LifeStyle

Aromoterapia sau despre relaxarea simţurilor

Simţurile ne oferă cunoaşterea, dar şi cele mai mari încântări. Prin ele, trecem de la o stare la alta şi reuşim să ne afundăm în propriile trăiri. Cu toate acestea, în toată lumea aceasta plină de stimuli, de zgomote, informaţie, culoare și semnale, relaxarea este necesară.

Aromoterapia este mai mult decât o formă de relaxare, este o modalitatea de tratament sau de prevenire a bolilor prin folosirea uleiurilor esenţiale. Ea poate reduce durerea şi anxietatea şi poate îmbunătăţi memoria de scurtă durată. De asemenea, cu ajutorul aromoterapiei se poate preveni căderea părului sau mâncărimile produse de eczeme.

Trandafirii cresc încrederea în sine

În toate acestea, plantele din care se extrag esenţele cu efect de binefacere asupra organismului, au un rol fundamental. Florile, romaticele şi frumoasele exprimări ale planetei, au un potenţial foarte mare aromoterapeutic, trandafirul distingându-se ca o formă suavă de tratament senzorial destul de des întâlnită. Unul dintre cei mai potriviți trandafiri pentru extragerea uleiului esenţial şi a apei de trandafir este Rosa Damascena Trigintipetala. Florile trandafirului cuprins în colecția FamousRoses.eu sunt foarte parfumate, din ele obţinându-se cu 30% mai mult ulei esenţial faţă de oricare alt trandafir din familia damascenelor. Acest trandafir este cultivat în mod special în Bulgaria (Kazanlak), Iran (Kashan) sau Turcia (Isparta). Prin aromoterapie, uleiul de trandafir ajută la ameliorarea depresiei şi a lipsei de încredere în sine. Printre alte flori cu efect terapeutic, se mai regăsesc ylang ylang, iasomia, ienupărul, chiparosul, levănţica, muşeţelul, tuberoza şi altele.

Practica folosirii uleiurilor esenţiale pentru igienă, terapie şi ritualuri datează încă din timpul civilizaţiilor antice – chineză, indiană, egipteană, greacă şi romană. O carte apărută în secolul I, De Materia Medica, descrie uleiurile, dar şi credinţele momentului referitoare la proprietăţile de vindecare ale acestora. Uleiurile obţinute prin distilare se folosesc ca medicamente din secolul al XI-lea, când Avicenna a reuşit să separe uleiurile esenţiale prin această nouă procedură. Bazele aromoterapiei aparţin, însă, chimistului francez René Maurice Gattefossé care a descoperit accidental proprietăţile curative ale uleiului esenţial de lavandă. Acest lucru se întâmpla în secolul XX.

Aromele, o modalitate de inducţie a unei stări mai bune

Există două mecanisme prin care aromoterapia acţionează. Primul constă în efectul pe care îl au aromele asupra creierului, în special asupra sistemului limbic. Cel de al doilea mecanism îl constituie efectul farmacologic direct al uleiurilor esenţiale.

Puterile vindecătoare ale aromoterapiei se manifestă după ce uleiurile esenţiale au fost inhalate, masate pe piele sau îngurgitate. Cea mai eficientă metodă este, bineînţeles, masajul, terapia prin arome combinându-se cu efectele plăcute de relaxare ale masajului.

Ştiinţific, nu există încă dovezi concrete asupra efectelor aromoterapiei, respectiv a stării de bine resimțită de oameni după ce au practicat acest ritual. Explicaţiile rămân încă la un nivel interpretativ, nefiind exclus nici efectul Placebo. Una dintre teorii susţine că aromele sunt preluate de receptorii olfactivi şi transmişi către creier, unde stimulează zonele cerebrale implicate în formarea şi stocarea emoţiilor şi a memoriei. O altă explicaţie constă în interacţiunea dintre sângele în care au ajuns componente ale uleiurilor cu hormonii şi enzimele.

Afecţiuni care se pot ameliora prin aromoterapie

Chiar dacă nu e demonstrată în totalitate, aromoterapia are efecte pozitive asupra organismului şi a multor afecţiuni ale acestuia. Astfel, indigestia şi spasmele musculare se tratează cu mentă, muşeţel, portocale, lămâie, scorţişoară şi lavandă. Sinuzita, inflamarea căilor respiratorii superioare şi bronşita primesc ajutor de la eucalipt, pin, cimbru şi santal. Tămâia şi moscul alb sunt recomandate pentru răceli şi scăderea imunităţii. Gripa, răcelile, durerile în gât sau amigdalita se vindecă mai uşor dacă sunt administrate uleiuri esenţiale de cimbru, pin, eucalipt, arbore de ceai, scorţişoară şi rozmarin. În caz de febră, busuiocul, menta, cimbrul, lămâia, salvia, arborele de ceai şi eucaliptul fac minuni. Dacă ai hipertensiune, palpitații sau eşti stresat, poţi încerca un moment de relaxare inhalând arome de ylang-ylang, lavandă sau lămâie. Poţi stimula circulaţia cu rozmarin, eucalipt, pin, mentă şi cimbru. Iar pentru o imunitate mai bună, poţi apela cu încredere la uleiurile esenţiale de busuioc, iasomie, mentă, ylang-ylang, neroli (Citrus Bigaradia) şi rozmarin.

Uneori, nu este nevoie de experţi pentru a-ţi demonstra că te simţi bine. Acest lucru este valabil și în cazul aromoterapiei. Iar atât timp cât tu eşti mai relaxat şi mai viguros, merită să incluzi aromoterapia în stilul tău de viaţă. 

Related posts

Green Future te astepta cu drag la BIFE-SIM 2015

Adina Meyers

Salată de primăvară cu cele mai bune frunze verzi

Adina Meyers

Sticlele din plastic și rolul lor decorativ

Adina Meyers