Reteta recomandata de Marilena Oprisanu, personal chef si nutritionist.
Ingrediente:
– 350 de grame sfecla tanara,
– 4 linguri de ulei extravirgin de masline,
– 1 ceapa rosie,
– 2 catei de usturoi,
– 2 lingurite de cimbru proaspat tocat,
– 300 de grame de orez brun,
– 125 ml de vin rosu,
– 100 de grame de branza de capra maturata,
– 100 de grame de nuci de pecan coapte si maruntite,
– 1 litru de stock (o supa de legume clara facuta in casa sau un cub vegetal bio dizolvat in apa calduta) sare si piper dupa gust.
Preparare:
Fierbeti sfecla in apa cu putina sare timp de 30 de minute apoi strecurati cu ajutorul unei site. Sfecla se pulverizeaza cu putin ulei si se introduce la cuptorul incins la 200 de grade timp de 40 de minute pana devine moale. Dupa ce s-a racit, pisati jumatate din cantitate cu ajutorul unui blender iar jumatate va fi taiata cubulete mici pentru o textura interesanta.
Intre timp sotati ceapa, usturoiul si cimbrul timp de aproximativ 10 minute amestecand continuu apoi adaugati vinul si mai lasati la foc mic aproximativ 1-2 minute pana se absoarbe.
Se adauga orezul si sfecla rosie si se mai soteaza 1-2 minute. Este recomandat sa aveti supa clara de legume in apropiere ca sa mai adaugati cate un polonic pe masura ce compozitia scade si pentru a se evita prajirea.
Lasati orezul la foc mediu si adaugati treptat supa. Orezul brun necesita timp mai indelungat pentru preparare (aproximativ 35 de minute) dar isi mentine textura “al dente” si este foarte sanatos.
Dupa ce s-a fiert orezul, adaugati branza de capra rasa pe razatoare si nucile de pecan coapte si pisate si asteptati pana se topeste branza pentru o textura cremoasa. Pentru ornat farfuria se folosesc chipsuri de sfecla rosie deshidratate si pulbere de sfecla rosie obtinuta prin macinarea chipsurilor.
Pofta buna!