LifeStyle

Principii pentru a pava cu stil un spatiu mic

Interviu cu arhitect Cristina Suciu

Cu totii putem obtine o amenajare spectaculoasa intr-un spatiu de mici dimensiuni, la buget rezonabil, prin combinarea inteligenta a formelor, texturilor si culorilor. Fie ca vorbim despre zona de acces in casa, a crea o terasa sau o bucatarie de vara sau despre a organiza un spatiu verde intr-un colt de curte, putem obtine un loc cu mult bun-gust prin culori si texturi complementare, combinand pavele de dimensiuni si forme diferite.

Haideti sa invatam impreuna cum, de la specialistul nostru, arhitect Cristina Suciu.

1.Uitandu-ma la proiectele tale de amenajare a spatiilor mici, observ ca eviti mono-culoarea. Ne explici de ce? In general, circula ideea ca un spatiu de mici dimensiuni ofera senzatia de spatiu mai amplu.

Da, este adevarat ca simplu da senzatia de mai spatios, de aici si expresia “less is more”. Eu consider insa ca un spatiu mic amenajat intr-o singura culoare pare tern si prefer sa gasesc echilibrul intre ce inseamna prea mult sau prea putin intr-o amenajare.

Cand vorbim de amenajarea unui spatiu mic, automat vorbim despre un spatiu bine delimitat, spre deosebire de un spatiu mare, care se pierde in exterior si de cele mai multe ori nu vizualizezi foarte bine limitele lui. Acest spatiu mic, delimitat fie de cladiri, fie de garduri, vegetatie etc. are o functionalitate bine definita – in cele mai multe cazuri se doreste o zona de relaxare, de exemplu o masa cu cateva scaune sau fotolii, o bucatarie de vara, un leagan etc.  Aceasta zona va fi in centrul atentiei, in jurul ei se vor desfasura celelalte activitati secundare si prefer un joc de forme si culori care sa il dinamizeze, pentru ca ii da profunzime.

2. Care este primul criteriu de care e bine sa tinem cont cand incepem amenajarea cu pavele a unui spatiu din curte?

In vederea gasirii echilibrului intre forma si culoare, trebuie sa tinem cont de ceea ce exista la exterior, de stilul arhitecturii existente si de culorile acesteia.  De obicei, daca ceea ce inconjoara spatiul nostru este ceva foarte aglomerat si colorat, atunci incerc sa aduc un plus de prospetime, lumina, sa creez un locusor ca o oaza de liniste in acest amalgam de forme si culori. Acesta este, de fapt, principiul dupa care ma ghidez in orice amenajare. 

Daca insa spatiul din exterior este echilibrat, atunci incerc sa integrez amenajarea mea in arhitectura existenta, aducand un plus de originalitate.

3. Observ ca nu amesteci decat in spatii largi forme rotunde cu ovale si cu cele dreptunghiulare – este acesta un principiu, pentru a nu aglomera vizual un spatiu mic si a obtine un rezultat neplacut?

Da. Ai intuit perfect: pentru a nu aglomera vizual spatiul, nu recomand amestecarea formelor rectangulare cu cele rotunde. O fac doar in cazul in care, spre exemplu, in centru se afla o fantana arteziana care se doreste a fi rotunda. Gandesc, atunci, amenajarea in jurul ei in linii curbe, iar aleile ce duc spre fantana pot fi rectangulare. 

In spatii mari vorbim despre cu totul alte principii, insa in spatii mici riscam sa dam in kitch daca amestecam prea multe forme si culori.

4. Combinatiile in degradeuri de culori sunt spectaculoase si scot in evidenta atat frumusetea pavajului, cat si farmecul natural al locului. Care este numarul optim de culori pentru un spatiu mic si elegant?

Nu cred ca este recomandat un nr maxim de culori, insa degradeul este in sine ceva spectaculos, de aceea eu merg pe maxim 3 culori care il alcatuiesc. Si aici conteaza  foarte mult ce avem in jur, dorintele clientului, ce incercam sa evidentiem etc. In general, cand folosesc degrade-uri, acesta devine subiectul principal, laitmotivul amenajarii, si nu mai e nevoie sa avem alte artificii.

5. Pentru a da senzatia de spatiu mai mare, cum e recomandat sa distribuim culorile in montajul pavelelor ?

Pentru a crea iluzia unui spatiu amplu, trebuie sa folosim culori cat mai deschise, sa aducem cat mai multa lumina in amenajare.  Folosesc  culoarea inchisa in amenajarile de dimensiuni reduse doar pentru accentuarea unor elemente de décor, sau pentru a delimita spatiile, de a crea trasee, insa trebuie sa predomine culoarea deschisa.

De asemenea,  lumina artificiala in spatiile mici este foarte importanta, de aceea incerc sa integrez lampadare, lampi care sa ilumineze aleea, peretii sau chiar vegetatia.

Un alt truc pe care l-am folosit recent intr-o amenajare a fost acela de a amplasa o oglinda pe peretele care imprejmuieste gradina, tot pentru a crea senzatia de spatiu.

6. Vad ca iti place sa aduci in amenajare si alte elemente, care dau un aer proaspat, inedit, de exemplu acele pietricele albe / colorate. Ce ne poti spune, acestea au doar rol estetic, sau si practic?

Pietrisul de diferite culori si dimensiuni este foarte folosit in amenajarile peisajere. El are un rol atat estetic, cat si practic. Scopul folosirii pietrisului este acela de a aduce un element natural intr-un cadru controlat.  Eu folosesc pietrisul in amenajari deoarece prin culorile si dimensiunile diferite, acesta poate sa completeze si sa scoata in evidenta o alee, o planta, sau chiar un zid. Zonele acestea acoperite de pietris au avantajul de a se drena ft repede.

7. Iti multumesc, in numele cititorilor nostri, pentru aceste sfaturi de amenajare prin pavare a unui spatiu de dimensiuni reduse.

Si eu va multumesc. Doresc sa completez cu o idee despre dimensiunea pavajelor .  In general, creierul percepe obiectele mici ca fiind mai departe in raport cu cele mai mari, de aceea in amenajarile de dimensiuni reduse , va recomand sa folositi un pavaj de dimensiuni mici, va ajuta sa dati amplitudine.

Related posts

Show de pet grooming la PetExpo 2019

Adina Meyers

STIHL a lansat trei modele noi de spalatoare cu presiune

Adina Meyers

Panasonic Lumix DMC-GH1 – premiul EISA pentru Camera Multimedia a anului

Adina Meyers