Home

Restaurarea monumentelor si indepartarea graffiti-ului cu ajutorul sablarii

In ultima vreme ati tot auzit despre sablare si despre cat de usor pot fi curatate anumite suprafete cu ajutorul acestei operatiuni.

Ei bine, sablarea este o operatiune care a fost brevetata pentru prima data in Anglia, in anul 1870, de catre Benjamn Chew Tilghman.

Ce este sablarea de fapt?

Sablarea este un proces de curatare sau finisare, care se realizeaza prin suflarea unor materiale abrazive pe anumite suprafete din metal, sticla, piatra sau alte suprafete solide. Procesul  se sablare este posibil cu ajutorul aerului comprimat (compresor). Aerul comprimat propulseaza particule abrazive catre o suprafata, si o curata de depuneri.

Cea mai cunoscuta si utilizata metoda de sablare este sablarea cu nisip. Motivul pentru care aceasta metoda este utilizata frecvent, este pentru ca nisipul este un material ieftin si extrem de accesibil. In plus, marimea granulelor de nisip au o putere de a impacta si a curata mult mai mare fata de alte abrazive. Acest procedeu este folosit cu precadere in procesul de curatare rugina.

Sablarea cu nisip poate fi utilizata cu succes in domeniul restaurarilor. Cu ajutorul acestei operatiuni se pot curata petele de rugina sau pot fi restaurate monumente istorice  precum cetatile, manastirile, palatele, bisericile.

Ce presupune operatiunea de restaurare?

Restaurarea este o actiune efectuata de un grup de persoane specializate, care au ca scop evidentierea, reconditionarea si pastrarea autenticitatii unui monument.

Restaurarea monumentelor funerare cu ajutorul sablarii poate reda aspectul si culorile de alta data ale materialelor folosite in constructia lor. Nu lasati aceasta operatiune sa fie facuta de catre persoane fara calificare. Manevrarea gresita poate distruge iremediabil suprafetele care sunt curatate.

Sablarea cu nisip poate indeparta orice fel de depunere de pe suprafata unui monument, indiferent de materialul din care este realizat.  

O alta problema intalnita destul de des, mai ales in mediul urban, sunt cladirile cu desene graffiti. Sablarea poate indeparta pana la cea mai mica urma de vopsea de pe orice suprafata, astfel incat urmele de graffiti nu se vor mai vedea absolut deloc. Sablarea indeparteaza doar vopseaua desenului, si nu afecteaza suprafata.

O alta metoda de sablare preferata de restauratori este sablarea cu bicarbonatul de sodiu. Acest tip de sablare este foarte foarte delicata, folosita in special pentru restaurarea suprafetelor fragile. Suprafetele nu sunt atacate de catre acest abraziv. O suprafata sablata cu bicarbonat de sodiu poate fi vopsita ori reconditionata imediat dupa proces, asta datorita faptului ca nu ramane rugoasa.

Metoda de sablare cu bicarbonat de sodiu este o metoda 100% ecologica si  fara reziduuri, asta pentru ca bicarbonatul de sodiu este solubil in apa.

Sablarea cu bicarbonatul de sodiu este de asemenea extrem de utilizata in restaurarea si curatarea monumentelor, in special pentru monumentele care au suprafete delicate. Poate curata cu succes urmele de graffiti de pe orice suprafata, neutralizeaza cu succes rugina si nu deformeaza suprafetele curatate.

Sablarea cu nisip mai poate fi utilizata si la operatiuni de gravare  sau curatare pentru monumente funerare. Aceasta operatiune este un mod mult mai precis de a inscriptiona monumentele funerare decat operatiunea de gravare  facuta manual.

Sablarea mai poate fi utilizata si pentru curatarea anumitor picturi bisericesti sau a ornamentelor care se afla intr-un lacas de cult.

Related posts

Cum să protejăm animalele de companie pe caniculă

Adina Meyers

5 moduri in care poti imbunatati interiorul masinii

Adina Meyers

Pardoseli speciale pentru bucătărie

Adina Meyers