LifeStyle

Plantele si rolul lor decorativ

Viata la oras poate sa devina destul de stresanta la un moment dat, lucru care se datoreaza nu de putine ori lipsei verdetii din jurul nostru. Suntem inconjurati de betoane, de agitatie, de galagie. Toate acestea ne afecteaza intr-un mod negativ starea de spirit si ne fac sa ne dorim evadari cat mai dese in natura. Exista insa solutii care sa ne ajute sa mai stopam din acest stres. Este vorba de folosirea plantelor in amenajarea interiorului.

Plantele ca element decorativ au rolul de a ne ajuta sa ne simtim mai aproape de natura. Ele pot fi integrate foarte bine in peisaj si putem obtine chiar niste efecte interesante, daca stii cum sa amenajezi incaperea tinand cont de cateva sfaturi simple.

Cel mai usor iti va fi daca apelezi la o amenajare minimalista, care presupune existenta a una, doua, poate trei plante in incapere, pe care sa le amplasezi astfel incat ele sa se poata bucura de lumina. Daca numarul plantelor este unul mic, vei simti o usoara imbunatatire a calitatii aerului, insa efectele nu vor fi unele chiar atat de accentuate.

Lucrurile se pot complica putin in momentul in care esti o fire mai boema si iti doresti ca intreaga amenajare a locuintei tale sa graviteze in jurul plantelor si a florilor. Asta pentru ca spatiul trebuie sa fie proiectat astfel incat sa asigure multa lumina naturala acestora, precum si un mediu cat mai prielnic, tinand cont de temperatura si de cat de puternice sunt razele soarelui care bat direct pe plante (mai ales in toiul verii). Chiar si fluxul de aer trebuie sa fie unul specific.

Desigur, trebuie sa ai grija sa nu supraaglomerezi spatiul pe care tu il ai la dispozitie, mai ales ca in cazul apartamentelor din Romania el este unul destul de limitat. Unele plante ne pot relaxa nu doar prin estetica lor, ci si prin caracteristicile lor, care pot consta in diferite arome. Aici putem da ca exemplu busuiocul, tarhonul, rozmarinul si levantica. Aceasta din urma este recomandata datorita parfumului sau delicat si a faptului ca de multe ori ne ajuta sa scapam de insomnie, anxietate si chiar depresie.

Plantele de apartament aduc mult mai multe avantaje. Ele pot sa inlature inclusiv substantele toxice din aer (unele tipuri de plante se descurca mai bine la acest capitol, altele mai prost), scad tensiunea, imbunatatesc calitatea aerului prin reducerea nivelului de dioxid de carbon, neutralizeaza fumul de tigara, ne fac creierul sa lucreze mai eficient, imbunatatesc calitatea somnului, iar exemplele pot continua.

Dupa cum se poate observa, avem toate motivele pentru a include plantele in planul nostru de amenajare. Ele nu vor juca doar un foarte important rol stilistic, dar isi vor aduce contributia si la o sanatatea mai buna, atat fizica, cat si mentala. Costurile tind si ele sa fie unele minime, deci nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere.

Related posts

Fântâna Miorița este redeschisă în urma finalizării lucrărilor ample de reabilitare

Adina Meyers

„Spatiile se leaga prin pavaje” – concurs de amenjare exterioara pentru studenti si arhitecti

Adina Meyers

InterContinental Bucuresti ofera gratuit oaspetilor cazati telefoane mobile pe perioada sederii

Adina Meyers