Sistemele de automatizare ale portilor asigura un acces cat mai usor doar printr-o apasare de buton. Tot ce trebuie sa faceti este sa actionati sistemul, iar poarta se va deschide si inchide singura, fara vreun efort suplimentar.

Un astfel de sistem se comercializeaza sub forma unui kit, care include o unitate centrala de comanda – practic, o componenta electronica ce da comenzi motorului ce anume sa faca la un moment dat. Aceasta poate fi programata sa inchida si sa deschida portile la anumite intervale de timp, la actionarea unui buton de pe telecomanda sau a altor sisteme de securitate si automatizare ale casei.

Urmeaza apoi motorul, care variaza ca putere si marime in functie de greutatea si dimensiunea portilor. Kit-ul mai cuprinde lampa de semnalizare, telecomanda de actionare a portilor si sistemele de siguranta, precum si sistemul de fotocelule cu senzori de prezenta. Datorita senzorilor, daca apare ceva in raza lor, in momentul cand poarta se inchide sau se deschide, motorul se opreste automat.

Exista mai multe tipuri de automatizari

Clasificarea acestora se face in functie de modul de deschidere a portilor si de tipul de control. Astfel, vorbim despre sistemele pentru portile batante si liniare. Cele liniare se impart la randul lor in doua tipuri – cu sina in partea de jos, actionate cu ajutorul unei role (cremaline), si autoportante, care au doar un brat ce sustine greutatea portii si culiseaza la comanda unitatii centrale, pentru inchidere si deschidere.

La cele batante exista varianta de a fixa motoarele pe porti (ele fiind vizibile din interiorul curtii) sau posibilitatea amplasarii la nivelul solului. In aceasta situatie, motoarele sistemului sunt practic ingropate in pamant, protejate de o carcasa de inox, cu sistem de scurgere, drenare a apei si protectie impotriva umezelii. Din punctul de vedere al controlului, vorbim de porti cu sistem automat si semiautomat.

In prima situatie, odata ce sistemul a fost actionat din telecomanda, procesul de inchidere/deschidere nu se opreste decat dupa ce isi incheie complet ciclul. La sistemul semiautomat, procesul de inchidere/deschidere poate fi oricand intrerupt de catre utilizator.

Personalizare si costuri

La fel ca si la celelalte sisteme de automatizare, si in cazul portilor exista posibilitatea personalizarii lor cu tot felul de accesorii suplimentare fata de varianta de baza. Personalizarea se face mai mult pe partea de control si acces, in sensul ca puteti comanda ca portile sa se deschida din telecomanda, dintr-un apel telefonic, cu cititor de amprenta ori cu ajutorul unei bucle inductive (un perimetru magnetic care se formeaza in interiorul curtii, la care, in momentul in care automobilul ajunge in dreptul lui, poarta incepe sa se deschida). Un alt grad de personalizare legat de controlul sistemului se refera la faptul ca telecomanda poate actiona deschiderea ambelor porti (in cazul celor batante) sau doar a uneia singure si partial/total (in cazul celor liniare).

De asemenea, unitatea centrala poate fi legata la alte sisteme automatizate sau de supraveghere a casei. De exemplu, in cazul unei efractii, daca automatizarea portilor este conectata cu sistemul de supraveghere, atunci portile se blocheaza. Totodata, unitatea centrala poate da tot felul de informatii (de cate ori a fost actionat sistemul intr-o zi, daca poarta este deschisa sau inchisa la un moment dat al zilei s.a.m.d).

Din punctul de vedere al costurilor, un sistem de automatizare a portilor poate porni de la aproximativ 560 de euro si ajunge pana la 1.100 de euro (TVA si montaj inclus), in cazul portilor liniare, si la 700 de euro pentru cele batante. De obicei, aceste costuri includ montajul si se calculeaza in functie de tipul de motorizare, de accesorii etc.

6 sfaturi de care sa tineti cont la montare

1. In primul rand, pentru a evita tot felul de neplaceri,
se recomanda montarea sistemului de catre persoane specializate;

2. Motorul trebuie corelat cu marimea si greutatea portii. In plus, la cele batante trebuie sa se tina cont si de rezistenta la vant, la calculul careia trebuie luate in seama si accesoriile portii (placile de policarbonat sau alte materiale montate pe porti);

3. In cazul portilor batante trebuie sa se tina cont de pozitionarea lor fata de mijlocul gardului. Daca zidul gardului este foarte gros, iar poarta este montata la jumatate sau la fata exterioara a acestuia, motoarele sistemului de automatizare fie trebuie montate la un anumit unghi, fie incluse intr-un decupaj in zidul gardului, astfel incat sa permita o deschidere suficienta a portilor;

4. Acordati o atentie deosebita traseului electric al sistemului, care trebuie facut dupa un proiect realizat in prealabil de catre o persoana specializata. Se recomanda ca acest traseu sa fie luat in calcul inca de la construirea gardului si amenajarea curtii, evitand astfel situatia in care veti fi nevoiti sa spargeti zidul ori pavajul din zona portilor.

5. Ţineti cont si de cat de des veti utiliza motoarele sistemului, deoarece acestea sunt facute sa functioneze optim la un anumit ciclu de lucru. De obicei, pentru uz rezidential se folosesc motoare cu un raport de 15% al ciclului de lucru, ceea ce inseamna ca la un interval de o ora motorul functioneaza constant, fara a se incinge, circa 1,5 – 2 minute (4-5 deschideri). Daca traficul este mai intens, optati pentru motoare cu un ciclu de folosire mai mare;

6. Atentie la costuri! Cu cat motorul este mai puternic, iar sistemul mai personalizat, cu atat acesta va fi mai scump. Ganditi-va de ce anume aveti nevoie si actionati ca atare!

 

 Text: Costel Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Structura de rezistenta a casei

Adina Meyers

9 metode de a preveni incendiile

Adina Meyers

Stopeaza risipa de caldura din casa!

Adina Meyers