LifeStyle

O noua editie Artmark a Licitatiei de Orientalism

In cadrul Licitatiei de Orientalism editia 2011, iubitorii de arta au ocazia de a-si imbogati colectiile cu opere fermecatoare, care transmit dragostea pentru tinuturile orientale, realizate de artisti precum Nicolae Darascu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza si multi altii.

In cadrul Licitatiei de Orientalism este scoasa la vanzare o selectie de opere exceptionale, estimate la o valoare totala de aproape 1 milion de euro, realizate de artisti romani reprezentativi, care infatiseaza fascinatia pentru exotismul oriental, regasit fie mai aproape, in satele si plajele Dobrogei, fie in calatoriile care i-au purtat pe acestia in Asia sau Africa. Dintre acestea, se remarca picturile de mari dimensiuni Interior tataresc, semnata de Iosif Iser (valoare estimativa 20.000 – 40.000€) si Vedere asupra Balcicului de Nicolae Darascu (valoare estimativa 14.000 – 20.000€).

O alta opera foarte importanta supusa licitației este cea mai mare pictura cunoscuta a lui Constantin Artachino (2 metri), intitulata Scena din Dobrogea. Peisajul dobrogean, unul dintre temele preferate ale artistului, se alatura portretelor de turci si turcoaice, pe care le-a observat in numeroasele calatorii la Turtucaia. Realizata intr-o etapa a vietii lui Constantin Artachino puternic zdruncinata in plan personal – disputa si despartirea definitiva de bunul sau prieten Luchian, la care s-a adaugat destramarea celei de-a doua casatorii  – Scena din Dobrogea ilustreaza un univers protejat, in care relatiile intre oameni se desfasoara dupa legi ancestrale. Pictura a participat la Expozitia Tinerimii Artistice din 1934, fiind printre cele mai scumpe dintre sutele de  lucrari expuse atunci. Astazi, opera este estimata la o valoare intre  55.000 – 75.000€.

Toate loturile licitatiei vor fi prezentate in cadrul unor expozitii special organizate pentru iubitorii de arta de pe malurile Dunarii si ale Marii Negre. Acestia pot admira opere de arta de valoare patrimoniala, inainte ca ele sa intre in alte colectii particulare, in cadrul Licitatiei de Orientalism de la Mamaia. Astfel, in perioada 8 – 9 iulie, tablourile vor fi expuse la Hotelul Delta din Tulcea, urmand ca pe 10 – 11 iulie sa ajunga la Galati (Hotel Galati). Atat in Tulcea, cat si in Galați, va avea loc cate un  vernisaj pe data de  8 iulie, respectiv, 10 iulie, la ora 12.00, la care vor participa oficialitați locale. Picturile vor pleca apoi spre Bucuresti (12 – 14 iulie), la sediul Artmark, ultima oprire a caravanei expozitionale, inainte de a ajunge la destinatia finala, Hotelul Vega din Mamaia (15 – 17 iulie). Expozitiile pot fi vizitate gratuit, in locatiile mentionate, intre orele 11.00 – 21.30.

Licitatia de Orientalism va avea loc pe data de 17 iulie 2011, la Hotelul Vega din Mamaia, incepand cu ora 20.30.

Related posts

EXPERIENTA BIFE-SIM 2013: conferinte, consultanta si programe speciale

Adina Meyers

Horia Varlan recomanda o reteta sofisticata, dar usor de realizat: Balotina de Pui cu Fistic, Rosii confiate si Masline Verzi

Adina Meyers

Seara folk

Adina Meyers