Autor / birou de arhitectura 

VATRAA

Echipa de proiectare

Bogdan Rusu, Andrei Patriche, Anamaria Pircu

Locație

București, Romania

Anul finalizării 

2019

Suprafața (m2) 100

Furnizori

Mobilier lemn masiv: Design – VATRAA, Fabricație – SilvaArtis

Lămpi unicat: Design – VATRAA, Fabricație – VATRAA

Obiecte off-the shelf: BoConcept, Askia

Fotografie

Laurian Ghinițoiu

DESPRE VATRAA

VATRAA este un birou de arhitectură și design interior fondat în 2018 de către Anamaria Pircu și Bogdan Rusu, după ce au acumulat experiența internațională la birouri recunoscute din New York, Paris, Londra sau București. Din birourile sale din București și Londra, VATRAA proiectează o arhitectură cu caracter, menită să aibă un impact pozitiv asupra clientului și a mediului înconjurător.

Vatra este adânc înrădăcinată în cultura noastră. Ocupând un loc sacru în inima casei tradiționale Românești, vatra este un hibrid intre o soba, un cuptor, o plită și un loc de odihnă. Folosită nu doar pentru încălzirea spațiului sau gătit, dar si ca loc în jurul căreia familia se adună să depene amintiri, vatra a rămas în mințile noastre ca un exemplu de cum elementele bine proiectate, pot sa îndeplinească roluri funcționale, sociale sau culturale, în timp ce divin tot mai frumoase odată cu trecerea timpului. Astăzi, VATRAA reînvie aceste principii tradiționale din dorința de a adresa încercările din zilele noastre.

Arhitectura are puterea să îmbunătățească viața oamenilor. Pentru aceasta, arhitecții Vatraa îmbrățișează și folosesc constrângerile fiecărui proiect ca un catalizator pentru soluții creative. Această abordare se traduce într-o arhitectura complet personalizată pentru a îndeplini cerințele beneficiarilor în materie de eficiență și atmosferă a spațiului. 

Arhitectura are datoria să lase o moștenire de calitate generațiilor următoare. Echipa Vatraa investighează împrejurimile fiecărui proiect și răspunde cu propuneri complet ancorate în contextul în care operează. Folosind materiale naturale și expresive, realizează spații și clădiri cu caracter, menite să facă față testului timpului și să îmbătrânească frumos.

Arhitectura are datoria să respecte mediul înconjurător. În loc să exagereze prin adăugarea unor elemente ‘verzi’ în proiecte, arhitecții propun soluții cu adevărat sustenabile care obțin maximul cu minimul de resurse. Clădirile Vatraa sunt adesea dezbrăcate până la elementele esențiale, dar care sunt puternice, și care definesc funcționalitatea și atmosfera spațiului.

,,Abordarea noastră a fost recunoscută cu numeroase premii pe plan internațional, culminând cu câștigarea competiției ‘Plastic Monument’ din peste 1000 de echipe participante. Proiectul urmează să fie construit mai întâi în Italia și instalat apoi în marile orașe ale lumii ca un semnal al impactului poluării cu plastic pe Planetă.” – echipa Vatraa

DESCRIERE APARTAMENT PS60

Masă cafea living

Proiectul combină trăsături contrastante precum întuneric și lumină, rece și cald, texturat și fin, sau unic și banal într-o compoziție echilibrată, închegată în strânsă relație cu contextul și croită după personalitatea clienților. 

COMPARTIMENTAREA INTERIOARĂ

Bucătărie

Primele idei de design au venit ca o reacție naturală la contextul imediat din care apartamentul face parte: un bloc de patru etaje cu dublă orientare, situat într-o zonă liniștită a Bucureștiului.

La interior, apartamentul prezenta o zonificare radicală. Zonele de zi și de noapte, situate în părți opuse și la niveluri diferite, au lăsat loc unui spațiu de circulație întunecat, dar cu o atmosferă aparte datorită luminii naturale captată pe capete.

La nivel de compartimentare, s-a propus deschiderea completă a bucătăriei către hol, pentru a lărgi spațiul de circulație și a invita lumina naturală să pătrundă în centrul apartamentului. Astfel, bucătăriei îi revine un loc special, în inima spațiului de locuit, devenind o reflecție a modului în care clientul preferă să combine activitatea de gătit cu cea de socializare. 

MATERIALE ȘI FINISAJE

Dormitor

Materialele folosite au rezultat din dorința de a aduce specificitate proiectului, prin ancorarea acestuia în contextul real din care face parte. Astfel, structura originală pe cadre de beton, precum și pereții de cărămidă au fost complet decopertați, lăsând efectiv materialele structurale ale blocului să ofere startul designului de interior. 

Pentru a pune în valoare caracterul betonului și al cărămizii, restul materialelor sunt în mod deliberat contrastante: pereții albi în linii minimaliste creează un fundal neutru pentru evidențierea structurii originale, în timp ce pardoseala din lemn natural readuce căldura în întreaga compoziție.

MOBILIER UNICAT

Mobilier Dining

Meșteșugărite de SilvaArtis după un design VATRAA, o serie de obiecte de mobilier din lemn masiv completează proiectul la scară de detaliu. Acestea devin uneori elementul principal al spațiului atunci când sunt percepute pe un fundal minimalist, în timp ce alte ori aduc tensiune în design, atunci când se confruntă cu personalitatea puternică a betonului. 

Mobilierul utilizează linii simple, care stau în contrast cu textura naturală a lemnului. La o privire mai atentă, piesele sunt detaliate cu grijă, testând posibilitățile tehnice ale materialului, pe de o parte, si evidențiindu-i imperfecțiunile, pe de alta.

CORPURI DE ILUMINAT UNICAT

Din pricina sensibilității clientului la lumina directa, iluminatul interior constă în linii LED simple, ascunse în spatele finisajelor. Excepție fac o serie de lămpi unice, meșteșugărite din piele naturală și lemn, care au fost concepute să aducă personalitate spațiului prin detalii subtile, realizate cu materiale calde si expresive.

CONCLUZIE

VATRAA a definit Apartament PS60 printr-un joc de contraste atent controlate precum rece-cald, texturat-fin, simplu-detaliat, care evidențiază calitățile unor materiale expresive precum lemnul, pielea, cărămida sau betonul. Această strategie este utilizată de la scara mare până la detaliu, de la finisaje până la piesele de mobilier, oferind vizitatorului o experiență constantă de descoperire. Printr-o ierarhie a materialelor atent controlată, atenția îți este mereu concentrată pe un element dominant. Cu fiecare pas, centrul atenției se schimbă treptat, lăsând locul altor obiecte să intre în scenă pentru a-și etala calitățile. 

Articole similare

Finisaje naturale pentru un cămin primitor

Redacția

Proiect pentru o casă aerisită si luminoasă

Redacția

Casa de lângă râu

Redacția

Lasă un comentariu