Primavara este in fiecare an, pentru majoritatea dintre noi, prilejul de a ne organiza din punct de vedere administrativ casele, vacantele si eventuale noi achizitii.

Am observat o tendinta general valabila si anume ca in aceasta perioada din an, oamenii au mai multa energie si sunt dispusi sa faca schimbari majore, unii isi pun la punct gradinile, isi schimba mobilierul sau reimprospateaza cu meticulozitate fiecare coltisor al casei. Apoi mai este categoria celor care chiar sunt in cautarea unei noi locuinte, iar noi ne-am gandit sa va oferim cateva sugestii in sensul acesta, indiferent daca urmariti achizitia sau inchirierea imobilului. De altfel, este stiut ca primavara este anotimpul imobilialelor, indiferent ca vorbim despre vanzare sau cumparare.

Stabiliti bugetul

Daca optati pentru un credit, in primul rand va trebui sa intelegeti ce optiuni aveti si exact ce suma va poate oferi banca, in functie de veniturile dvs. Trebuie sa va asigurati ca sunteti eligibili pentru un credit imobiliar, fie el prin proiectul Prima casa sau unul simplu, ipotecar. Trebuie sa luati in calcul de asemenea, ca este foarte important sa aveti deja o suma considerabila care va fi folosita pentru avans, al carui procentaj difera de la un tip de credit la altul, in functie de valoarea locuintei.

Daca in schimb dispuneti deja de un buget, acesta trebuie calculat si organizat foarte detaliat, luand in calcul fiecare aspect al unei astfel de proceduri. Spre exemplu, cheltuieli cu actele aferente achizitionarii (taxe notariale, asigurarea imobilului etc), eventuale cheltuieli aditionale neprevazute. Trebuie luate in considerare cheltuielile pe care le genereaza o proprietate in timp si daca raportate la veniturile dvs. se incadreaza decent in disponibilitati.

Pregatiti actele din timp

Mai ales daca veti accesa un credit, atunci va trebui sa va pregatiti cu atentie actele pe care banca vi le cere si chiar alte eventuale documentatii care v-ar putea fi de folos. O astfel de procedura ia timp, iar daca eventual banca va cere acte aditionale celor deja comunicate, avand acest drept, va intarzia procesul de finalizare. Fiti receptivi si proactivi.

Alegeti un agent imobiliar

Indicat ar fi sa discutati cu mai multe agentii si sa cereti opinii chiar si cunoscutilor, care eventual cunosc un agent imobiliar si despre care va pot da referinte. Agentul imobiliar constituie un element cheie, mai ales daca cunoaste zona in care cautati locuinta, va poate da detalii sau face sugestii, de care cu siguranta veti avea nevoie. El va gasi solutia care vi se potriveste cel mai bine, daca sunteti deschisi si punctati foarte clar ce cautati.

Dorintele si necesitatile sunt doua lucruri diferite

Avand in vedere ca discutam despre o investitie pe termen lung, trebuie sa decideti foarte realist cate dintre cerintele dvs. sunt dorinte si cate sunt necesitati. Oricine isi doreste casa perfecta, in locul cel mai sigur, cu aer curat, fara zgomot si eventual un loc de joaca minunat pentru copii. Daca familia dvs. este constituita spre exemplu din 3 membri, cu siguranta o casa cu 4 sau 5 camere nu va fi o necesitate. Daca va doriti liniste, aer curat si trafic putin, gandindu-va la cei mici, puteti opta pentru o locuinta la periferie, intr-un cartier linistit sau chiar la iesire din oras, dar va trebui sa luati in calcul cheltuielile cu transportul, catre locul de munca, scoala etc.

Va trebui de asemenea sa luati in considerati investitiile de facut dupa achizitionare, in cazul in care acestea ar fi necesare. Se vor incadra acestea in bugetul dvs. lunar? Mobilierul spre exemplu este una din investitiile de facut aproape imediat, ca sa puteti locui efectiv in casa. In cazul in care imobilul a fost cumparat prin credit, este important sa gestionati bine veniturile, avand in vedere ca rata va constitui o mare parte din cheltuieli.

Toate lucrurile bune au nevoie de timp

Mai ales daca sunteti la prima achizitie de acest gen, aveti rabdare, nu va grabiti, analizati fiecare aspect important pentru dvs. Entuziasmul gandului la propria casa uneori ne face sa actionam din impuls, din placere sau bucurie, dar nu pentru cele mai potrivite motive. Din acest motiv, va sugeram sa chibzuiti bine, sa aveti rabdare si incredere in agentul dvs. imobiliar ca va gasi casa mult dorita, pentru motivele potrivite si va fi tocmai ce aveti nevoie.

Va uram succes!

 

Acest articol a fost realizat de Otho Estate

 

Related posts

Casa in panta: solutii constructive

Adina Meyers

Paveaza-ti drumul catre o gradina cu stil!

Adina Meyers

Interesul pentru terenurile intravilane a crescut cu 28% in 2011, datorita scaderii masive a preturilor

Adina Meyers