să aleagă metoda potrivită în funcție de ce anume dorește să identifice.

În cazul în care se dorește obținerea unei imagini detaliate a țesuturilor moi, ligamentelor sau organelor, recomandarea va fi în favoarea RMN-ului. Dacă medicul dorește o imagine generală a organelor interne sau are nevoie sa evalueze o fractură sau un traumatism cerebral, CT-ul va fi prima sa alegere [2]. 

Atât tomografia, cât și RMN-ul sunt metode de diagnostic neinvazive, utile și cu un risc minim. CT-ul este prima recomandare atunci când este vorba despre o afecțiune acută. Cel mai probabil, medicul îți va spune exact care dintre ele este cea mai buna alegere în cazul tău particulare, dar dacă ai motive de îngrijorare, îndoieli sau întrebări, discută-le cu acesta. 

Bibliografie:

https://www.healthline.com/health/ct-scan-vs-mri#takeawayafișat la 5.08.2022;

fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/MedicalImaging/MRI/ucm482765.htm afișat la 5.08.2022

Related posts

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un Videointerfon Smart

Adina Meyers

A VI-a ediție a festivalului Grand Prix Nova readuce profesioniștii teatrului radiofonic la București între 4 și 9 iunie

Adina Meyers

(P) CRIMA DIN STRADA LOURCINE vă aşteaptă la Atelier, în regia lui Felix Alexa!

Adina Meyers