Pardoseala este un element cheie în amenajare. Nu e doar fundalul, ci e fundamentul care determină eleganța și calitatea interiorului. O pardoseală bine aleasă se va armoniza cu celelalte elemente atât de bine, încât uneori poate trece neobservată. În schimb, cea nepotrivită – va crea imediat sentimentul că în încăpere ceva „nu se leagă”. De aceea, rafinamentul unui interior impune unele cerințe în acest sens.
1. Material rezistent la tendințele trecătoare din modă
Pardoseala nu este un element pe care am vrea să-l schimbăm des. Dar asta nu înseamnă că nu vom experimenta cu alte componente ale decorului: culorile pereților, mobila sau accesoriile. Mai ales, că designerii ne copleșesc în fiecare sezon cu propuneri inspirate și soluții încântătoare. Din acest motiv, merită să ne bazăm pe o pardoseală clasică care își va găsi cu ușurință locul în toate stilurile de amenajare. Dar ce înseamnă clasic în privința pardoselii? Este fără îndoială lemnul natural. Odinioară specific conacelor nobililor și clădirilor burgheze, astăzi conduce detașat în apartamentele moderne, în lofturile avangardiste ori în locuințele elegante din suburbii. Lemnul nu este doar universal (adică se potrivește oriunde), ci mai presus de toate, este fără vârstă, rezistent la moda și la tendințele trecătoare. Iar designul din zilele noastre, care glorifică soluțiile naturale, îi conferă o însemnătate aparte. De asemenea, merită să amintim proprietățile benefice pentru sănătate ale lemnului, cum ar fi reglarea umidității în încăpere sau faptul că nu dăunează persoanelor care suferă de alergii.
2. O formă modernă
În ziua de azi, o pardoseală din lemn poate fi în multe feluri. Din multitudinea de forme și mărimi disponibile pe piață, ne atrag atenția plăcile lungi, clasice, cărora designerii le-au oferit și o lățime extra, în afara standardelor. Această modificare a mărimii și jocul specific al formelor, schimbă într-un mod interesant perspectiva interiorului, iar datorită dimensiunii mai mari se pun în valore detaliile de execuție. Parchetul triplu stratificat Barlinek reprezintă o astfel de soluție. Colecția SENSES include plăci cu lățime de 207 mm cu margini bine definite. Producătorul a selectionat nuanțe subtile pământii și a păstrat vizbilă structura naturală a lemnului, care a fost subliniată prin aplicarea de uleiuri naturale sau cu lac mat. Datorită acestei atenții la detaliile finale, pardoselile au fost utilizate cu succes chiar și în cele mai luxoase interioare.
3.Nuanțe selecționate
O altă caracteristică importantă a pardoselii este culoarea. Pe piață este disponibilă o paletă variată de culori: de la alb și crem, trecând prin nuanțe naturale de lemn, până la griuri, marouri și negru.
Inovația tehnologică în privința cromaticii este reprezentată de colorarea dublă a plăcilor, pe care Barlinek le-a reunit în colecția Tastes of Life. Pentru început structura naturală a lemnului a fost pusă în evidență și accentuată prin periere și mai apoi prin umplere cu kit de lemn alb, ușor, pentru ca la sfârșit, întreaga placă să fie acoperită cu baiț din gama coloristică selecționată.
Merită adăugat că a 5-a ediție a colecției, cea mai recentă, a fost creată cu aportul celor patru finaliste ale concursului de design dedicat parchetului „Creații din natură” organizat în cadrul Barlinek Institute of Design. Colecția este compusă din 16 produse create cu ajutorul proiectantelor: Maja Sobura, Agata Smok, Joanna Ochota și Anna Łoskiewicz-Zakrzewska. Fiecare are o viziune diferită asupra designului, care este redată în diversitatea soluțiilor propuse.
Pentru mai multe informaţii vizitează site-ul colecţiilor Senses şi Tastes of Life