LifeStyle

Prima colectie de picturi de Nicolae Grigorescu scoasa la vanzare

Nu mai putin de cinci opere apartinand lui Nicolae Grigorescu vor fi scoase la vanzare in cadrul Licitatiei de Toamna organizate de Casa Artmark. Prezenta tablourilor lui Grigorescu intr-un numar asa de mare reprezinta o noutate absoluta pentru piata de licitatii din Romania. De altfel, valoarea pictorului roman a fost recunoscuta si in strainatate, tablouri ale sale fiind recent licitate la preturi in crestere la Londra sau New York.

Cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, reprezentand peisaje, portrete sau, rarisim pentru artist, naturi statice, vor fi scoase la vanzare in cadrul Licitatiei de Toamna organizate de Casa Artmark, joi, 20 octombrie. Toate aceste 5 tablouri au preturi de pornire in licitatie extrem de tentante, de aproximativ 10% din preturile de adjudecare obtinute de opere similare in ultimele licitatii de arta.

Valoarea pictorului roman este recunoscuta si in strainatate,  un splendid „Car cu boi”, semnat de Nicolae Grigorescu, fiind una dintre vedetele Licitatiei de Pictura Europeana organizata de vestita Casa Bonhams la New York, luna aceasta. Valoarea operei este estimata intre 100.000 – 150.000 de dolari, fiind a doua cea mai scumpa opera in licitatie, respectiv figurand pe coperta a 2-a a catalogului de licitatie Bonhams. Anul acesta, tot  Casa Bonhams a vandut, la Londra, o alta versiune, miniaturala, a celebrului „Car cu boi”, cu suma de 31.200 de lire sterline, estimat intial la 4.500 – 6.800 de euro.

Printre lucrarile semnate Nicolae Grigorescu, prezente la Licitatia de Toamna, se numara „Targ la Rucar” (est. 20.000 € – 40.000 €) si „Grota pescarilor la Granville” (est. 25.000 € – 45.000 €) care provin din colectia dr. Alexandru Obregia, medic psihiatru si profesor universitar, al carui nume se leaga de fondarea primului spital de neuropsihiatrie. Medicul personal al lui Grigorescu in ultimii ani din viata pictorului, Obregia era si unul dintre colectionarii operelor sale, alaturi de alte personalitati ale culturii romanesti care i-au inteles de timpuriu valoarea, precum Mihail Kogalniceanu sau Alexandru Vlahuta.

„Natura statica cu mere rosii” (est. 25.000 € – 45.000 €) a apartinut Mariei Danciu, sotia pictorului. Desi au trait impreuna 18 ani si au avut un copil, Gheorghe, recunoscut de Grigorescu, pictorul nu s-a casatorit cu Maria Danciu decat pe patul mortii, la momentul redactarii testamentului, 20 iunie 1907.

Marturie a unor vremuri de mult trecute, „Bordei in padurea de pe Plaiu” (est. 35.000 € – 65.000 €) prezinta vechiul salas bastinas, tipic populatiilor transhumante, pictat de Grigorescu in maniera peisajului campenesc.

Portretele evreilor ocupa un loc insemnat in opera lui Grigorescu. Prezent la licitatie va fi „Portreul unui evreu galitian”  est. 40.000 € – 80.000 €). Expozitia loturilor scoase la vanzare poate fi vizitata incepand de sambata, 15 octombrie, pana  in seara evenimentului (joi, 20 octombrie), intre orele 11.00 – 21.00, la Hotelul Radisson Blu, in foaierul Salii Atlas, de la etajul I.

Related posts

Dragos Militaru, noul Director General Executiv al Fabryo Corporation

Adina Meyers

Doi arhitecti romani au fost desemnati castigatorii concursului international de arhitectura The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki

Adina Meyers

Sondajul de engagement organizat de Aon România s-a finalizat cu ceremonia de nominalizare a companiilor Best Employer

Adina Meyers