Proiecte si randari

Proiecte modulare pentru amenajarea grădinii

Foarte probabil, dacă ai mai încercat să îţi amenajezi grădina, ai văzut că demersul necesită documentare și efort susținut, iar timpul investit nu este întotdeauna încununat de succes. Lucrurile se simplifică însă atunci când apelezi la un specialist.

Amenajarea unei grădini nu este pentru toate buzunarele, devenind un serviciu din ce în ce mai exclusivist – proiectele sunt în general scumpe, iar dezvoltarea lor durează mult. Pe de altă parte, întâlnim tot mai des cazuri în care proprietarii se ocupă singuri de spaţiul exterior, din dorinţa de a se relaxa, destresa şi, în plus, de a face o economie la bugetul familiei. Există însă şi situaţii când proprietarii încearcă pe cont propriu să-și amenajeze grădina, iar după un an-doi de experimentat (în care plantele le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii ori din cauza alegerii unor specii greșite pentru condițiile fizico-climatice specifice zonei respective) sunt nemulțumiți de aspect. De multe ori, aceştia ajung să consume mai mult timp și bani decât cei care plătesc un specialist pentru un proiect personalizat.

O soluţie, inclusiv pentru amatorii de bricolaj, este apelarea la un serviciu online de proiectare pentru grădini, bazat pe un sistem modular de plante: plantingpuzzle.com. Acesta oferă cunoștințele necesare pentru crearea unei compoziții echilibrate. De exemplu, o grădină de dimensiuni medii, cu suprafața de 400 de metri pătraţi, poate fi amenajată cu șase proiecte modulare care pot fi multiplicate (în diferite poziții), la un preț mediu total de 470 de euro, în timp ce un proiect unicat costă circa 800-900 de euro, pentru aceeași suprafață și cu aceeași documentație.

La achiziţionarea unui proiect modular, primeşti planul de plantare de care ai nevoie la execuție, o simulare foto realistă cu grupul de plante, fișe de prezentare cu fiecare specie la vârsta plantării și la maturitate, alături de alte cerințe specifice. Pe site poţi găsi proiectele cele mai potrivite pentru orice spațiu pe care doreşti să-l amenajezi, indiferent că este vorba despre o grădină umbrită sau în plin soare, despre un colț de curte, o zonă amplasată de-a lungul gardului ori central. De asemenea, poţi opta pentru plante verzi tot timpul anului, pentru specii cu frunze căzătoare sau pentru ierburi decorative. Acestea pot fi alese în funcție de dimensiuni, dar și de culorile care vrei să predomine în grădină.

În continuare îţi prezentăm trei proiecte diferite de amenajare a grădinii unei case familiale, corespunzătoare unui nivel economic, mediu şi premium, fiecare propunând o asociere de două aranjamente complementare.

Culorile de mâine (1.645 lei)
Pentru realizarea unei astfel de amenajări se folosesc plante precum: buxus, iarbă neagră, dracila purpurie pitică, levănţică, cinerarie.
Aranjamentul este unul complex şi te va fascina atât prin culorile vii, cât și prin fructele plantelor. Cu flori roșii, purpurii, albe, galbene sau rozalii și cu frunzișul în diferite nuanțe de verde, acest modul poate înfrumuseța orice colț al curții. Pe lângă efectul decorativ, vei avea parte de parfumuri suave, un adevărat răsfăț pentru simțuri.

813369046

Amenajarea unei suprafeţe cu lungimea de 3 metri şi lăţimea de 1 metru costă 522 lei, mai exact 249 lei proiectul şi 273 lei plantele.

Aranjamentul poate fi cuplat cu altul (pe o suprafaţă de 4,5 x 1,4 metri) ce are în compoziţie aceleaşi plante, cărora li se adaugă tufe pe picior (lemn câinesc). În acest caz, amenajarea  grădinii cu cele două aranjamente te costă 1.645 lei (648 lei proiectele şi 997 lei plantele).

Ritmul pădurii şi Explozie de culori (2.523 lei)
Ritmul pădurii este un aranjament ideal pentru zonele cu umbră. Aşadar, nu este nevoie de soare pentru a avea un decor spectaculos în grădină. Florile crem sau în diferite nuanțe de violet și frunzișul verde, galben ori roșiatic abia așteaptă să-ți mângâie privirea, fiind totodată o adevărată delectare pentru simțul olfactiv.

813369046

Preţul proiectului pentru o suprafaţă de 5,75 x 1,25 metri este de 549 lei, iar cel al plantelor – de 835 lei.

Explozie de culori reprezintă un aranjament în culori îndrăzneţe, dar ușor de îngrijit. Florile spectaculoase, în culori ce variază de la alb cu nuanțe rozalii şi galben până la roșu aprins, te îmbie cu parfumul lor, iar frunzele verzi-închis, verzi-cenușiu şi roșu-violet arată fantastic în orice tip de grădină. Preţul proiectului pentru o suprafaţă de 7,25 x 2 metri este de 299 lei, iar cel al plantelor – de 840 lei.

Splendoarea din grădină (3.775 lei)
Un aranjament care nu necesită o îngrijire deosebită. Ierburile decorative folosite cresc într-un timp scurt și dau un aer elegant oricărei porțiuni de grădină în care alegi să le plantezi. Având texturi, culori și forme variate, un frunziș ba lung, ba scurt, verde crud, argintiu, albăstrui sau în nuanțe de portocaliu, maroniu ori roșu, acestea sunt ideale pentru zonele cu soare din curte. În plus, sunt foarte la modă.

813369046

Preţul proiectului pentru o suprafaţă de 2,5 x 1,4 metri este de 699 lei, iar cel al plantelor – de 1.597 lei.


Aranjamentul se poate cupla cu altul (6 x 1,4 metri), care foloseşte plante din aceeaşi familie, dar în cantităţi şi combinaţii diferite (proiectul costă 499 lei, iar plantele – 980 lei).

Material realizat de arhitect peisagist Alexandru Pripiş
Foto: arhitect peisagist Alexandru Pripiş

Related posts

Proiect de casa: P + 1 E, 210 mp

Adina Meyers

O bază de tratament cu ape minerale va fi construită la Vizantea-Livezi, județul Vrancea – FOTO

Adina Meyers

Apartament sau casa? Cum iti dai seama ce iti doresti cu adevarat?

Adina Meyers