Doi tineri au achizitionat o ferma in apropiere de Melbourne cu gandul de a-si construi o locuinta incapatoare, ferita de lumina directa a soarelui. Proiectul a fost incredintat specialistilor de la Robson Rak Architects, care au indeplinit cu succes toate dorintele clientilor si chiar mai mult decat atat.

Misiunea arhitectilor de la Robson Rak nu a fost nici pe departe una usoara. Unul dintre proprietarii fermei de la Merricks North – cu un teren de 10 acri, pe suprafata caruia a fost ridicata locuinta prezentata aici – prezinta o sensibilitate aparte la lumina directa si puternica a soarelui. In consecinta, clientii au solicitat construirea unei case orientate pe axa de sud, o resedinta eleganta, simpla, incapatoare, unde sa locuiasca in tihna intreaga familie, peste generatii.

Proiectul initial mai prevedea ca resedinta sa prezinte o forma rectangulara, respectiv spatii simetrice, ordonate, unde proprietarii sa isi gaseasca linistea. Arhitectii s-au abatut, partial, de la cerintele formulate si au creat o locuinta dinamica, prevazuta cu multiple „refugii” surprinzatoare; prin spargerea formei clasice, rectangulare, expertii au oferit clientilor atat serenitatea dorita, cat si o suprafata utila mult mai extinsa.

Terenul accidentat al fermei si vegetatia somptuoasa circumscrisa de acesta nu au constituit un impediment pentru inaltarea casei. Din contra, cadrul natural a devenit pentru echipa de specialisti un reper si, totodata, o buna sursa de inspiratie. Insusi arborele maiestuos ce strajuieste astazi dormitorul principal a determinat planificarea intregii case intinse, ca o panza, la vest de acesta.

In prezent, resedinta de la Merricks North cucereste privirile gratie aspectului sau longilin, modern – constructie „infiltrata” fara cusur in mijlocul naturii acaparatoare. Cladirea comporta doua niveluri, pentru a se plia la milimetru pe terenul sinuos, si trei aripi. In zona estica se afla zona parintilor, alcatuita dintr-un dormitor principal, continuat cu o toaleta, un dressing si un birou la care proprietarii au acces din doua directii, dinspre interior si dinspre exterior.

Zona centrala sau „inima” casei cuprinde intrarea principala (delimitata de trei grinzi din lemn), livingul nodal, sufrageria si o bucatarie structurata in doua parti: un spatiu pentru pregatirea hranei si un altul pentru degustarea acesteia. Tot la acest nivel se regaseste camera de oaspeti flancata, de asemenea, de o baie decorata in stil minimalist. A treia aripa adaposteste spatiile ocupate de copii: doua dormitoare, ce-si impart o toaleta, un al doilea living si o spalatorie.

Cel mai interesant aspect legat de resedinta Merricks este, de departe, felul in care arhitectii au asigurat iluminarea blanda, naturala si de lunga durata a locuintei. Respectand solicitarea speciala si expresa a clientului, expertii au proiectat o streasina ce se intinde peste ferestrele zonei centrale. Astfel, lumina soarelui patrunde discret in interiorul casei si ramane inauntru multa vreme, ca un musafir poftit.

 

Articol preluat din Revista casa Mea

Text: Catalina Pavel Foto: Shannon McGrath

Material realizat cu sprijinul:

Robson Rak Architects

http://www.robsonrak.com.au/

Related posts

„Mozaic” de stiluri intr-o bucatarie primitoare

Adina Meyers

Tot mai multi romani se orienteaza catre case de lemn. Afla care sunt motivele

Adina Meyers

Produse esențiale pentru curățenie

Adina Meyers