Solutii Constructive

Principiile de functionare a aparatelor de aer conditionat

Aerul condiționat este esențial pentru menținerea confortului termic în mediile interioare. În special pentru uzonele cu climacalda și umeda. Astăzi, aerul condiționat, are functii de

  • racire si dezumidificare
  • incalzire,
  • ventilatie, etc….

devenind o necesitate în clădirile comerciale și rezidențiale. Dar si in  procesele tehnologice industriale.

Acesta reprezintă o mica parte din consumul de energie al uneiclădiri sau instalații industrial datorita noi tehnologii cu inverter, care a micsorat consumul substantial. În zonele cu clima tropicala, energia consumată prin încălzire, ventilație șiaer condiționat (HVAC) poate depăși 30% din consumul total de energie al unei clădiri.

 

In zona noastra un aer conditionat  reprezinta maxim 15% din facture de energie electrica.

 

Prima cifră semnificativă se datorează în primul rând sarcinilor grele aplicate tehnologiilor de răcire. Pentru a elimina atat sarcinile de căldură sensibile, cât și cele latente.
Prin urmare, există un potențial extraordinar de a îmbunătăți eficiențagenerală a sistemelor de aer condiționat din clădiri. Prin efectuarea de

  • revizii periodice,
  • curatre filtre ,
  • tubulatura sigrille

Astfel incat sa ii permitem aparatului de climatizare sa“munceasca “ mai putin in suprasarcina.

 

Este foarte important ca montajul aerului conditionat sa fie executat cu folosirea pompei de vacuum.

Pe baza tehnologiei practice de răcire de astăzi, componentelemajore ale unei instalații de răcire sunt

  • (1) compresoare care pot fi de mai multe tipuri,
  • (2) turnuri de răcire
  • , (3) pompe (apărăcită și de răcire)
  • (4) ventilatoare în unitățile de tratare a aerului.

Toți consumă în principal electricitate pentru a funcționa.

Atunci când se specifică kW / R tonă a unei centrale, existădouă niveluri de monitorizare a eficienței răcirii bazata pecalculi fixe, (1) la eficiența mașinilor de răcire sau a compresoarelor care consumă o cantitate majoră de energieelectrică și (2) la eficiența generală a instalațiilor de răcire care includ turnuri de răcire, pompe pentru deplasarea lichidului de răcire (apă răcită și de răcire) la toate unitățile de tratare a aerului.

Pragmatic, este necesară o abordare holistică pentru a obține un aport de energie scăzut pe răcire realizat, cum ar fi răcirea de 0,6 kW / R tonă sau mai mică, luând în considerare toateaspectele instalației de răcire.

Tehnologia de răcire eficientă din punct de vedere energetic, proiectarea sistemelor inovatoare și strategiile inteligente de control descrise în lucrare au fost recent cercetate sau sunt încurs de desfășurare inclusiv in instalare aer conditionat. Mai multe au fost implementate pe o scară mai mare și, prin urmare, sunt exemple de soluții practice care pot fi ușor aplicate pentrua se potrivi nevoilor specifice fiecarei zone atat pentru aerconditionat residential cat si pentru cel industrial.

Related posts

Noua generatie de ferestre de mansarda VELUX – ideale pentru toate bugetele si dorintele

Adina Meyers

5 idei de renovare ca să-ți faci casa mai sigură

Adina Meyers

Alege vopsele premium pentru a zugrăvi eficient

Adina Meyers