LifeStyle

Premiera la Opera Nationala Bucuresti: baletul „Manon”

Sambata, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Nationala Bucuresti are loc premiera baletului „Manon” – coregrafia de Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului in secolul al XX-lea; muzica de Jules Massenet; cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, marcand intaia reprezentare integrala a acestui balet pe o scena din Romania.

Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, in anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru productia de la Baletul Regal din Londra si a realizat cateva modificari fata de varianta de la premiera mondiala din 1974 a acestei lucrari, convins de faptul ca baletul „Manon” se evidentiaza prin „felul special in care MacMillan spune povestea si foloseste muzica pentru a transmite emotie publicului”. Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Nationale Bucuresti.

„Daca exista mesaje ascunse in balet, atunci ii revine fiecarui spectator misiunea de a le gasi. Pe de alta parte, cu totii citim si asimilam lucrurile diferit – de aceea publicul adora sa vada acest spectacol de mai multe ori, pentru a savura toate nuantele personajelor din poveste. De asemenea, trebuie spus ca baletul se schimba cu fiecare nou interpret al unui rol, certificand astfel imensul succes la mai bine de 40 de ani de la premiera mondiala”, declara maestrul de balet Karl Burnett, care participa, alaturi de maestrul de balet Bruce Sansom, amandoi specializati in creatia lui Kenneth MacMillan, la punerea in scena la Bucuresti a baletului „Manon”.

De asemenea, Bruce Sansom precizeaza: „Mai ales in baletele cu poveste, Sir MacMillan a integrat dansul in actiune. Personajele sale continua sa se dezvaluie si sa se dezvolte prin dans. Ele raman fidele caracterului lor pe tot parcursul spectacolului. Si astfel povestea merge mai departe, fara a se baza exclusiv pe scenele de pantomima dintre momentele dansate.”
 

Related posts

Genoveva Hossu, decoratorul scenelor Business Days 2014

Adina Meyers

Pe tine cum te influenteaza culorile?

Adina Meyers

Antemergatoarele ii pot ajuta pe cei mici sa mearga corect si sa aiba mai mare incredere in fortele proprii

Adina Meyers