Daca aveti in curte un iaz sau sunteti fericitul posesor al unei proprietati care va permite accesul la un lac, atunci amenajarea unui ponton este mai mult decat necesara pentru a va petrece timpul liber langa apa.

Pontonul este o constructie plutitoare, pe o structura din metal, lemn sau alte materiale compozite, cu fundul plat si puntea plana si cu sectiunea transverasala dreptunghiulara. Acesta nu numai ca asigura accesul de pe uscat pe apa catre ambarcatiuni simple sau complexe, dar poate fi si un spatiu unde sa petreceti momente placute si relaxante in apropierea apei ori unde sa aveti alte activitati, cum ar fi, de exemplu, inotul sau pescuitul. Daca aveti un iaz in curte sau daca proprietatea se afla pe malul unui lac, prin amenajarea unui ponton va veti bucura din plin de avantajele pe care le ofera un „ochi de apa”. Iata care sunt, in general, pasii pe care ar trebui sa-i urmati.

1. Masurati si determinati marimea pontonului

Inaite de a va apuca de treaba este bine sa prospectati bine locul unde veti dori sa amenajati pontonul. Este bine ca acest loc sa fie destul de accesibil, mai ales daca vreti sa folositi pontonul pentru o ambarcatiune usoara. Curatati locul de vegetatia de pe uscat si din apa. Acest lucru va va permite sa lucrati mai usor si sa vizualizati mai bine spatiul de amenajare. O prima etapa consta in stabilirea dimensiunilor pontonului si masurarea atenta a locului de amplasare. Dimensiunea acestuia trebuie calculata in asa fel incat sa asigure o buna stabilitate pe apa. Este bine sa economisiti materiale atunci cand doriti sa construiti asa ceva, insa nu va zgarciti cand e vorba de siguranta. De obicei, o latime a cadrului pontonului de aproximativ 50-60 cm poate da stabilitatea necesara si il poate face practicabil fara prea mari probleme. In ceea ce priveste lungimea, ar fi bine sa asigurati si aici un minimum de circa 100-120 cm.

Asigurati pontonului un plus de stabilitate cu flotoare!

Pe langa o masuratoare corecta a pontonului, un plus de stabilitate si sigurata poate fi dat prin folosirea flotoarelor, pe care le gasiti de obicei pe piata sau le puteti confectiona singuri. Acestea pot varia ca marime si se pot realiza din diverse materiale, de la lemn si metal, la plastic sau panouri din PVC.

2. Alegeti atent materialele

De obicei, pentru pontoanele de mici dimensiuni (altfel spus „de uz casnic”) se folosesc cadre realizate din diferite materiale. Cel mai des intalnit este lemnul, datorita capacitatii sale de plutire si pentru faptul ca este un material usor de folosit si accesibil din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, nu are o durata lunga de viata, mai ales daca este expus la umezeala un timp mai indelungat.

Un alt material pe care il puteti folosi sunt foile de tabla, insa si acestea au o rezistenta scazuta in mediu umed, trebuind intretinute si tratate frecvent cu solutii anticorozive. O alternativa, destul de accesibila si cu viata prelungita sunt cadrele din PVC, care pot fi lasate goale sau umplute cu o spuma speciala pentru o mai buna stabilitate pe apa.

3. Montati cadrele pontonului in apropierea apei

Pentru o mai buna manevrabilitate si pentru a va usura munca, montati si imbinati cadrele pontonului cat mai aproape de locul de amplasare pe apa, mai ales daca ati optat pentru o lungime mai mare a acestuia. Odata imbinate, indicat ar fi sa atasati cate un rand de flotoare, cat mai aproape de marginile pontonului rezultat, pentru a-i asigura un plus de stabilitate.

4. Ancorati pontonul la mal

Daca ati finalizat etapale de mai sus, puteti lansa pontonul la apa. Foarte importanata este ancorarea acestuia la mal. Iar pentru acest lucru, in zona unde va fi pozitionat permanent pontonul, va trebui sa amplasati doi tarusi mai grosi sau doua tevi galvanizate de care sa il legati cat mai strans. Indicat ar fi sa construiti si o rampa, suficient de lata si de lunga pentru a facilita fara probeleme accesul pe ponton. De asemenea, puteti monta un asamblu de role la capatul de pe mal al rampei, care sa-i permita acesteia sa se miste liber in functie de nivelul apei. Spor la treaba!

 

Text: Costel Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

SYMMETRICA: 10% din cifra de afaceri, adusa de serviciile de montaj

Adina Meyers

Solutie ieftina pentru termoizolarea apartamentului

Adina Meyers

Saint-Gobain anunță redeschiderea liniei de producție de vată minerală din fibră de sticlă de la fabrica Isover din Ploiești în trimestrul al III-lea al anului 2018

Adina Meyers