LifeStyle Retete

Piept de rata cu pere in vin

Portii: 2

Timp: 40 minute

Ingrediente:

 – 1/2 piept de rata cu piele 

– Sare de mare

– Piper proaspat macinat, de preferat mixt (alb, rosu si negru)

 Pentru pere :

– 4 pere micute foarte tari, cu codite

–  ½ l vin alb sec

– 3 crengute de cimbru proaspete

– Coaja rasa de lamaie (de la o lamaie)

 Preparare :

Incepeti cu perele :

 – Curatati perele de coaja fara sa stricati forma 

 – Intr-o oala adanca puneti perele cu vinul, cimbrul si coaja rasa de lamaie.

 – In cazul in care perele nu sunt acoperite de lichid mai adaugati apa

 – Lasati sa ajunga la primul clocot la foc iute apoi micsorati focul si lasati sa fiarba usor cam 15- 20 minute

Intre timp:

–   Se spala bine pieptul de rata cu apa rece

–   Se sterge carnea prin tamponare cu un servet de bucatarie

–   Se aseaza pe un fund de lemn cu pielea in sus

–  Cu un cutit cu varf foarte bine ascutit se cresteaza un grilaj in piele, pe toata lungimea pieptului. Nu trebuie sa ajungeti chiar pana la carne, doar putin crestata pielea, va ajuta foarte mult la topirea grasimii aflata sub piele, unica grasime de altfel din tigaie

–  Se condimenteaza abundent cu sarea de mare si piperul proaspat macinat pe ambele parti ale pieptului

–   Dati drumul la foc in cuptor pentru a se incinge (200 grade Celsius)

–  Pe aragaz, intr-o tigaie incinsa, se pune pieptul cu piele in jos si se lasa 5 min la foc iute pana cand pielea devine crocanta

–   Pentru un minut se se intoarce pieptul in tigaie, pe partea cealalata

–   Daca tigaia in care faceti pieptul este confectionata numai din material termorezistent, acum e timpul sa o introduceti in cuptorul deja incins

–  Daca tigaia nu rezista in cuptor, atunci,  cand incalziti cuptorul puneti la incins si o tavita mica, pe care o veti folosi in locul tigaii initiale

– Pentru un piept facut in sange, lasati 10 minute, pentru mediu 10-15 minute (pentru reteta de fata am folosit acest interval de timp) si 20-25 minute pentru o carne gatita foarte mult. Depinde de gustul dumneavoastra dar recomand varianta a doua (10-15 minute), pieptul gatit astfel este extrem de suculent si fraged, deeeeliiiicccciosss …mmmmm

 – Dupa ce a trecut timpul de gatire scoateti tigaia din cuptor, sau tavita, si puneti pieptul gatit pe o farfurie. Lasati-l cam 5 minute ca sucurile interne sa patrunda si mai bine carnea.

– Abia apoi incepeti sa taiati pieptul in feliute subtiri pe care le veti savura cu maare placere alaturi de perele in vin deja pregatite.

Pofta buna !

 

Related posts

„Treapta a noua” de Tom Ziegler

Adina Meyers

(P) KLUDI aduce noutati de exceptie la targul ISH de la Frankfurt

Adina Meyers

Daikin România raportează afaceri în creștere cu 19%

Adina Meyers