LifeStyle

Rezultatul celor doua seri ale Licitatiei de Martisor Artmark a depasit estimarile maxime

Cu vanzari totale de 574.000 € si o rata de adjudecare medie de 90,5% din numarul loturilor, Licitatia de Martisor I – Pictura si Sculptura si II – Martisoare de Epoca, Bijuterie si Arta Decorativa au realizat 113% din valoarea maxima estimata pentru sesiunea din acest an.

Bucuresti, 23 februarie – Miercuri seara s-a incheiat Licitatia de Martisor 2012, aflata la cea de-a treia editie si desfasurata, pentru prima data pe parcursul a doua zile, la World Trade Center – Hotel Pullman. Rezultatele au intrecut asteptarile, dezvaluind un interes sporit in pictura, sculptura și arta decorativa de mici dimensiuni, precum si increderea ce continua sa se extinda in valabilitatea investitionala a pietei de arta.

Licitatia a stabilit rate de adjudecare solide, reusind cel mai ridicat procent de adjudecare dupa valoarea loturilor dintr-o licitatie Artmark de pana acum: 113%, obtinut din media dintre procentele realizate in Licitatia de Martisor I. Pictura si Sculptura – 129% si II. Martisoare de Epoca, Bijuterie si Arta Decorativa – 86%. Au fost vandute 163 de loturi in prima seara si 139 de loturi in cea de-a doua, insemnand un total de 302 din cele 333 de opere si obiecte de arta oferite.

In licitatia de marti, 21 februarie, pictura „Flori de mar” (1903-1904, ulei pe lemn, 23,5 x 14 cm) de Nicolae Grigorescu a fost adjudecata la cea mai ridicata valoare, 55.000 €, peste estimarea maxima (est. € 30.000 – 50.000), intr-o seara in care au avut loc numeroase depasiri remarcabile ale valorilor estimative. Una dintre cele mai spectaculoase competitii de oferte s-a inregistrat pentru pictura „Sedusa” (ulei pe placaj, 22,5 x 29 cm, est. € 300 – 600) de Misu Teisanu, care a cucerit noua dintre participantii din sala, de la telefon si de pe Internet, stabilindu-se cu aceasta ocazie si un nou record de autor.

Printre autorii ale caror opere in marime miniaturala au fost vandute la sume cu patru zerouri se numara: Theodor Aman cu „Interior oriental”, adjudecat pentru 20.000 €, Octav Bancila cu „Tigancusa cu basma rosie”, vanduta cu 15.000 €, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu si Rudolf Schweitzer-Cumpana. Raporturile bune intre pret si suprafata se vor reflecta in cresterile in cotatiile artistilor, monitorizate saptamanal de Indicele ART Consacrat.

Adjudecarea picturii „Stransul fanului” de Ludovic Bassarab (ulei pe lemn, 20 x 30 cm; est. € 800 – 1.500) la valoarea de 3.250 € a marcat inca un record de autor. Acesta fusese precedat de recordul stabilit cateva minute mai devreme, cand „Intoarcerea carelor cu fan” (anii ’20, ulei pe carton, 24,5 x 34 cm; est. € 800 – 1.500), pictura cu subiect similar a artistului, se vanduse cu 2.800 €, suma oferita de acelasi cumparator. In editia de anul trecut a Licitatiei de Martisor, picturile de mici dimensiuni realizate de Bassarab erau adjudecate la preturi intre 650 si 900 €, diferenta relevanta pentru cresterea valorii pe care o cunoaste in prezent arta sa: la licitatia din 21 februarie, preturile de adjudecare s-au situat intre 900 si 3.250 €.

Miercuri, 22 februarie, in seara dedicata Martisoarelor de epoca, Bijuteriilor si Artei decorative, interesul colectionarilor si iubitorilor de arte aplicate s-a dovedit a fi la fel de viu. Mare parte dintre loturi au fost adjudecate la preturi care au depasit marcant limita maxima a intervalului estimativ, dupa ce au reusit sa provoace pasiuni aprinse in randul participantilor.

Martisoarele de epoca au fost cele mai dorite loturi ale serii, preturile de pornire mici, de la 25 €, incurajand pe multi sa liciteze. Niciunul nu a fascinat intr-atat participantii  ca lotul 12, un Martisor – medalion, sub forma unui trifoi cu patru foi, din metal presat si sticla (est. € 30 – 50), adjudecat la pretul de 1.700 €, depasind de 34 de ori valoarea maxima estimativa. Particularitatea sa de a se inchide pentru a forma o inima, facand loc pentru patru fotografii minuscule, a fost cea care a fermecat, contand mai mult decat materialul din care este realizat acesta.

Lotul 85, un Serviciu de cafea (sau ceai) din argint, bogat decorat in maniera Neo-Roccoco, anii ’40 (care cuprinde cafetiera, ceainic, zaharnita, letiera; est. € 2.500 – 3.500) a fost vandut pentru cel mai ridicat pret, 4.500 €. La aceeasi valoare, dupa o disputa si mai intensa, a fost adjudecat si lotul 110, un Vide-poche Walter-Berge in tehnica pate-de-verre, in forma de inima, decorat cu crab si alge marine, in stilul anului 1920 (pasta de sticla colorata, 5x17x19 cm; est. € 1.500 – 2.500).

Operele de arta miniaturale ale artistilor majori si micile obiecte pretioase au adus in sala de licitatii peste 400 de participanti, alaturi de numerosi altii prin telefon si cea mai ridicata rata de participare prin Artmark Live, de la introducerea platformei de licitare pe Internet.

Piata de arta da semne bune la sfarsit de iarna: dupa Licitatia de Iarna din decembrie, care a ramas cea mai de succes licitatie romaneasca de arta (1,6 milioane € vanzari si 99% rata de adjudecare) si editiile tematice ale lunii ianuarie, Licitatia „Epoca de Aur” si Licitatia de Avangarda si Expresionism (aprox. 600.000 € vanzari totale cumulate), Licitatia de Martisor a fost din mai multe puncte de vedere o reusita pentru licitatiile tematice Artmark si un sprijin in consolidarea pietei.

Urmeaza Licitatia Cinema Memorabilia si Licitatia de Postmodernism si Contemporana din aceasta seara, in care se asteapta o noua performanta de piata a artei si obiectelor de colectie. Evenimentul poate fi urmarit pe tv.artmark.ro

Related posts

Cum să alegi perna potrivită pentru tine

Adina Meyers

Studio Insign pe lista scurtă la concursul The International Design Awards 2016, Marea Britanie

Adina Meyers

2 biblioteci au fost donate copiilor din proiectul social Hero After School, prin campania Dăruiește o lume de basm

Adina Meyers