Casele mediteraneene folosesc la constructie materialele naturale ca piatra, lemnul, varul. Din acest punct de vedere, olanele reprezinta optiunea adecvata pentru invelitoare intrucât aceste tigle sunt produse numai din elemente naturale: argila, foc apa si aer, fara alte ingrediente chimice.

Acoperisul din olane asigura la interior un confort deosebit (racoare si aer proaspat), chiar in perioadele extrem de calduroase, cum sunt verile specifice acestui climat. Al doilea motiv este cel al formei, cunoscut fiind ca specific stilului mediteranean sunt liniile moi, curbate. Onduleurile pronuntate ale tiglelor ceramice de tip olan incita privirea aducând un aer mediteranean in locuinte.

Dar nu numai formatul tiglei induce aerul mediteranean, ci si forma acoperisului, mai linistita. Casele mediteraneene sunt construite la ses, deseori in apropierea marii, De aceea, nu este necesar ca acoperisul sa fie foarte inclinat, favorizând astfel scurgerea precipitatiilor.

Tiglele de tip olan se pot folosi cu succes la acoperisuri cu unghi de inclinare mai mic. Onduleurile formeaza pe acoperis un fel de jgheaburi (mai ales ca olanele sunt mai lungi decât tiglele obisnuite) care asigura o scurgere buna a apei pluviale chiar in situatia unei inclinatii mai mici a acoperisului.

Este de remarcat si faptul ca tiglele de tip olan, fiind de lungime mai mare prezinta si un caracter economic, nefiind necesare foarte multe bucati pentru acoperirea unui metru patrat de acoperis.

Culorile tiglelor ceramice, acel rosu natur, parca ars de soarele Mediteranei este un alt motiv pentru aceasta alegere, mai ales ca se poate apela si la solutii engobate si antichizate, deasemenea in perfecta concordanta cu cultura mediteraneana.

Solutii

Forma tiglei tip olan TONDACH este una traditionala, prin linia sa ondulata potrivindu-se perfect in viziunea unui acoperiș vechi dar cu arhitectura in stil modern iar falturile duble confera protecție impotriva vântului și a ploii. Sunt oferite mai multe solutii pentru acoperisurile de case in stil mediteranean, de la cea de olan clasic Jadranka, la asa-numita Castel, fiind de remarcat faptul ca si unele solutii economice (Bolero, Rumba si Tango)  prezinta elemente (forme arcuite)  care induc un aer mediteranean. Este de remarcat si faptul ca solutia tip olan poate fi folosita si la renovarile de monumente istorice, ca in cazul bisericii fortificate de la Dealu Frumos.

Tiglele Jadranka  prezinta un format de tip olan, oferind o estetica mult mai apropiata de cea mediteraneana. Inclinatia minima a acoperisului trebuie sa fie de 18 grade.

Proprietarii casei din Constanta au dorit sa se simta in fiecare zi ca in vacanta, asa ca au ales stilul mediteranean: tencuieli exterioare de culoare deschisa (asigura racoare la interior vara), terasa de dimensiuni mari, intrânduri si treceri fluideimpodobite cu arcade, abundenta de flori si, bineinteles, acoperis cu olane Jadranka.

In cazul alegerii ca solutie a tiglelor Castel (greutate 3 kg) sunt necesare numai 13,1 buc/mp iar gama de culori este de la natur la engoba antic.

Casa de la Mamaia cu acoperis din tigla Castel antic a fost realizata cu materiale naturale atât pentru constructie, cât si pentru finisajele exterioare, in special lemn, potrivindu-se perfect cu cadrul natural care o inconjoara.

 

Related posts

Mansarda frantuzeasca, citadina prin excelenta

Adina Meyers

Sfaturi de intretinere a unui motoferastrau

Adina Meyers

Cum ar fi lumea fara un sistem control acces performant?

Adina Meyers