LifeStyle

Muzicienii de la Opera San Carlo din Napoli revin in Romania

Concertul Extraordinar de Craciun, “Noapte italiana” sustinut de muzicienii de la Opera San Carlo din Napoli, cu participarea Corului Caminului Felix, va avea loc azi, vineri, 10 decembrie, la ora 19:30 la Filarmonica de Stat din Oradea.

La conferinta de presa ce avut loc tot astazi la Primaria Oradea prilejuita de acest concert au participat in calitate de vorbitori: Gianni Fabris – Presedintele Unimpresa Teritoriala Bihor, Ilie Ionescu – Director Artistic al Cvartetului de la Opera San Carlo din Napoli, Mircea Jacan – purtator de cuvant al Consiliului Judetean Bihor, Flavius Bunoiu – reprezentant al Casei de Cultura Oradea.

Un spectacol imaginat ca un moment magic in preajma Sarbatorilor de Craciun, organizat de Unimpresa Romania, teritoriala Bihor, cu sprijinul Primariei Oradea, a Consiliului Judetean Bihor precum si a Casei de Cultura Oradea.

Publicul meloman va putea asculta un repertoriu variat cu interpretari de exceptii a unor arii celebre din “Carmen” de Bizet, “Tosca” de G. Puccini, “Rigoletto” de G. Verdi, sau “Vaduva vesela” de F. Lehar. Din acelasi program fac parte si interpretari ale altor partituri renumite: “Dans unguresc” de J. Brahms, “Dicitancello vuje” de R. Falvo, “Muzica interzisa” de F. P. Tosti, “Tu cà non chiagne” de Bovio-De Curtis, “Dans rusesc” de A. Ferraris, “Pasiune” de L. Bovio- E. Tagliaferri, “Marechiare” de S. Di Giacomo- F. P. Tosti, “Io te vurria vasa’” de V. Russo- E. Di Capua. Muzicienii de la San Carlo sunt reprezentanti printr-un cvartet de coarde, pianist, soprana si tenor.

O parte din incasarile obtinute in urma vanzarii biletelor va fi donata in scopuri caritabile Caminului Felix.

___________________________________________________________________

Opera San Carlo a fost construita in 1737, din bunavointa Regelui Carol de Burbon, cu intentia de a oferi orasului Napoli o noua cladire de opera, care sa reprezinte in acelasi timp puterea regala.

San Carlo este nu numai cea mai celebra sala din Napoli, dar si cea mai veche opera din Europa si una dintre cele mai reputate scene lirice din lume. Ea materializeaza, poate mai mult decat orice alt monument al orasului, epoca de glorie a Regatului celor Doua Sicilii, bogatia, luxul si gustul pentru arta care caracterizau pe Burbonii ce stapaneau orasul Napoli. Prima piesa lirica care a rasunat la San Carlo a fost “Ahile in Skyros” de Domenico Sarro.

Cvartetul de coarde de la Opera San Carlo a fost infiintat in 1992, in interiorul Orchestrei de la Opera San Carlo din Napoli, si s-a impus rapid, obtinand un succes rasunator de public si de critica.

Pe parcursul a 25 de ani, Cvartetul format din Mariana Muresanu, Giuseppe Navelli, Filippo Dell’Arciprete si Ilie Ionescu, a sustinut nenumarate concerte in cele mai prestigioase locatii: Opera din Roma, Teatrul San Carlo din Napoli, Opera Rossini din Pesaro, Opera Manzoni din Milano, Sala dei Giganti din Padova, Festivalul Sorrento, Festivalul de Film Taormina, Festivalul Ravello, Festivalele Internationale din Linz, Nisa, Montecarlo, Geneva, Rabat, Casablanca, Ankara, Smirna, Amsterdam, Maastricht, Atena sau Bucuresti.

Discografie:

· “Ultimele sapte cuvinte a lui Hristos pe cruce”de F. J. Haydn (Pentaphon)
· “Four Vbrations” de Montuori (Pentaphon)
·  “Stabat Mater” de Fenaroli in prima interpretare mondiala (Nuova Era)
· “Martucci Longo – Napoli intre doua secole” primul volum din colectia dedicata autorilor din scoala muzicala napoletana care contine doua cvintete ale compozitorului napoletan Achille Longo in prima interpretare mondiala  mondiala.

Interpretii:

Mariana Muresanu, violonista, a absolvit cu nota maxima Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti. Castiga o bursa de studii care ii permite sa evolueze de foarte tanara in numeroase teatre de opera din Europa. A fost invitata in cadrul a numeroase concerte si productii lirice ca “prima vioara” in orchestra Operei San Carlo din Napoli. Canta la o vioara de Goffredo Cappa din 1700.

 

Giuseppe Navelli, violonist, a absolvit vioara si viola la Conservatorul “L. D’Annunzio” din Pescara. A facut parte din Orchestra de camera “I Solisti Aquilani” si apoi din Orchestra Operei San Carlo din Napoli. Alaturi de ceilalti membri ai cvartetului a participat la numeroase turnee in Italia si in strainatate, bucurandu-se de un real success.

Ilie Ionescu, violoncelist, s-a nascut la Craiova in 1946. A absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti cu nota maxima. A desfasurat o intensa activitate concertistica, ca solist, in cele mai importante orchestre romanesti. Din 1979 devine “prim violoncel” in orchestra Operei San Carlo din Napoli. In anii urmatori este invitat in calitate de “prim violoncel” la Opera Scala din Milano si la Opera Petruzzelli din Bari. A interpretat in cele mai importante teatre italiene de opera: Roma, Napoli, Pesaro, Milano si la festivalurile din Sorrento, Ischia, Ravello si Linz.

Filippo dell’Arciprete, violonist, a facut parte din Orchestra “I Solisti Aquilani”, devenind apoi violonist in cadrul Cvartetului de la Opera San Carlo din Napoli. Alaturi de ceilalti membri ai cvartetului a participat la numeroase turnee in Italia si in strainatate, bucurandu-se de un real succes.

Alexandra Brucher, pianista, a studiat la Bucuresti, sub indrumarea Martei Paladi, apoi s-a perfectionat in Italia cu maestrii Pietro Rattalino, Carlo Bruno si Aldo Piccolini. A castigat numeroase concursuri nationale si internationale si a fost oaspete de onoare in numeroase festivaluri nationale si internationale. Colaboreaza cu Opera San Carlo din Napoli din 1993, si participa la numeroase concerte in Italia si in strainatate, alaturi de Solistii de la San Carlo.

Francesco Malapena, tenor, s-a nascut la Napoli, a studiat intai viora la Conservatorul de muzica “San Pietro a Majella” din Napoli, apoi mandolina si canto. A castigat Premiul “E. Caruso” in 2004, concurs pentru tenori, a cantat la Opera Metropolitan din New York, la Catedrala San Patrizio si pe Broadway. In acelasi an castiga auditia la Opera San Carlo din Napoli.

Sabrina Messina, soprana, a absolvit pianul la Conservatorul “S. Pietro a Majella” din Napoli si canto la Conservatorul din Benevento. A debutat foarte tanara in “Boheme” de G. Puccini in rolul Musetta la “Teatro Greco” din Roma si in opera “Carmen” de G. Bizet in rolul Micaela la “Teatro di Flaiano” din Roma.

Related posts

8 sfaturi utile pentru a lua proba teoretică a permisului de conducere din prima!

Adina Meyers

Muzee, cultura, mancare turceasca, lumini si picnicuri in acest weekend

Adina Meyers

2 superproductii pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Oedipe” si „Lohegrin

Adina Meyers