Undeva, langa Bucuresti, am avut ocazia sa amenajez o gradina cu un grad de complexitate puţin mai ridicat decat al uneia obisnuite. Datorita faptului ca proprietarii imi erau prieteni, lucrarile s-au desfasurat mult mai armonios decat in alte cazuri.

Spaţiul generos a permis, pe langa amenajarea peisagistica propriu-zisa cu peluze si zone de recreere, si construirea unui teren de tenis, infiinţarea unei livezi si a unei gradini de legume, crearea unei gradini cu influenţe orientale si a doua iazuri cu pesti unite printr-un parau etc.

Terenul are o usoara panta, fapt ce a oferit si avantaje, dar a ridicat si unele probleme in procesul de amenajare. Pentru realizarea unei peluze plane si construirea unor ramblee, a fost nevoie de mulţi metri cubi de pamant. S-au folosit roci naturale (unele de dimensiuni considerabile) atat pentru consolidare, cat si cu rol decorativ. De asemenea, pentru susţinerea terenului, s-au utilizat butuci de lemn de diferite marimi. De comun acord cu proprietarii, aleile, ce unesc toate zonele importante din gradina, au fost pavate cu piatra cubica. In zona primei peluze, s-a creat un loc de popas din butuci de lemn, unde se poate ajunge “rapid” din aleea principala, pe cateva trepte din roca naturala, special alese din cariera. Aceasta peluza este “strajuita” de trei piese cu o valoare estetica deosebita. Astfel, un Picea Pung. Arg., un Abies nordmanniana si un Cedrus Deod. Pendula se bucura de poziţii-cheie pe rambleele din jur.

Trecerea catre peluza a doua, care este in panta, se face pe cateva trepte realizate din barne de lemn rectangulare. Peluza este marginita de o pergola generoasa de trandafiri urcatori, care conduce catre primul iaz. Astfel, a fost indeplinita si una dintre dorinţele proprietarilor de a avea un loc de plimbare romantic. Aleea se continua de-a lungul iazului cu o “insula” cu mesteceni si un prun rosu, ajungand in gradina cu influenţe orientale. Intrarea in aceasta este asigurata de un podeţ care trece pe deasupra paraului ce se scurge din primul iaz. Aici, pe langa speciile tipice folosite, a fost construita o “casa a ceaiului” cu iesire spre cel de-al doilea iaz. Atat “casa ceaiului”, cat si podeţul au fost realizate sub directa indrumare a beneficiarilor. Simţul artistic al proprietarului, care, de altfel, conduce o firma de confecţii din fier forjat, si-a spus din plin cuvantul.

Amenajare realizata de Hort. Marius Avramescu, Hortiserv, tel.: + 4 0723-222.100,
fax: + 4 0338 819 060, www.hortiserv.ro

Text/Foto: Hort. Marius Avramescu

 

Related posts

Ce poți face cu o moară uruială multifuncțională? Află aici toate detaliile!

Adina Meyers

Stil peisagist riguros cu elemente moderne

Adina Meyers

Tuia: află tot ceea ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestei plante veșnic verzi

Adina Meyers