LifeStyle

Proiectul legii vaccinarii genereaza abuzuri si creeaza discriminari

Acest demers este parte a Campaniei nationale de informare si educare a Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania “ Fii un Pacient ACTIV! ’’- campanie de informare despre drepturile si obligatiile pacientilor.

Campania Fii un Pacient ACTIV! isi propune sa informeze si sa promoveze drepturile pacientilor atat catre beneficiarii de servicii medicale, cat si catre personalul din sistemul medical.

Avand in vedere discutiile recente privind conditionarea inscrierii in unitatile de invatamant pre-universitare (crese, gradinite, scoli etc.) de efectuarea imunizarilor, APC Romania doreste sa atraga atentia asupra unui caz recent.
 
Astfel, APC Romania a primit o sesizare din partea unui consumator care, dorind sa-si inscrie copilul la cresa, a fost conditionata de recuperarea vaccinurilor neefectuate. Conform argumentatiei Directiei Crese din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba, aceasta obligatie ar fi stabilita prin HG 1252/2012 pentru aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara si prin Ordinul Ministerului Sanatatii 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor.
 
Mai mult, chiar Ministerul Educatiei Nationale, intr-un raspuns dat Asociatiei Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa (adresa nr. 61182/05.11.2013) mentioneaza clar ca, avand in vedere ca dreptul la educatie si sanatate trebuie asigurat de institutiile statului impreuna cu familia, inscrierea copiilor in unitatile de invatamant preuniversitar nu este conditionata de vaccinarea acestora.
 
Din pacate, raspunsul primit de consumator de la Consiliul Local al Municipiului Alba omite chiar dispozitiile OG 53/2000 (aprobata prin Legea 649/2001), adica actul normativ la care fac o trimitere indirecta atat HG 1252/2012, cat si Ordinul 1955/1995. Nu se poate discuta de fisa de imunizari si nici de efectuarea imunizarilor profilactice obligatorii fara a mentiona actul normativ care le stabileste. Din pacate, autoritatea locala uita sa mentioneze respectivul act normativ tocmai pentru ca acesta nu obliga parintii sa realizeze imunizarile periodice, ci doar le recomanda.

Intr-o maniera asemanatoare, domnului M. B. i s-a refuzat inscrierea copiilor la cresa, dupa cum relateaza in mesajul pe care ni l-a transmis: “Am doi copii, ambii nevaccinati. Am vrut sa imi inscriu fiul cel mic la o cresa din sectorul 4, iar directoarea cresei mi-a spus ca nu il poate primi pentru ca risca sa fie amendata de Directia de Sanatate Publica pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995 pentru aprobarea normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor (pe care l-am si citit si din care nu reiese obligativitatea vaccinarii).
Concluzia discutiei a fost ca eu ar trebui sa obtin de la DSP o aprobare, un aviz pe care sa il anexez dosarului copilului. Cam asta e povestea. Copilul inca sta acasa”.

 Din motivele expuse mai sus, consideram ca in acest caz autoritatea locala realizeaza un abuz, facand o interpretare incompleta a legislatiei existente, lasand impresia consumatoarei ca are aceasta obligatie care, de fapt, nu este prevazuta de legislatie.

APC Romania respinge cu tarie orice astfel de interpretare abuziva a legislatiei. Subiectul vaccinarilor este unul delicat si astfel de atitudini nu pot decat sa provoace si mai multa confuzie in randul parintilor. Recomandam parintilor sa urmeze sfaturile medicilor de familie si al medicilor specialisti pentru a asigura dezvoltarea normala si sanatoasa a copiilor.

“Accesul la serviciile publice trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii, indiferent de optiunea acestora cu privire la anumite recomandari medicale.Restrangerea unor drepturi cetatenesti, in speta de fata, dreptul la ingrijire si educatie a copiilor in varsta de pana la 3 ani, de catre unii functionari ai administratiei publice locale constituie o incalcare a Constitutiei Romaniei. Din pacate, astfel de lucruri se intampla tot mai des in societatea romaneasca, anumiti cetateni fiind marginalizati din lipsa educatiei juridice a managerilor unor institutii. Solicit, pe acesta cale, ca institutiile statului, adica Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii Ştiintifice, sa intervina pentru a stopa astfel de actiuni.” Conf.univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania

 

Related posts

Jubile Concept, o nouă locație cu piscină și gradină pentru evenimente private

Adina Meyers

Hartie de unica folosinta pentru igiena si sanatatea ta

Adina Meyers

Gealan lanseaza spotul TV de promovare a sistemului S9000

Adina Meyers