Amenajari Exterioare

O gradina inflorita si iarna

Exista posibilitatea de a avea gradina verde si inflorita chiar si iarna, folosind plantele asa-numite „heather”. Acestea, in categoria carora intra Calluna vulgaris, Erica darleyensis si Erica carnea, cunosc in Germania si Olanda, unde se produc in cantitati imense, un succes in mare crestere.

Se estimeaza, de exemplu, ca numai in regiunea de sud a Rinului, anual se vand circa 80 de milioane de ghivece cu Calluna vulgaris. Este de retinut ca aceste plante cresc (salbatic) si pe campurile din Romania, unde sunt cunoscute sub numele popular de „iarba neagra”, deci si privit din aceasta perspectiva sunt sanse mari ca cele produse pe scara larga in Germania sa fie aclimatizate cu succes in tara noastra.

Succesul amintit se datoreaza in primul rand rezistentei de care dau dovada la diferite climate, precum si versatilitatii si flexibilitatii lor, putandu-se realiza decoruri cu aceste plante atat pe terenul din gradina, cat si cu ghivece pe te- rasa, balcon sau in interior.

Varietatea de culori in care se prezinta tulpinile si fluorescenta, de la verde soft la diverse tonuri de rosu, roz si ciclamen, le recomanda pentru diverse combinatii. Culorile pastelate ale plantelor „heather”, in care predomina cele cu tonuri inchise de rosu, se potrivesc perfect cu decorul de iarna al gradinii.

Va prezentam cateva idei si ponturi pentru realizarea unei astfel de gradini in acest anotimp. In realizarea unei noi gradini, primul pas consta in evaluarea suprafetei terenului. Intrebarea la care trebuie raspuns este din ce locuri va fi privita gradina, pentru ca, imediat dupa plantare va trebui sa atraga privirile vizitatorilor. Elemente ca pietre, copaci, iarba sau conifere produc un important accent intr-o gradina „heather”, oferind si o coerenta interna.

Pasi si recomandari de urmat in realizarea gradinii cu plante „heather”

1. In primul rand, toate buruienile se indeparteaza cu mana, iar solul este afanat. Se folosesc plantute de 7-15 cm desprinse din manunchiul (tufa) de plante, iar acestea vor prinde repede radacini in noua locatie. Toate tipurile de plante „heather” vor fi perene.

2. Se aduna pamantul in gramezi, realizandu-se paturi de sol pentru plantarea diverselor specii. O idee interesanta consta in realizarea de paturi de sol de diferite inaltimi, pe care se vor planta diverse specii, alegandu-se culori diferite pentru fiecare pat, varietatea de culori creand astfel un interes sporit. Se va avea in vedere ca plantele Calluna prefera soarele si semiumbra, iar tipul Erica carnea este rezistent la temperaturi sub 10oC si chiar infloreste in zapada. Şi mugurii Calluna sunt in mod deosebit rezistenti la inghet, zapada si ploaie. Important este sa se asigure umezeala pamantului la radacini. Dupa inflorirea din iarna se vor taia inflorescentele la inceputul primaverii, asigurandu-se astfel o viitoare inflorire mai accentuata.

3. Se sapa o gropita suficient de adanca, astfel incat radacina sa fie acoperita cu circa 5 cm de sol de gradina. Inainte de aceasta operatie, radacinile se scufunda in apa si apoi se usuca.

4. Se planteaza in locurile stabilite circa 10 plante pe mp, astfel incat sa fie suficienta distanta intre ele, se uda si apoi se imprastie turba proaspata, luandu-se in consideratie faptul ca valoarea ideala a pH-ului solului este de 4-5.

Bine de stiut!

In aranjarea plantelor pe paturile de sol trebuie ca cele care infloresc vara sa fie inconjurate de cele care infloresc iarna, astfel incat gradina sa fie inflorita tot timpul. Ratia recomandata este de circa 60% la 40%.

 

Text: Ion Diamandi 

Articol preluat din revista Casa Mea

Related posts

Despre utilitatea plantelor intr-un apartament si alegerea lor

Adina Meyers

Tendinte in amenajarea gradinilor in 2016

Adina Meyers

15 idei prin care sa-ti transformi gradina intr-un spatiu fermecat

Adina Meyers