Cand vine vorba de amenajarile interioare multi dintre noi merg pe mana intuitiei si opteaza pentru un stil propriu, fara a tine foarte mult cont de ceea ce recomanda specialistii. Trebuie insa spus faptul ca, daca ne dorim ca rezultatul final sa fiu unul reusit, este necesara respectarea unui set minim de reguli. Vom vorbi in articolul de azi despre cateva reguli importante de care sa tii cont in amenajarea locuintei tale atunci cand vrei ca aceasta sa fie primitoare si sa te faca sa te simti bine.

Prima regula se refera la pastrarea proportiei corecte dintre piesele de mobilier si dimensiunile incaperii. Putem spune ca aceasta este chiar o regula de aur in amenajarea interioara, deoarece ea ne ajuta sa ne bucuram de o locuinta in care predomina armonia. Scara si proportia sunt foarte importante in orice locuinta, fiind de preferat sa te asiguri ca toate elementele din amenajare se potrivesc intre ele.

Recomandarea noastra este sa alegi mobila in functie de cat de mare este incaperea si sa nu exagerezi in ceea ce priveste dimensiunile obiectelor de mobilier si a celorlalte elemente de decor. De exemplu, daca vorbim de un dormitor mic, chiar daca vrei sa te bucuri de confort, nu opta pentru cel mai mare pat matrimonial de pe piata. Poti sa ai parte de un somn linistit si intr-un pat mai mic, dar ales cu atentie, tinand cont de cateva criterii despre care am vorbit intr-un alt articol.

Creeaza un punct de interes al camerei. Aceasta este o alta regula pe care e bine sa nu o incalci daca vrei sa alungi plictiseala si monotonia din locuinta ta. Punctul de interes va fi responsabil cu captarea atentiei, pe care o va indrepta catre o singura directie. Cel mai bun exemplu pe care il putem da aici este semineul, dar la fel de bine putem crea o zona centrala si cu ajutorul unui televizor ales si amplasat cu atentie.

Atentia noastra trebuie sa se indrepte si catre culorile care predomina, iar asta pentru ca ele joaca un rol foarte important in starea pe care o avem. Aici ideea de baza este urmatoarea: culorile deschise largesc incaperile, facandu-le sa para mult mai spatioase si mai luminate, in timp ce culorile inchise le micsoreaza. Deci daca ai o locuinta mica este bine sa stai la distanta de culorile foarte inchise, deoarece vor accentua si mai mult lipsa de spatiu.

Nu trebuie sa uitam nici de corpurile de iluminat, acestea avand nu doar un rol functional, ci si unul estetic. In cazul acestora vei avea in vedere faptul ca orice incapere trebuie sa aiba un iluminat principal (adica central, care lumineaza intreaga camera) si un iluminat secundar (prin intermediul caruia poti chiar stabili anumite zone de interes).

Related posts

Retro, colorat si vesel

Adina Meyers

Designul de interior, o necesitate sau un moft?

Adina Meyers

Amenajarea mansardei – imagini video in exclusivitate!

Adina Meyers