Image default
LifeStyle

Peste 80.000 de euro pentru grafica si pictura romaneasca

Temele predilecte regasite in toate aceste lucrari au fost peisajele autohtone sau exotice, portretele umane sau animale si naturi statice. Printre lucrarile de grafica pentru care s-au licitat sume cuprinse intre 1.300 si 2.000 de euro se numara “Vas cu flori” si “Copilul cu catel” de Gheorghe Petrascu , “Femeie in rochie vernil” si “Nud in atelier” de Theodor Pallady. Colectionarii de arta au licitat, de asemenea, pentru picturi semnate de Rudolf Scweitzer-Cumpana, “Turnul Manastirii Antim”, de Gore Mircescu- “Odihna pastoritei” si “La arat”.  Au fost achizitionate si lucrari ale lui Otto Briese, Valentin Hoeflich, Tache Papatriandafil, Pan Ioanid, etc.

Una dintre piesele centrale ale acestei licitatii a fost “Fetita cu tulpan alb” de Nicolae Tonitza.  Aceasta lucrare face parte din creatia majora a pictorului, putand fi incadrata in seria portretelor de adolescente, dintre care cele mai cunoscute sunt « Fata padurarului » si « Catiusa lipoveanca ». 

Artistul plaseaza modelul in prim-planul accentuat al compozitiei, conferindu-i pregnanta si gratie in acelasi timp. Tanara se detaseaza pe un fundal « decorativ », obtinut din flori rosii stilizate in camp verde.

Chipul incadrat de albul  tulpanului este pictat dupa formula pastei aplicate « in planuri cat mai largi, evitand anatomiile prea aparente », prin care artistul reuseste sa confere modelului acel halo iradiant, de o mare luminozitate, in care privirea redata intermitent, joaca un rol definitoriu.

Aceasta pictura a fost vanduta pentru 46.000 de euro, iar incasarile licitatiei din 10 mai depasesc 80.000 de euro.

 

 

Articole similare

Cauti servicii profesionale transport mobila Bucuresti? Intra pe Relokat – rapid si sigur!

comunicat de presa

„Cărți deschise pentru minți deschise”

comunicat de presa

Reteta de Craciun: friptura de curcan cu vin rosu

Elena Virlan

Lasă un comentariu