Spatiul din apartamente este rareori suficient pentru tot ce avem nevoie. Incercam mereu sa gasim tot felul de spatii noi de depozitare, insa tot ce obtinem este o casa din ce in ce mai sufocata. O idee care poate aduce multa personalitate casei tale, dar care este si eleganta in acelasi timp, este realizarea unui podium.

Un podium este o platforma cu o inaltime mai mare decat restul incaperii, prin urmare se descurca minunat la a contura doua zone distincte ale aceleiasi camere. Din acest motiv, podiumul reprezinta o idee inspirata atunci cand este plasat la intersectia dintre doua functiuni: intre living si dining sau intre living si bucataria deschisa, intr-un open space sau intr-o garsoniera unde trebuie sa amenajezi locul de dormit in camera de zi.

Cele de mai sus reprezinta, in general, optiunile elegante pentru spatii mai ample. Un alt spatiu ideal pentru un podium este camera copilului. Si acolo trebuie sa amenajezi mai multe functiuni: zona de dormit, biroul de lucru, spatiul de joaca. Acest artificiu este mai mult decat binevenit, tocmai pentru a separa centrele de interes ale piticului, dar si pentru a crea spatiu aditional de depozitare.

Si daca tot am adus vorba de depozitare, amenajarea unui podium intr-o camera cu volum mic poate fi solutia salvatoare pentru lucrurile pe care nu stii pe unde sa le mai plasezi.

Pe langa rolul de separare vizuala a unor zone intr-un spatiu deschis, diferenta de inaltime pe care o genereaza podiumul poate indeplini mai multe roluri. Spatiu de dedesubt este , fara doar si poate, un loc minunat de depozitare. Insa, cu ajutorul mecanismelor glisante, poti adaposti un mic birou pe care sa-l scoti la nevoie sau chiar un pat! Intr-o camera pentru doi copii, un al doilea pat ascuns sub podium este nu numai mai interesant pentru cel mic, dar este mai sigur deoarece poti evita accidentele care pot aparea in cazul unui pat supraetajat.

La fel ca in camera copilului, poti ascunde un pat si in living, fie pentru ca ai o garsoniera in care trebuie sa amenajezi un dormitor in camera de zi, fie pentru a avea un loc relaxant pentru vizionat filme sau un pat in plus pentru oaspeti.

In functie de scopul pentru care realizezi podiumul, vei alege si sistemul de constructie adecvat. Poti opta sa-l realizezi dintr-un simplu mobilier ceva mai bine ranforsat daca este utilizat in camera copilului, iar greutatea pusa deasupra (o saltea, de exemplu) nu este prea mare. Daca vorbim de un living in care vei pune pe podium zona de luat masa sau canapeaua, atunci iti recomandam o structura bine gandita, poate din beton sau metal, si nu excludem recomandarea de a apela la un inginer structurist.

Sursa foto: http://www.pinterest.com

 

Related posts

O casa rustica foarte diferita

Adina Meyers

Olé sau cum să te simți mereu ca în vacanță

Adina Meyers

Un interior primitor şi luminos

Adina Meyers