LifeStyle

Prin tehnologia flexibila OLED

Cercetarile derulate pana acum de GE in colaborare cu studentii de la design industrial din cadrul Institutului de Arte Cleveland (CIA) in vederea crearii unei surse de lumina a viitorului – OLED-uri, diode organice luminiscente flexibile, de grosimea unei foi de hartie  – au aratat ca in anii care vin, modelele si aplicatiile in domeniul iluminatului vor deveni cu adevarat nelimitate.  „OLED-urile au sanse mari sa devina urmatoarea generatie de tehnologie pentru iluminat cu uz comercial si rezidential,” declara John Strainic, director general produse la nivel global in domeniul iluminatului, in cadrul GE Consumer & Industrial. „Multe din aceste potentiale aplicatii concepute de studentii CIA sunt in clara concordanta cu ceea ce proiectanti, arhitecti si alti lideri de opinie in domeniul iluminatului ne-au declarat ca doresc sa realizeze cu ajutorul OLED-urilor.

GE i-a provocat pe studenti la conceptualizarea unor modele care sa ia in considerare doua atribute cheie pe care se asteapta sa le regaseasca in OLED-urile comercializate de companie: flexibilitate si dimensiuni foarte reduse. Acestea contrasteaza cu forma rigida din sticla pe care alte companii par sa o adopte in continuare.

Studentii modeleaza viitorul iluminatului

Impreuna cu Douglas Paige, profesor asociat de design industrial la CIA si alaturi de studentii din cadrul cursului „Centrul de design al viitorului”, GE a organizat o serie de sesiuni de „idei de design” sau de formare a ideilor. Studentilor li s-a cerut sa creeze concepte de aplicatii fezabile cu ajutorul tehnologiei OLED.

In primul semestru, cursul s-a axat pe cercetare, idei si concepte. Studentii din al doilea semestru au preluat stafeta de la colegii lor din primul semestru. Al doilea semestru a cuprins fazele de rafinare, modelare si prototipizare, precum si recomandarile finale privind produsele.

Matthew Beckwith, designer rezident la CIA, spune ca o parte a procesului de intelegere a provocarii lansate de client consta in a cerceta si a afla ce s-a facut deja si ce a avut succes. „E foarte important sa ii faci pe studenti sa se implice pentru a demonstra relevanta ideilor proprii,” a subliniat acesta.

Beckwith spune ca echipa GE, condusa de Jason Raak, directorul de marketing al programului OLED al GE, i-a incurajat pe studenti sa gandeasca liber si sa conceptualizeze fara limite sau preocupari privind viabilitatea. Beckwith sublinia: „Abordarea noastra scoate la lumina idei mari, nebunesti, dupa care se trece la transpunerea acestei creativitati in ceva cu adevarat relevant pentru client si, in cele din urma, pentru consumatori.

An dupa an, unul din principalele obiective ale cursului este acela de a oferi studentilor la design industrial un rol consultativ in relatia cu companiile din domeniu,” spune Paige. „Colaborarea noastra cu GE a fost o combinatie perfecta.”

Studentii CIA au prezentat sute de concepte care sunt acum analizate de conducerea diviziei de produse si de catre cercetatori in unitatea Nela Park a companiei, in Cleveland, precum si in Centrul de Cercetare Globala din Niskayuna, N.Y. GE estimeaza ca primele produse OLED cu aplicatii comerciale vor fi introduse la sfarsitul anului 2010 sau in 2011.

Related posts

Ce plante alegi pentru o grădină uşor de întreţinut

Adina Meyers

Delikat, gust mai bogat si mai putin sarat

Adina Meyers

Vacante Albena

Adina Meyers