Cum poti sa te bucuri de o casa de vacanta fara sa cheltuiesti mult? Este o intrebare care macina multe persoane, dar, din fericire, solutii exista!
Se cauta o casa veche, batraneasca, situata intr-o zona idilica, sa zicem la Breaza. Nu conteaza starea jalnica in care se afla, din contra, asta se si doreste. Se achizitioneaza casa la un pret relativ mic si se incheie contract cu o firma de constructii care are ca tema sa transforme casa veche intr-o vila. Cam asta ar fi tema in cazul in care doriti o casa de vacanta cu un buget mic.
In concluzie, nu este chiar asa de dificil pe cat pare, iar noi va vom trasa pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a transforma o casa veche intr-una noua.
Mai intai, este foarte important sa stiti ce suma doriti sa investiti in renovarea casei și sa gasiti o echipa buna, care sa modifice totul astfel incat vechea casa sa fie doar o amintire.
Cum rezistenta unei case este elementul principal care trebuie sa ghideze orice renovare, ar fi bine sa verificati structura de rezistenta a vechii locuinte. In cazul casei de la Breaza a fost nevoie ca aceasta sa fie refacuta.
O parte din stalpii de rezistenta erau in stare buna, iar acestia nu au fost inlocuiti. Proprietarii chiar au dorit acest lucru deoarece li s-a parut interesant sa pastreze elemente din fosta locuinta. Daca nu va doriti asa ceva sau nu aveti incredere deplina in stalpii de rezistenta mai vechi, este indicat sa ii schimbati cu totul.
Stabiliti modificarile dorite si obtineti autorizatie pentru ele!
Dupa ce ati ales casa pe care doriti sa o renovati, discutati cu arhitectul sau constructorul care se va ocupa de lucrari pentru a stabili care sunt modificarile necesare. Nu uitati sa solicitati oficialitatilor din zona un certificat care sa ateste ca puteti aduce modificari locuintei. In cerere trebuie sa mentionati exact modificarile pe care doriti sa le executati.
Proprietarii in cauza au stiut de la inceput ce schimbari isi doresc si i-au trasat constructorului toate sarcinile pe care le avea de executat.
Chiar si in acest caz, au fost receptivi la sfaturile acestuia, deoarece unele dintre lucrari nu puteau fi efectuate conform doleantelor proprietarilor. Dupa ce a fost verificata rezistenta casei, au trecut la modificarile de recompartimentare.
In momentul in care au inceput aceasta operatiune, au constatat ca lucrarea nu este foarte simpla deoarece o parte din casa era pe structura de lemn si cealalta din caramida. Acesta combinatie nu este tocmai cea mai fericita, sustin constructorii, intrucat exista din start o diferenta de rezistenta intre cele doua parti.
Pentru ca peretii din interior erau foarte strambi, a fost realizata o structura metalica peste care a fost montat gips-carton. De asemenea, a fost aplicat un strat de vata minerala.
Pentru o buna izolare termica atat de necesara in aceasta zona de munte, la exterior, peretii locuintei au fost placati cu polistiren de 8 cm, iar in unele zone s-a folosit cel de 15 cm. De-abia dupa aceea peretii au fost placati cu piatra naturala.
Placati exteriorul casei cu piatra!
Daca peretii sunt bine izolati, piatra naturala aleasa trebuie sa fie subtire, de 1 cm grosime. In schimb, daca nu stati foarte bine la capitolul acesta, este indicat sa alegeti o piatra mai groasa.
Exista doua modalitati de a placa o locuinta: fie utilizati ciment peste care aplicati piatra, fie apelati la ajutorul unui adeziv foarte elastic, special pentru exterior.
Cum vechea compartimentare interioara nu era chiar pe placul proprietarilor, acestia au decis modificarea functionalitatilor.
Dintr-o camera mare, prin separarea cu un perete de gips-carton, s-au obtinut doua dormitoare mai mici.
Fostul hol de la intrare s-a transformat in biblioteca, intrarea facandu-se acum prin spate. Acolo se afla si fosta veranda, care a devenit hol de trecere spre noua bucatarie si restul casei.
Vechea bucatarie a fost transformata in baie, majoritatea incaperilor capatand o alta utilitate decat cea initiala.
Echipa de muncitori a avut mult de lucru la schimbarea aspectului camerelor. S-a inceput cu pardoseala veche din lemn, tip dusumea, sub care existau straturi compactate de carbuni. Acestea au fost scoase, zona curatata si apoi hidroizolata prin aplicarea unei folii netesute geotextile, avand grija ca marginile sa fie suprapuse cu circa 20 cm. Apoi s-a turnat placa de beton si s-a izolat cu polistiren extrudat.
Vechea dusumea a fost inlocuita cu parchet de calitate superioara. Tot la capitolul schimbari trebuie trecuta si inlocuirea usilor si a tocariei ferestrelor, care erau foarte uzate. Deoarece casa avea incalzire asigurata de sobe cu lemne, proprietarii au dorit sa renunte la acestea si le-au inlocuit cu numeroase calorifere din otel, iar incalzirea este furnizata de o centrala pe gaze.
S-a efectuat decopertarea casei pentru a se vedea in ce masura se poate extinde si suprainalta. intrucat erau in stare buna, o mare parte dintre stalpi si capriori nu au fost inlocuiti. Podul existent a fost transformat in mansarda, mai precis intr-un spatiu perfect locuibil. Pentru ca proprietarii sa fie multumiti de traiul in aceasta noua zona a casei, constructorul a acordat o atentie deosebita izolarii termice. Astfel, intre capriori a pus un strat de vata minerala de 10 cm si folie de aluminiu.
Tot la mansarda au fost montate numeroase ferestre speciale fiindca proprietarii isi doreau foarte mult sa aiba un spatiu luminos.
Intrucat casa era foarte veche si lipsita de valoare arhitecturala, proprietarii au dorit sa ii imbunatateasca aspectul exterior.
Intre doi pereti ai casei s-a amenajat o terasa cu o pergola din lemn acoperita cu policarbonat. Apoi au acoperit aceasta noua zona formata cu plexiglas.
Articol preluat din Revista Casa Mea
Materialul a fost realizat cu sprijinul S.C. Concord 94 Construct S.R.L. Bucuresti Tel.: 0726.744.944, www.concord94.ro e-mail: ccd-94@yahoo.com; contact@concord94.ro