Proiectul a fost finalizat in anul 2008 iar obiectivul principal a constat in integrarea pensiunii in contextul rural existent al caselor din zona. Astfel, provocarea proiectantilor a constat in adaptarea casei la cerintele unui sat de vacanta, mentinand in acelasi timp specificul gospodariei traditionale locale si functionalitatea ei.
Gangul de acces, casa, hambarul de lemn, anexele, culoarul care facea trecerea dinspre strada prin curte, au fost reabilitate si adaptate functiunii de pensiune. Astfel s-au mentinut, respectiv reconstruit partial, corpurile de cladire adiacente strazii, accesul respectand specificul caselor din zona. Fostul gang de acces a devenit spatiul de receptie, hambarul a fost inlocuit de corpul de cladire destinat cazarii oaspetilor, iar casa de locuit a devenit casa personalului angajat.
Pensiunea adaposteste 11 camere, dintre care sase beneficiaza de un design inedit: deoarece au acoperisul in panta, beneficiaza de o priveliste incantatoare a dealurilor din imprejurimi si se desfasoara pe doua niveluri: la nivelul inferior se afla zona de zi cu fotolii, un pat de zi pentru lectura sau relaxare, iar la nivelul superior se regaseste zona ocupata de dormitoare. Iluminarea naturala si ventilarea se fac la amble niveluri prin intermediul ferestrelor de mansarda VELUX, oaspetii bucurandu-se de lumina pe toata durata zilei. Mai multe fotografii pot fi vizualizate pe site-ul www.susinsat.ro.
Pensiunea “Sus in sat” din satul Garana este o dovada a faptului ca putem pastra valoarea istorica a caselor noastre traditionale, reinterpretand motivele traditionale ale acestora in concepte de actualitate. Reinterpretarea acesteia ne ajuta sa privim diferit casele traditionale romanesti de la munte si sa vizualizam nenumaratele posibilitati de renovare pe care ni le ofera acestea.