LifeStyle

Retrospectiva Andy Warhol: Sleep / Empire / Kiss

Pe 11, 13 si 14 decembrie la Galateca se va desfasura „Retrospectiva Andy Warhol”, o premiera in Romania, ce aduce in atentia publicului trei dintre filmele experimentale ale renumitului artist pop.

Acest proiect inedit face parte din Bucharest Experimental Film Festival BIEFF, editia a 5-a si este realizat in parteneriat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh. Retrospectiva Andy Warhol la Galateca este inclusa in expozitia artistului britanic Simon Henwood, „Henwood Library Archive”.

Serile de film la Galateca debuteaza pe 11 decembrie cu Sleep, primul film de acest gen realizat de Warhol in 1963, urmat pe 13 decembrie de Empire si pe 14 decembrie de Kiss, ambele realizate in 64 si doua din cele mai importante productii de acest gen. 

Andy Warhol a realizat filme de avangarda cum niciun alt artist sau regizor nu a reusit inaintea sa. Filmele sale alb negru sunt non – narative si dezvaluie fascinatia lui Warhol pentru cultul celebritatii.

La mijlocul anilor '60, Andy Warhol renunta brusc la pictura – desi incepuse sa aiba foarte mult succes cu iconicele sale lucrari pop-art – si incepe sa se aventureze in artele multimedia. Andy Warhol devine managerul si producatorul formatiei underground emergente Velvet Underground, dar cinematografia il atrage mai mult, el urmand sa isi dedice urmatorii 10 ani filmelor experimentale.

Considerat de multi ca fiind creatorul stilulul 'anti-filme', artistul pop a produs intre 1964 si 1966 aproape 500 de filme de scurt metraj – sau ceea ce el numea "screen tests/ teste de ecran" – ce aveau in rolurile principale prieteni apropiati, artisti, celebritati si modele. Apoi a filmat o serie de lungmetraje, sau mai degraba "anti-filme" care contestau conventiile filmelor de pana la acea data. Aceste filme sfidau structura clasica a unui film, primul dintre acestea fiind Sleep din 1963 in care Warhol il filmeaza pe prietenul sau, poetul John Giorno, in timp ce doarme, desi initial Warhol dorea sa o distribuie pe Brigitte Bardot in rolul principal. Filmul va fi proiectat la galeria Galateca pe 11 decembrie.

Printre cele mai importante filme se mai numara si Kiss (1963; va fi proiectat la galeria Galateca pe 14 decembrie), Empire (1964; va fi proiectat la galeria Galateca pe 13 decembrie), Screen Test (1964), Blow Job (1964), Batman Dracula (1964), Poor Little Rich Girl (1965), Chelsea Girls (1966). 

In anii 70 filmele acestuia au intrat intr-un con de umbra fiind retrase din circuitul cinematografelor, insa dupa moartea artistului in 1987 filmele au inceput sa fie incluse in programele muzeelor, galeriilor si festivalurilor de film din America si Europa. Filmele lui Andy Warhol au avut o influenta directa asupra generatiilor de tineri cineasti si sunt astazi acreditate de teoreticieni si critici de film ca avand o importanta decisiva in dezvoltarea cinematografiei in ultimii 50 de ani. 

Sleep 1963 – proiectat pe 11 decembrie incepand cu orele 17:00

Empire 1964 – proiectat pe 13 decembrie incepand cu orele 15:00

Kiss 1964 – proiectat pe 14 decembrie incepand cu orele 17:00

Related posts

Reciclează pentru un mediu de viață sănătos!

Adina Meyers

Liber la scăldat! Calitatea apei, excelentă pe litoralul Mării Negre

Adina Meyers

Beko…fest de octombrie

Adina Meyers